Castele de vizitat în România. Cele mai frumoase palate pe care le poți vedea în țară

Castelul Bran
Shutterstock

Conace boierești, cetăți medievale, biserici fortificate sau castele care par desprinse din poveștile cu prințese, țara noastră are multe de oferit călătorului pasionat de istorie și arhitectură.

Dincolo de frumusețile sale naturale, care atrag în fiecare an numeroși turiști, România stă foarte bine și la capitolul obiectivelor turistice istorice, care sunt la fel de impresionante.

Dacă și tu te numeri printre aceștia, vei găsi cu siguranță util scurtul ghid cu recomandări care urmează, unde prezentăm câteva dintre cele mai frumoase castele de vizitat în România.

Cele mai cunoscute castele din Transilvania

Transilvania se numără printre cele mai generoase zone din România în atracții turistice culturale și istorice. Aici se află unele dintre cele mai impresionante castele din țară:

Castelul Corvinilor (numit și Castelul Huniazilor) din Hunedoara este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Un important monument de arhitectură gotică, acest castel medieval a fost construit în 1440, la ordinul voievodului Iancu de Hunedoara. În prezent, castelul este muzeu, iar turiștii admiră cu plăcere turnurile de apărare, donjonul, Sala Cavalerilor, Sala Dietei și Bastionul Alb.

Citește și
Gestul făcut de Vlad Pascu în fața părinților studentei ucise în accidentul de la 2 Mai, în sala de judecată

Obiective turistice hunedoara

Castelul Bran este, cu siguranță, cel mai cunoscut castel din România, datorită asocierii cu legenda vampirului Dracula. Deși nu este foarte impresionant ca dimensiune, amplasarea sa, în vârful unei stânci, este spectaculoasă. Situat chiar la granița dintre Transilvania și Muntenia, Bran a fost construit între anii 1377 și 1382. În anul 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, iar după 1948 clădirea a fost naționalizată și transformată în muzeu de istorie și artă feudală.

Castelul Bran

Castelul Banffy din Bonțida, județul Cluj, este cunoscut mai ales datorită festivalului organizat aici în fiecare an - Electric Castle. Complexul muzeal Banffy este un model deosebit de arhitectură renascentistă combinată cu elemente baroce, romantice și neoclasice. Construcția a început în anul 1437 și a fost finalizată abia în 1890, în decursul timpului fiind adăugate și extinse numeroase clădiri.

Judetul Cluj

Castele în Muntenia

Printre cele mai frumoase castele din Muntenia, pe care nu trebuie să le ratezi, se numără:

● Castelul Peleș - este principalul obiectiv turistic din Sinaia, construit între anii 1873-1914, ca reședință de vară a familiei regale, în stil neorenascentist. În prezent, castelul este muzeu, la fel și Pelișorul, aflat în apropiere, dar domeniul regal includea inițial și alte clădiri auxiliare, printre care Economat (devenit ulterior hotel), Furnica (hotel), grajdurile regale, Foișorul (cabană de vânătoare) și o centrală electrică. De altfel, Peleș a fost primul castel din lume în care a fost folosit curent electric obținut din surse locale.

Castelul peles

● Castelul Cantacuzino din Bușteni - este o mică bijuterie arhitecturală, devenită celebră după filmarea unor scene din seria „Wednesday”. Construcția a fost finalizată în anul 1911, fiind comandată de prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit Nababul, datorită averii impresionante de care dispunea. Complexul este construit în stil neoromânesc și include patru corpuri de clădire, dar și o grădină impresionantă, de peste 3 hectare, frumos amenajată cu fântâni arteziene și cu o peșteră.

Cantacuzino castel

● Castelul Iuliei Hașdeu din Câmpina - deși nu este un castel în adevăratul sens al cuvântului, având dimensiuni modeste, clădirea respectă structura arhitecturală a unui castel. Construcția a fost ridicată în 1896 de scriitorul Bogdan Petriceicu Hașdeu în amintirea fiicei sale, Iulia Hașdeu, care a murit de tuberculoză la numai 18 ani. Și interiorul castelului Iulia Hașdeu este bine păstrat, iar turiștii care ajung aici pot să afle despre ședințele de spiritism pe care le organiza scriitorul, din dorința de a lua legătura cu fiica sa decedată. De altfel, Bogdan Petriceicu Hașdeu a susținut că spiritul fiicei sale i-ar fi spus cum să proiecteze acest castel, iar schița, realizată în timpul unei ședințe de spiritism, se regăsește pe o filă de manuscris.

Castelul Iulia hasdeu

Castele și palate de neratat în Moldova

Și Moldova este o regiune foarte bogată în obiective turistice istorice, de la fortificații medievale impresionante, precum cetatea Neamțului sau a Sucevei, până la castele pitorești, de basm. Dacă plănuiești o excursie în Moldova, nu trebuie să ratezi aceste atracții:

● Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași, este o construcție în stil neogotic, ridicată între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria, la doar 20 de kilometri distanță de orașul Roman. În prezent, complexul muzeal aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind o parte din ansamblului Mănăstirii Miclăușeni, care mai cuprinde Biserica „Sf. Voievozi” (1787) și parcul amenajat în secolul al XIX-lea în curtea castelului.

Castelul Sturdza

● Palatul Cuza de la Ruginoasa este un alt castel impunător din județul Iași. Clădirea a fost construită în anul 1804 în stil neogotic, de marele vistiernic Săndulache Sturdza, din ordinul căruia a fost amenajat și un parc cu alei străjuite de statui, iar în spatele castelului a fost ridicată o biserică. Moșia a fost cumpărată în 1862 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care l-a transformat în reședință de vară și l-a renovat. Grav avariat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, castelul a fost ulterior refăcut și în 1982 a devenit Muzeul Memorial „Al. I. Cuza”.

● Castelul Ghika de la Dofteana a fost construit pe domeniul de vânătoare al lui Neculai N. Ghika, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Complexul a fost gândit ca reședință de vară și a fost conceput de un arhitect italian, în stil romantic. Distrus în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ca multe alte castele din Moldova, a fost renovat și naționalizat de comuniști, dar din păcate nu a fost bine întreținut. În prezent se află în proprietate privată.

Castelul Ghika
Articol recomandat de sport.ro
Ar fi transferul verii! Ianis Hagi, scos la vânzare de către Rangers! O echipă de top urmărește atent situația românului
Ar fi transferul verii! Ianis Hagi, scos la vânzare de către Rangers! O echipă de top urmărește atent situația românului
Citește și...
Fenomen spectaculos în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Imagini superbe din Poiana Narciselor | FOTO
Fenomen spectaculos în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Imagini superbe din Poiana Narciselor | FOTO

Romsilva a postat, miercuri, imagini superbe cu covorul alb de narcise din Poiana Narciselor din Parcul Naţional Munţii Rodnei, care este întrerupt doar din loc în loc de alte flori ale perioadei.

 

La mare cu 35 de lei pe noapte. Începe programul ”Litoralul pentru toți” 2024
La mare cu 35 de lei pe noapte. Începe programul ”Litoralul pentru toți” 2024

Programul ”Litoralul pentru toți” din acest an vine cu oferte de preț care încep de la 35 de lei pe noapte, cazarea pentru o persoană, în cadrul unor pachete promoționale reduse și cu 30% față de vârful sezonului.

Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa care merită vizitată. Cum arată clasamentul
Orașul din România considerat de străini cea mai ieftină destinație din Europa care merită vizitată. Cum arată clasamentul

În peisajul turistic european, un oraș din România reușește să atragă atenția străinilor ca destinație care merită vizitată.

 

Recomandări
Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, generalul Dumbravă și un avocat au fost plasați sub control judiciar
Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, generalul Dumbravă și un avocat au fost plasați sub control judiciar

Florian Coldea, fostul șef operativ al Serviciului Român de Informații, este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un caz de trafic de influență și spălare de bani.

HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău
HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău

Organizația Expert Forum a lansat Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024, un instrument online util pentru alegătorii care vor să consulte listele complete ale ofertelor electorale.  

China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a
China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a "prelua puterea" în insulă

China a declarat vineri că manevrele în curs de desfăşurare în jurul Taiwanului, începute joi, la câteva zile după învestirea noului preşedinte, au ca scop testarea capacităţii sale militare de a "prelua puterea" pe insula autonomă.