Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri în această zi
Lasata Secului este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de dulce, adică lactate, ouă și carne, înainte de Postul Crăciunului, unul dintre cele mai mari posturi din tradiția ortodoxă.
Lăsata Secului este ziua în care, pe lângă masa bogată cu carne, ouă și brânzeturi, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri.
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022
Potrivit calendarului Creștin Ortodox, Lăsata Secului de dinaintea Postului Crăciunului are loc în fiecare an, pe 14 noiembrie.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
În 2022, Lăsata Secului cade într-o zi de luni. Dacă ar fi fost într-o zi de miercuri sau vineri, credincioșii trebuiau să lase sec cu o zi înainte.
Tradiții și obiceiuri în această zi
Un obicei din străbuni spune că, în ziua de Lăsata Secului, credincioșii trebuie să ia masa cu familia și cu prietenii pentru a se apăra de boli și pentru ca pământurile acestora să fie ferite de grindină. Iar după ce vor termina de mâncat, trebuie să strângă resturile într-o față de masă și să le arunce a doua zi la prima oră.
Potrivit obiceiului, atunci când persoana respectivă va arunca resturile de mâncare trebuie să rostească aceste cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
În Muntenia, de Lăsata Secului femeile măritate trebuie să pregătească plăcintă cu brânză dulce și stafide pe care să le-o ofere soacrelor pentru a avea o relație bună tot anul.
Potrivit unei alte tradiții, vasele în care s-a gătit mâncare de Lăsata Secului trebuie să se spele și să se pună cu gura în jos, pentru ca spiritele rele să nu intre în casă.
Tot pentru a alunga spiritele rele, credincioșii trebuie să frece ferestrele și porțile cu usturoi.
Iar în unele zone, seara, după ce s-a servit masa, credincioșii trag focuri de armă pentru a alunga spiritele rele.
Un alt obicei de Lăsata Secului este cel al „focurilor purificatoare”. În această seară, oamenii de la sate merg pe dealuri și aprind focuri pentru a alunga spiritele rele.
Sursa: crestinortodox.ro
Etichete: sarbatori, postul craciunului, crestini, lasata secului,
Dată publicare:
14-11-2022 12:02