Castele de vizitat în România. Cele mai frumoase palate pe care le poți vedea în țară
Conace boierești, cetăți medievale, biserici fortificate și castele care par desprinse din poveștile cu prințese, țara noastră are multe de oferit călătorului pasionat de istorie și arhitectură.
Dincolo de frumusețile sale naturale, care atrag în fiecare an numeroși turiști, România stă foarte bine și la capitolul obiectivelor turistice istorice, care sunt la fel de impresionante.
Dacă și tu te numeri printre aceștia, vei găsi cu siguranță util scurtul ghid cu recomandări care urmează, unde prezentăm câteva dintre cele mai frumoase castele de vizitat în România.
Cele mai cunoscute castele din Transilvania
Transilvania se numără printre cele mai generoase zone din România în atracții turistice culturale și istorice. Aici se află unele dintre cele mai impresionante castele din țară:
● Castelul Corvinilor (numit și Castelul Huniazilor) din Hunedoara este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Un important monument de arhitectură gotică, acest castel medieval a fost construit în 1440, la ordinul voievodului Iancu de Hunedoara. În prezent, castelul este muzeu, iar turiștii admiră cu plăcere turnurile de apărare, donjonul, Sala Cavalerilor, Sala Dietei și Bastionul Alb.
● Castelul Bran este, cu siguranță, cel mai cunoscut castel din România, datorită asocierii cu legenda vampirului Dracula. Deși nu este foarte impresionant ca dimensiune, amplasarea sa, în vârful unei stânci, este spectaculoasă. Situat chiar la granița dintre Transilvania și Muntenia, Bran a fost construit între anii 1377 și 1382. În anul 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, iar după 1948 clădirea a fost naționalizată și transformată în muzeu de istorie și artă feudală.
● Castelul Banffy din Bonțida, județul Cluj, este cunoscut mai ales datorită festivalului organizat aici în fiecare an - Electric Castle. Complexul muzeal Banffy este un model deosebit de arhitectură renascentistă combinată cu elemente baroce, romantice și neoclasice. Construcția a început în anul 1437 și a fost finalizată abia în 1890, în decursul timpului fiind adăugate și extinse numeroase clădiri.
Castele în Muntenia
Printre cele mai frumoase castele din Muntenia, pe care nu trebuie să le ratezi, se numără:
● Castelul Peleș - este principalul obiectiv turistic din Sinaia, construit între anii 1873-1914, ca reședință de vară a familiei regale, în stil neorenascentist. În prezent, castelul este muzeu, la fel și Pelișorul, aflat în apropiere, dar domeniul regal includea inițial și alte clădiri auxiliare, printre care Economat (devenit ulterior hotel), Furnica (hotel), grajdurile regale, Foișorul (cabană de vânătoare) și o centrală electrică. De altfel, Peleș a fost primul castel din lume în care a fost folosit curent electric obținut din surse locale.
● Castelul Cantacuzino din Bușteni - este o mică bijuterie arhitecturală, devenită celebră după filmarea unor scene din seria „Wednesday”. Construcția a fost finalizată în anul 1911, fiind comandată de prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit Nababul, datorită averii impresionante de care dispunea. Complexul este construit în stil neoromânesc și include patru corpuri de clădire, dar și o grădină impresionantă, de peste 3 hectare, frumos amenajată cu fântâni arteziene și cu o peșteră.
● Castelul Iuliei Hașdeu din Câmpina - deși nu este un castel în adevăratul sens al cuvântului, având dimensiuni modeste, clădirea respectă structura arhitecturală a unui castel. Construcția a fost ridicată în 1896 de scriitorul Bogdan Petriceicu Hașdeu în amintirea fiicei sale, Iulia Hașdeu, care a murit de tuberculoză la numai 18 ani. Și interiorul castelului Iulia Hașdeu este bine păstrat, iar turiștii care ajung aici pot să afle despre ședințele de spiritism pe care le organiza scriitorul, din dorința de a lua legătura cu fiica sa decedată. De altfel, Bogdan Petriceicu Hașdeu a susținut că spiritul fiicei sale i-ar fi spus cum să proiecteze acest castel, iar schița, realizată în timpul unei ședințe de spiritism, se regăsește pe o filă de manuscris.
Castele și palate de neratat în Moldova
Și Moldova este o regiune foarte bogată în obiective turistice istorice, de la fortificații medievale impresionante, precum cetatea Neamțului sau a Sucevei, până la castele pitorești, de basm. Dacă plănuiești o excursie în Moldova, nu trebuie să ratezi aceste atracții:
● Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași, este o construcție în stil neogotic, ridicată între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria, la doar 20 de kilometri distanță de orașul Roman. În prezent, complexul muzeal aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind o parte din ansamblului Mănăstirii Miclăușeni, care mai cuprinde Biserica „Sf. Voievozi” (1787) și parcul amenajat în secolul al XIX-lea în curtea castelului.
● Palatul Cuza de la Ruginoasa este un alt castel impunător din județul Iași. Clădirea a fost construită în anul 1804 în stil neogotic, de marele vistiernic Săndulache Sturdza, din ordinul căruia a fost amenajat și un parc cu alei străjuite de statui, iar în spatele castelului a fost ridicată o biserică. Moșia a fost cumpărată în 1862 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care l-a transformat în reședință de vară și l-a renovat. Grav avariat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, castelul a fost ulterior refăcut și în 1982 a devenit Muzeul Memorial „Al. I. Cuza”.
● Castelul Ghika de la Dofteana a fost construit pe domeniul de vânătoare al lui Neculai N. Ghika, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Complexul a fost gândit ca reședință de vară și a fost conceput de un arhitect italian, în stil romantic. Distrus în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ca multe alte castele din Moldova, a fost renovat și naționalizat de comuniști, dar din păcate nu a fost bine întreținut. În prezent se află în proprietate privată.
Castelul Bethlen-Haller, singurul din România inspirat de cele din Valea Loarei
Cum intri în satul Cetatea de Baltă vei vedea turnurile castelului în vârful unei coline. Arhitectura a fost inspirată de un castel renascentist de pe Valea Loarei - Chateau de Chambord. Castelul Bethel Haller reprezintă în prezent unul din cele mai importante obiective turistice din Alba.
Istoria Castelului Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, Județul Alba, edificiu se întinde pe parcursul mai multor secole și a trecut prin numeroase transformări spectaculoase.
Construit în stil renascentist între anii 1615 și 1624 de către tatăl cancelarului Transilvaniei, Milos Bethlen, castelul prezintă patru turnuri amplasate în cele patru colțuri, fiind inspirat de modelele de pe Valea Loarei. Inițial, castelul Bethlen-Haller a fost conceput ca un loc de vânătoare și agrement.
De-a lungul secolelor, castelul a trecut prin perioade de prosperitate și dificultăți. A fost moștenit, donat, pierdut la jocurile de noroc, administrat de autorități, răscumpărat și renovat. Castelul a avut peste 45 de proprietari, iar între anii 1770 și 1773, familia Haller l-a restaurat, adăugându-i elemente în stil baroc.
Familia Haller a locuit în castel până la naționalizare, iar blazonul lor, care se afla pe vechea poartă de intrare, a fost găsit spart pe marginea râului Târnava Mică și ulterior restaurat. Blazonul includea un șarpe, un măr, o coroană și un cap de iobag, simbolizând înțelepciunea, proprietatea și statutul nobiliar al familiei.
În sala mare de primire se află un portal de piatră în stil renascentist, care decorează intrarea din Turnul cu ceasuri. Accesul la nivelele superioare se făcea printr-o scară de lemn de stejar, construită într-o spirală perfectă. Această scară, construită la sfârșitul secolului XVIII, este una dintre puținele de acest tip din Europa, fiind o piesă unică. Pe zidurile scării se află o colecție de ceasuri țărănești și pendule din perioada începutului secolului XIX până la începutul secolului XX.
Se spune că sub scara principală există un tunel suficient de mare pentru a permite trecerea unei trăsuri, care ar fi conectat Castelul Bethlen-Haller de Castelul Bethlen din Sânmiclăuș, aflat la 15 km distanță. Această legendă, deși larg răspândită, nu a fost confirmată niciodată.
După 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat în 1999 de la compania Jidvei. După un proces greu de restaurare, castelul a fost readus la lumină și a venit un simbol al Jidvei și al vinurilor din Transilvania.