Atmosferă de poveste în casa Miței Biciclista. Cum s-au distrat bucureștenii în monumentul din Piața Amzei
A răsunat din nou muzica în saloanele Miței Biciclista. După 80 de ani, casa ei din inima Bucureștiului s-a redeschis pentru oaspeți.
Jocuri de societate, tarot și numere de magie au animat încăperile unde faimoasa curtezană și-a trăit viața de poveste.
Îndrăzneala de a sfida regulile i-au adus Măriei Mihăescu, pe numele său adevărat, porecla memorabilă.
Ca nimeni alta la începutul anilor 1900, întorcea privirile pe Calea Victoriei în timp ce pedala pe bicicletă, în pantaloni eleganți de catifea.
Petrecerea a început cu un cvartet de coarde, iar acordurile au transpus invitații în atmosfera potrivită.
Saloanele în care Mița Biciclista organiza baluri la începutul anilor 1900 au fost pline.
Ținutele în alb și negru au fost obligatorii, la fel și măștile, care au întreținut misterul ce o învăluia la acea vreme pe curtezana de care s-au îndrăgostit până și regii Europei.
Femeie: „ Îi mulțumim că ne primește în casa ei după atâta timp. Mi-ar fi plăcut să fiu ca ea. Cred că este un exemplu. Cred că a fost super îndrăzneață, super curajoasă”.
Bărbat: „Îmi pare bine că România se poate mândri cu genul acesta de femei și cumva cred că se regăsește spiritul Miței Biciclista în foarte multe dintre româncele pe care le vedem în viața de zi cu zi”.
Penele, pălăriile și perlele au dominat ținutele doamnelor, iar bărbații și-au făcut apariția în costume elegante.
Participant la petrecere: „A fost puțin de muncă pentru că m-am gândit, fiind alb și negru, că toată lumea o să aleagă negru și am vrut să fiu în alb, să fiu rară cumva”.
Celebra casă din Piața Amzei ar fi fost un cadou primit de la Regele Ferdinand, prinț la momentul respectiv. Acum, imobilul proaspăt restaurat este monument istoric.
Albert Groșescu, organizator: „Sunt multe aspecte care s-au păstrat și astăzi în ceea ce privește arhitectura. Există un amestec de stil art nouveau cu neo-baroc. Sunt niște sobe cu un portret al unei tinere care presupunem că este Maria Mihăescu, Mița Biciclista”.
Andreea Esca: „Cel mai important pentru mine este faptul că văd această clădire superbă pe langă care am trecut foarte des, atât de frumos restaurată. Astea e cea mai mare bucurie de fapt. A reface, a reconstitui o arhitectură din acea perioadă mă face să îmi aduc aminte de cât de frumos ar putea fi, de fapt, Bucureștiul”.
Pe vremea când în casă era gazdă Mița Biciclista, jocurile de noroc distrau și relaxau deopotrivă invitații. Așa că ce poate fi mai potrivit decât un joc de blackjack. În altă încăpere, o cititoare în tarot le spune celor curioși ce le rezervă viitorul, iar un iluzionist binedespune și intrigă oaspeții”.
Andrei Gîrjob, magician: „Fac pariu că Miței i-ar fi plăcut să aibă un așa entertainment și atunci am zis, hei, dacă în anii aia nu au avut, azi pot să mă asigur eu”.
De anul viitor, casa Miței Biciclista va găzdui o braserie, spații de cultură, artă și cinema.