Sfinții Ioachim și Ana. Cine au fost și de ce sunt sărbătoriți pe 9 septembrie

Sfinții Ioachim și Ana împreună cu Arhanghelul Gavriil
Shutterstock

Sfinții Ioachim și Ana sunt sărbătoriți în fiecare an pe 9 septembrie, la o zi după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.  

Ioachim și Ana erau oameni simpli și milostivi cu credință în Dumnezeu, care obișnuiau să împartă averea cu cei sărmani.

Ioachim și Ana au fost căsătoriți cincizeci de ani fără să aibă copii, până când, într-o zi, Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile și i-a făcut părinți.

Sfinții Părinți (influenți teologi și scriitori creștini) au hotărât ca imediat după o sărbătoare importantă (Nașterea Fecioarei Maria) să se pomenească cei care au făcut posibil evenimentul.

Acesta fiind motivul pentru care, Sfinții Ioachim și Ana sunt sărbătoriți pe 9 septembrie.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Un alt exemplu este că, după Botezul Domnului din 6 ianuarie, a doua zi, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Cine au fost Sfinții Ioachim și Ana

Potrivit scrierilor bisericești, Sfinții și drepții Ioachim și Ana au fost părinții Fecioarei Maria.

„Ținând seama că Biserica a mărturisit totdeauna că Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu, căci Cel ce S-a născut din ea nu e o persoana omenească deosebită de cea dumnezeiasca, ci Însuși Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fara reținere ca Ioachim si Ana sunt bunicii lui Hristos” potrivit crestinortodox.ro.

Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan, iar Sfântul Ioachim a fost urmașul regelui David.

În afară de Ana, Preotul Matan a mai avut două fiice: Maria, care a născut-o pe Salomeea și pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul.

Din cauza faptul că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau priviți de poporul iudaic ca fiind blestemați.

Cu toate acestea, cei doi nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu și au continuat să spere și să se roage pentru a deveni părinți.

La un moment dat, Arhanghelul Gavriil a venit la Ioachim și Ana și le-a spus că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.

„Astfel a venit pe lume, cea care a fost, este şi va fi, fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernică ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica mântuirii noastre a tuturor, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, pe care o lăudăm în vecii vecilor” potrivit basilica.ro.

Când a împlinit trei ani, Fecioara Maria a fost dusă la templul din Ierusalim, eveniment prăznuit ca Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie.

Sfântul Ioachim a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit la vârsta de 70 de ani, la doi ani după ce Sfântul Ioachim s-a stins.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Ioachim și Ana

Potrivit credinței, Sfinții Ioachim și Ana sunt considerați ocrotitorii familiei, și cei care le ajută pe femei să dea naștere copiilor.

Pe 9 septembrie, atunci când sunt sărbătoriți Sfinții Ioachim și Ana, oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri.

De pildă, creștinii nu au voie să spele haine sau să facă curățenie și nici să mânănce pe săturate. Potrivit tradiției, Dumnezeu îi îndeamnă pe credincioși să împartă bucatelor lor cu cei sărmani.

În ziua pomenirii Sfinților Ioachim și Ana este bine ca oameni să dăruiască lucruri celor din jur, fără să aștepte să primească ceva în schimb.

Totodată, pe 9 septembrie, femeile trebuie să dea de pomană pentru sufletelor celor adormiți.

De asemenea, pe 9 septembrie se spune că nu este bine ca oamenii să se împrumute de bani, haine sau orice altceva sau să cheltuie prea mult.

Potrivit tradiției, oamenii trebuie să cumpere un cadou, oricât de mic, unui copil sărman sau chiar propriului copil, pentru cinstirea Sfintei Ana.

Tot, pe 9 septembrie, copii nu trebuie să se certe cu părinții, pentru că altfel, relația lor va avea de suferit pentru tot restul vieții.

Potrivit unui obicei din Moldova, pe 9 septembrie, femeile însărcinate care întră în biserică vor avea o naștere ușoară.

Cine sărbătorește ziua de nume pe 9 septembrie

Pe 9 septembrie se serbează persoanele care poartă numele de Ana, derivatele, Aneta, Anca, Ancuța, Anișoara, Anica, Anita, Anuța Ani, precum și numele compuse, Anamaria și Ana-Maria.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Ce văd și ce aud oamenii înainte să-și dea ultima suflare. „Este fascinant”
Ce văd și ce aud oamenii înainte să-și dea ultima suflare. „Este fascinant”

Conform culturii populare, atunci când o persoană este pe cale să moară, vede o lumină puternică și poate aude vocile celor dragi.

Cum s-a schimbat viața unei femei bolnave de cancer după ce a decis să se mute în „zona albastră” din Costa Rica
Cum s-a schimbat viața unei femei bolnave de cancer după ce a decis să se mute în „zona albastră” din Costa Rica

Când Kema Ward-Hopper și logodnicul Nicholas Hopper, ambii din SUA, au decis să se căsătorească în Costa Rica, nu aveau nicio idee că vor ajunge să se mute acolo câțiva ani mai târziu.

Ouăle brune vor dispărea din magazine. ”Nu vor mai fi deloc”
Ouăle brune vor dispărea din magazine. ”Nu vor mai fi deloc”

Ouăle brune vor dispărea în câțiva ani din magazine, iar primul pas a fost făcut de cea mai mare economie a Europei. Crescătorii germani au anunțat că nu vor mai livra ouă brune, în condițiile în care ouăle albe sunt mai ieftin de obținut.

 

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.