Afecțiunea care îți poate strica vacanța. Cum previi diareea călătorului

diareea calatorului

Călătoriile în zone exotice sunt un obicei din ce în ce mai practicat, oferind cu adevărat amintiri de neuitat. Astfel, tot mai mulți români își planifică zilele de concediu în țări îndepărtate, care impresionează prin frumusețea lor.

Însă acest lucru se poate asocia și cu anumite riscuri, unul dintre ele fiind diareea călătorului. O astfel de problemă medicală îți poate strica vacanța mult așteptată și atent planificată.

Din fericire, există o serie de metode eficiente prin care o poți preveni, ca să te poți bucura de concediu fără incidente. Iată ce trebuie să știi.

Ce este diareea călătorului

Diareea călătorului este o afecțiune digestivă caracterizată de scaune moi sau apoase, greață, crampe abdominale și nevoia urgentă de a defeca. Uneori, poate fi asociată cu vărsături și febră, arată Mayo Clinic.

Citește și
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

Aceasta apare din cauza ingestiei de alimente sau apă contaminate cu agenți patogeni (bacterii, virusuri, paraziți). Riscul este mai ridicat atunci când călătorești în regiuni unde clima este complet diferită față de țara de origine sau unde diferă practicile sanitare (cum ar fi modalitatea de tratare a apei de rețea).

Locuitorii din zonă nu se confruntă cu această problemă digestivă, deoarece organismul lor este obișnuit cu agenții patogeni respectivi și prezintă imunitate împotriva lor.

Pe de altă parte, unele persoane dezvoltă diareea călătorului din cauza stresului crescut legat de călătorie sau a modificărilor alimentare.

Ai un risc mai ridicat de a dezvolta diareea călătorului dacă ți-ai planificat vacanța în zone precum:

 • America Centrală și de Sud;

 • Mexic;

 • Africa;

 • Asia (în special cea de Sud și Sud-Est);

 • Orientul Mijlociu.

Diareea călătorului poate apărea pe neașteptate imediat ce ai ajuns la destinație sau se poate instala după ce te-ai întors acasă. De asemenea, poți experimenta mai multe episoade diareice în aceeași vacanță, dacă nu iei măsuri de precauție corecte.

Cum previi diareea călătorului

Pentru a reduce riscul de a dezvolta diareea călătorului, ia în considerare următoarele măsuri, așa cum sunt prezentate de Mayo Clinic, Cleveland Clinic și Healthline:

 • Nu consuma apă de rețea, din fântână, râuri sau de izvor, ci optează întotdeauna pentru apa îmbuteliată;

 • Atunci când nu ai la îndemână apă îmbuteliată, fierbe apa de rețea pentru cel puțin 10 minute;

 • Nu adăuga gheață în băuturi;

 • Nu consuma mâncare stradală;

 • Nu consuma lapte nepasteurizat sau alte lactate nepasteurizate și înghețată stradală;

 • Consumă doar alimentele care sunt bine preparate termic, evitând carnea gătită în sânge sau peștele crud;

 • Bea cafea/ceai preparat doar cu apă fiartă;

 • Evită consumul alimentelor păstrate la temperatura camerei, cum ar fi preparatele din restaurante cu bufet suedez;

 • Evită legumele și fructele crude sau care nu pot fi decojite, sucuri de fructe nepasteurizate cu apă adăugată. Consumă fructe și legume crude doar dacă le-ai spălat bine cu apă necontaminată, cum ar fi cea îmbuteliată sau dacă le-ai decojit. Avocado, citricele, bananele pot fi decojite, însă nu și fructele de pădure sau strugurii;

 • La restaurant, optează pentru legume preparate termic, în locul salatelor;

 • Ține gura bine închisă atunci când faci duș;

 • Nu îți atinge gura cu mâinile neigienizate;

 • Evită să înoți în ape posibil contaminate, cum ar fi lacuri;

 • Spală-te pe dinți cu apă îmbuteliată;

 • Spală-te bine pe mâini în mod regulat cu apă curată, după utilizarea toaletei și înainte de mese. Folosește un dezinfectant pentru mâini atunci când nu ai acces la apă și săpun. Se recomandă produsele cu un conținut de alcool de minim 60%;

 • Nu îi lăsa pe cei mici să se așeze pe pământ sau să își atingă gura cu mâinile murdare.

Este important de știut că, uneori, chiar dacă iei toate măsurile de precauție, nu poți evita complet această afecțiune.

Pe lângă diareea călătorului, există riscul de a contacta și alți agenți patogeni, uneori prin înțepături de insecte. Înainte de a porni la drum, studiază atent particularitățile regiunii în care urmează să călătorești. Apoi, discută cu medicul pentru a te vaccina împotriva infecțiilor respective, în cazul în care este disponibil un vaccin.

Cum tratezi diareea călătorului

Dacă ai dezvoltat diareea călătorului, sunt indicate unele măsuri de îngrijire. Cu siguranță te vei simți mai bine în câteva zile, însă câteva zile sunt suficiente pentru a rata activități și obiective turistice.

În general, diareea călătorului trece de la sine fără tratament. Însă este important să gestionezi cu succes simptomele, pentru a grăbi vindecarea și a preveni complicațiile, cum ar fi deshidratarea și tulburările electrolitice.

Deshidratarea este unul dintre cele mai mari pericole legate de diaree, riscul fiind mai ridicat dacă te afli în țări calde, unde pierzi apă și prin transpirație. Femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni cronice, copiii mici și vârstnicii sunt mai predispuși la complicațiile amenințătoare de viață ale deshidratării.

Se recomandă un aport crescut de lichide, consumate frecvent și în înghițituri mici. Apa plată îmbuteliată trebuie să fie principala sursă de hidratare. De asemenea, băuturile cu electroliți pentru sportivi sunt de ajutor pentru restabilirea echilibrului hidroelectrolitic. Soluțiile orale pentru rehidratare disponibile în farmacii sunt o opțiune bună, prezintă Cleveland Clinic. Le poți adăuga preventiv în trusa medicală pe care o pregătești înainte de a pleca în călătorie.

Este indicat să mănânci mese mici și dese, în loc de câteva mese bogate. Alege alimente cât mai simple, necondimentate, cum ar fi terci de ovăz, orez fiert, piept de pui fiert, banane, piure de măr, pâine prăjită, supă de legume.

În cazurile severe, poate fi nevoie de administrarea unor medicamente, cum ar fi antidiareice sau antibiotice. Medicamentele care scad motilitatea intestinală opresc diareea și ameliorează disconfortul, însă nu elimină infecția. Dimpotrivă, acest lucru înseamnă că agenții patogeni rămân mai mult în tractul digestiv, în loc să fie eliminați. Totuși, acestea sunt utile dacă nu ai acces la o toaletă (cum ar fi atunci când călătorești cu autocarul).

Specialistul îți poate recomanda un medicament potrivit, conform condiției tale. De aceea, înainte să pleci în vacanță, este o idee bună să îți faci o asigurare de sănătate de călătorie, pentru țara pe care urmează să o vizitezi. Astfel, dacă ai o problemă medicală serioasă, te poți adresa unui spital din apropiere, unde vei primi îngrijiri de specialitate.

Prin urmare, este esențial să iei o serie de măsuri de precauție înainte să pleci în vacanță. În acest mod, te asiguri că te vei bucura cu adevărat de concediu, fără să te confrunți cu evenimente neplăcute.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Cardul european de asigurări de sănătate, esențial pentru călătoriile în afara României. Cum poate fi obținut
Cardul european de asigurări de sănătate, esențial pentru călătoriile în afara României. Cum poate fi obținut

Cum suntem în anotimpul vacanțelor, tot mai mulți români solicită cardul european de asigurări de sănătate.  

Cea mai vizitată țară din lume pe timpul verii: De la plaje de vis la orașe în care nu te plictisești niciodată
Cea mai vizitată țară din lume pe timpul verii: De la plaje de vis la orașe în care nu te plictisești niciodată

Spania se află în partea de sud-vest a Europei, în Peninsula Iberică, care este împărțită cu Portugalia. În afara Portugaliei, Spania se învecinează cu Franța și Andorra la nord, iar în sud este separată de Africa de Strâmtoarea Gibraltar.

Țara care impresionează turiștii: De la istoria și cultura unice, la baloanele cu aer cald și cele mai vechi clădiri din lume
Țara care impresionează turiștii: De la istoria și cultura unice, la baloanele cu aer cald și cele mai vechi clădiri din lume

Turcia este una dintre destinațiile preferate de români, atunci când aleg să petreacă vacanța în altă țară. Dacă vrei mai mult decât hoteluri all-inclusive, iată ce poți vedea în Turcia, o țară impresionantă. 

Recomandări
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” câștigă EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” câștigă EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună

Spania a câștigat finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe Olympiastadion din Berlin, în direct pe PRO TV și VOYO. Ibericii au învins Anglia cu 2-1, după o repriză secundă extrem de spectaculoasă.

Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret

Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, a fost împușcat și rănit ușor la ureche într-o tentativă de asasinat la un miting de campanie electorală în Pennsylvania.  

Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”
Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”

Donald Trump le-a mulțumit susținătorilor săi pentru „gândurile și rugăciunile” lor în a doua declarație publică de la tentativa de asasinat.