Sfinții Ioachim și Ana. Cine au fost și de ce sunt sărbătoriți pe 9 septembrie

Sfinții Ioachim și Ana împreună cu Arhanghelul Gavriil
Shutterstock

Sfinții Ioachim și Ana sunt sărbătoriți în fiecare an pe 9 septembrie, la o zi după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.  

Ioachim și Ana erau oameni simpli și milostivi cu credință în Dumnezeu, care obișnuiau să împartă averea cu cei sărmani.

Ioachim și Ana au fost căsătoriți cincizeci de ani fără să aibă copii, până când, într-o zi, Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile și i-a făcut părinți.

Sfinții Părinți (influenți teologi și scriitori creștini) au hotărât ca imediat după o sărbătoare importantă (Nașterea Fecioarei Maria) să se pomenească cei care au făcut posibil evenimentul.

Acesta fiind motivul pentru care, Sfinții Ioachim și Ana sunt sărbătoriți pe 9 septembrie.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Un alt exemplu este că, după Botezul Domnului din 6 ianuarie, a doua zi, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Cine au fost Sfinții Ioachim și Ana

Potrivit scrierilor bisericești, Sfinții și drepții Ioachim și Ana au fost părinții Fecioarei Maria.

„Ținând seama că Biserica a mărturisit totdeauna că Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu, căci Cel ce S-a născut din ea nu e o persoana omenească deosebită de cea dumnezeiasca, ci Însuși Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fara reținere ca Ioachim si Ana sunt bunicii lui Hristos” potrivit crestinortodox.ro.

Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan, iar Sfântul Ioachim a fost urmașul regelui David.

În afară de Ana, Preotul Matan a mai avut două fiice: Maria, care a născut-o pe Salomeea și pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul.

Din cauza faptul că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau priviți de poporul iudaic ca fiind blestemați.

Cu toate acestea, cei doi nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu și au continuat să spere și să se roage pentru a deveni părinți.

La un moment dat, Arhanghelul Gavriil a venit la Ioachim și Ana și le-a spus că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.

„Astfel a venit pe lume, cea care a fost, este şi va fi, fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernică ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica mântuirii noastre a tuturor, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, pe care o lăudăm în vecii vecilor” potrivit basilica.ro.

Când a împlinit trei ani, Fecioara Maria a fost dusă la templul din Ierusalim, eveniment prăznuit ca Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie.

Sfântul Ioachim a trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit la vârsta de 70 de ani, la doi ani după ce Sfântul Ioachim s-a stins.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Ioachim și Ana

Potrivit credinței, Sfinții Ioachim și Ana sunt considerați ocrotitorii familiei, și cei care le ajută pe femei să dea naștere copiilor.

Pe 9 septembrie, atunci când sunt sărbătoriți Sfinții Ioachim și Ana, oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri.

De pildă, creștinii nu au voie să spele haine sau să facă curățenie și nici să mânănce pe săturate. Potrivit tradiției, Dumnezeu îi îndeamnă pe credincioși să împartă bucatelor lor cu cei sărmani.

În ziua pomenirii Sfinților Ioachim și Ana este bine ca oameni să dăruiască lucruri celor din jur, fără să aștepte să primească ceva în schimb.

Totodată, pe 9 septembrie, femeile trebuie să dea de pomană pentru sufletelor celor adormiți.

De asemenea, pe 9 septembrie se spune că nu este bine ca oamenii să se împrumute de bani, haine sau orice altceva sau să cheltuie prea mult.

Potrivit tradiției, oamenii trebuie să cumpere un cadou, oricât de mic, unui copil sărman sau chiar propriului copil, pentru cinstirea Sfintei Ana.

Tot, pe 9 septembrie, copii nu trebuie să se certe cu părinții, pentru că altfel, relația lor va avea de suferit pentru tot restul vieții.

Potrivit unui obicei din Moldova, pe 9 septembrie, femeile însărcinate care întră în biserică vor avea o naștere ușoară.

Cine sărbătorește ziua de nume pe 9 septembrie

Pe 9 septembrie se serbează persoanele care poartă numele de Ana, derivatele, Aneta, Anca, Ancuța, Anișoara, Anica, Anita, Anuța Ani, precum și numele compuse, Anamaria și Ana-Maria.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese
Paste Bolognese – de unde provine și cum se prepară această rețetă clasică italiană. Cum se face Ragù alla Bolognese

Pastele Bolognese sunt un preparat clasic italian. Prepararea unui sos Bolognese autentic pentru paste este un proces minuțios care necesită răbdare și ingrediente de calitate.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Recomandările chefilor pentru românii care nu vor să mai postească „clasic”

De vineri credincioșii încep Postul Crăciunului, perioadă în care bucatele "de dulce", adică bazate pe carne, ouă, lapte sau brânză, vor fi date uitării, iar fructele, semințele de tot felul, cerealele și legumele vor fi esențiale.

Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore
Horoscop Luna Plină în Taur. Nativii Taur, Leu, Scorpion si Vărsător pot avea parte de schimbări majore

Pe 15 noiembrie are loc Luna Plină în zodia Taur. Luna Plină anunță concluzii, decizii importante, încheieri de etape și culegerea roadelor unor demersuri începute în urmă cu jumătate de an.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.