Bustul celui care a revolutionat transportul public timisorean, pe Aleea Personalitatilor

05-03-2012 17:34


miklosi 120 de ani

Astazi se sarbatoresc 150 de ani de cand s-a nascut Cornel Miklosi, romanul care a inventat prima masina de sudat sine de cale ferata, numita “Taurus”, si care a adus primul troleibuz la Timisoara.

Pentru a-l omagia, au fost prezenti pe Aleea Personalitatilor membri ai familiei Miklosi, precum si oameni din satul natal al inginerului. “Ne bucuram ca am putut avea aceasta contributie modesta, cu sprijinul celor de la Regia Autonoma de Transport, celui care, prin munca sa, a adus realizari benefice in timp, pentru orasul nostru”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Atat familia, cat si colegii de pe acea vreme ai lui Cornel Miklosi au fost astazi in Parcul Central si si-au amintit de toate contributiile avute de acesta la dezvoltarea orasului. “A imbunatatit foarte mult soarta angajatilor RATT, le-a construit locuinte, a construit doua cabane la Muntele Mic, si a inteles ca nu poate obtine nimic fara oameni”, a declarat Traian Balint, primarul localitatii Covasant, locul in care a vazut lumina zilei Cornel Miklosi.

Inginer, profesor la Politehnica, cercetator, membru al Academiei Romanie, Cornel Miklosi a fost o personalitate marcanta a anilor ’30-‘40. S-a stins din viata pe 10 august 1963. Bustul acestuia sta acum alaturi de cele ale altor oameni de vaza, precum ingineri, fosti primari sau doctori.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO