Casa Miței Biciclista: istoricul uneia dintre cele mai cunoscute case din Capitală, stilul și povestea fascinantă a clădirii

casa mita biciclista
Shutterstock

Maria Mihăescu, cunoscută sub numele de Mița Biciclista, a devenit o figură reprezentativă a Bucureștiului interbelic, făcând istorie în Capitală și lăsându-și amprenta asupra istoriei și arhitecturii orașului.

 Cu o viață plină de aventuri, relații regale și implicare în cele mai înalte cercuri sociale, Mița Biciclista a devenit un simbol al extravaganței și al independenței într-o perioadă de schimbare și transformare.

Cine a fost Mița Biciclista

Mița Biciclista s-a născut în 1885 la Didești, în județul Prahova, într-o familie modestă.

Tinerețea ei a fost marcată de ambiție și dorința de a-și clădi propria cale în lume. Povestea ei începe cu o propunere neașteptată de la instalatorul neamț la care lucra mama sa. Această decizie a marcat începutul carierei sale neobișnuite, devenind amanta regelui Leopold al Belgiei.

Turul internațional a dus-o pe Mița Biciclista la Paris, unde și-a demonstrat spiritul aventurier participând la o competiție neconvențională pe Champs-Elysees.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Câștigul ei s-a datorat faptului că pielea de pe biciul de la trasură era împodobită cu flori, transformând evenimentul într-un spectacol memorabil.

Zvonurile despre frumusețea și farmecul Mariei Mihăescu au călătorit rapid, ajungând să stârnească interesul unor personalități de seamă.

Se spune că regele Manuel al Portugaliei a cerut-o chiar de nevastă, iar nume precum Nicolae Grigorescu și Octavian Goga au dezvoltat o pasiune pentru această femeie remarcabilă.

Povestea de dragoste cu regele Ferdinand al României a culminat cu darul unei case în Piața Amzei, o bijuterie arhitecturală neobarocă cu influențe Art Nouveau.

Întoarsă la București, Mița Biciclista a devenit o figură cunoscută în oraș, așezându-se pe bicicletă și provocând convențiile vremii. Se spune că a fost prima femeie care a pedalat îmbrăcată în pantaloni în București, un gest revoluționar în anii '20.

 

Mita biciclista

George Ranetti, un ziarist îndrăgostit de Mița Biciclista, i-a atribuit porecla devenită celebră, "Mița Biciclista," în 1898.

Cu toate că această poreclă poate părea lipsită de substanță, ea a devenit sinonimă cu independența, frumusețea și spiritul aventurier al Mariei Mihăescu.

Implicată în cele mai înalte cercuri politice ale vremii, Mița Biciclista organiza evenimente artistice în casa ei din Piața Amzei.

Cu servitori, trăsuri, mașină coupe și cine la Athenee Palace, Mița Biciclista trăia o viață de lux și excentricitate. Făcea baie îmbrăcată doar în bikini, un gest revoluționar pentru epocă.

Cu toate acestea, căderea Miței Biciclista a coincis cu venirea comunismului. Căsătorindu-se abia în 1940 cu generalul Alexandru Dimitrescu, problemele economice din timpul războiului au forțat-o să-și mențină stilul de viață dând în chirie casa din Piața Amzei, în timp ce ea se refugia la mansardă.

Odată cu instaurarea comunismului, casa a fost naționalizată, iar ultima sursă de venit consistentă a dispărut. Mița Biciclista a murit în sărăcie la vârsta de 83 de ani.

Casa Miței Biciclista, modernizată recent

Au trecut opt decenii de când Mița Biciclista a locuit în această casă. Anul trecut, monumentul istoric a fost redeschis și a reintrat în circuitul cultural al orașului.

Această reședință istorică, transformată acum într-un loc cultural, a devenit rapid de la redeschidere un punct de atracție pentru bucureșteni și turiștii străini.

Într-un secol în urmă, această impunătoare clădire din inima Capitalei servea drept locuință pentru faimoasa curtezană Mița Biciclista.

Construită în 1908, după designul arhitectului Nicolae Mihaiescu, casa Miței Biciclista oferă o privire în trecutul opulent al Bucureștiului de la începutul secolului al XX-lea.

Cu cele 26 de camere și o suprafață de 1400 de metri pătrați, această bijuterie arhitecturală reprezintă un simbol al unei ere de eleganță și rafinament.

La vârsta de 23 de ani, Mița Biciclista a devenit stăpâna acestei case deosebite. Cu toate acestea, la începutul anilor 1940, datorită dificultăților financiare, ea a fost nevoită să închirieze cea mai mare parte a clădirii. Acest moment a marcat o perioadă de schimbare pentru casa care odinioară găzduia petreceri fastuoase și întâlniri sociale.

În prezent, casa Miței Biciclista și-a redeschis oficial ușile reședinței și este locul în care se organizează evenimente importante precum expoziții, dar oferă bucureștenilor și un bar de zi unde pot socializa, iar în weekenduri au loc petreceri cu intrarea gratuită.

Clădirea și-a recpăptat strălucirea și este o punte între trecut și prezent, aducând oamenii de astăzi în contact cu frumusețea și istoria bogată a Bucureștiului.

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2023, Casa Mița Biciclista a fost împodobită cu decorațiuni și luminițe. De asemenea, expoziția Monica Lovinescu: Vocea care ni s-a dat poate fi vizitată la locație.

Povestea clădirii fascinante

Casa Mița Biciclista este o clădire istorică faimoasă în centrul Bucureștiului, ale cărei uși au fost redeschise publicului în 2022, după 80 de ani.

Clădirea, una dintre cele 159 de monumente de valoare națională din patrimoniul capitalei, a intrat într-o nouă etapă și acum este un spațiu dedicat comunității urbane creative. Aici se întâmplă lucruri minunate, de la expoziții, seri distractive, baluri, petreceri, seri de cultură și multe altele.

Casa Mița Biciclista din Piața Amzei a fost construită la începutul secolului al XX-lea, având o fațadă în stil Art Nouveau.

După naționalizarea comunistă, clădirea a rămas abandonată până când a fost returnată moștenitorilor Mariei Mihaescu.

Apoi, clădirea a fost vândută unui dezvoltator imobiliar care a început un proces de consolidare și restaurare parțială.

A fost vândută actualului proprietar, care a pus-o la dispoziția unor ONG-uri culturale.

Casa Mița Biciclista este acum un local creativ deschis publicului larg.

Spațiul de evenimente are o gamă largă de utilizări. Sălile istorice găzduiesc evenimente culturale și sociale, conferințe, expoziții, dezbateri și ateliere.

Scara principală a casei este realizată din lemn și este bogat decorată, iar saloanele istorice sunt mobilate ca un spațiu rezidențial, cu zone de living, dining, lectură și ceai. 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Faimoasa insulă din Europa care a devenit „un dormitor pentru turişti”. Localnicii sunt disperați
Faimoasa insulă din Europa care a devenit „un dormitor pentru turişti”. Localnicii sunt disperați

Localnicii din faimoasa insulă italiană Capri, din Marea Mediterană, se revoltă din cauza fluxului tot mai mare de turiști.

Cele mai grave greșeli pe care le fac turiștii cazați la hotel
Cele mai grave greșeli pe care le fac turiștii cazați la hotel

Un angajat al industriei hoteliere a dezvăluit care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac turiștii în momentul în care ajung la hotel.

 

Ce se întâmplă acum în Vama Veche. A început minivacanța de 1 Mai
Ce se întâmplă acum în Vama Veche. A început minivacanța de 1 Mai

Litoralul a revenit la viață, cu soare și veselie, în vacanța deja începută de 1 Mai și Paște. În Vama Veche, turiștii au stat la plajă și s-au bucurat de atmosfera boemă, în sunet de chitară.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.