Descoperire importanta in Timisoara. Zidul cetatii din sec. XVI, scos la lumina dupa lucrari de reamenajare in Piata Unirii

20-10-2014 14:57


muncitor

O parte a zidului Cetatii Timisoarei a fost descoperita de muncitori in Piata Unirii din municipiu, unde au loc lucrari de reamenajare a centrului istoric, arheologii urmand sa deschida santierul peste aproximativ o saptamana.

Arheologul Alexandru Szentmiklosi de la Muzeul Banatului din Timisoara, cel care urmeaza sa conduca lucrarile pe santierul arheologic din Piata Unirii, unde au loc lucrari de reamenajare a centrului istoric al municipiului a declarat, luni, ca muncitorii au gasit o bucata din zidul Cetatii Timisoarei, care dateaza din secolul al XVI-lea.

"Muncitorii care fac lucrari in Piata Unirii au descoperit o bucata din zidul Cetatii Timisoarei, chiar in dreptul Bisericii ortodoxe sarbe. Imediat au oprit lucrarile in acea zona si au anuntat arheologii. Urmeaza ca, in cel mult o saptamana, sa incepem sa sapam", a spus Szentmiklosi.

Arheologul a afirmat ca se asteapta ca aici sa fie descoperite si bucati din turnul de aparare al Cetatii Timisoarei. "Zidul Cetatii Timisoarei este un mal de pamant pe structura de lemn de stejar, cu stalpi care susțineau structura de lemn. A fost o cetate de pamant, in vremuri in care piatra nu era folosita ca material de constructie. Are 12-15 metri inaltime. Ne asteptam sa gasim si bucati din turnul de aparare, in aceasta zona", a explicat Szentmiklosi.

Aceasta descoperire se alatura altora gasite in Piata Unirii din Timisoara. Astfel, in luna februarie au fost gasite portiuni din pavaj si trotuare din caramida care dateaza de la sfarșitul secolului al XIX-lea si despre care se crede ca duceau spre Domul Romano-Catolic. Santul de aparare al fortificatiei turcesti, care dateaza din secolul al XVI-lea, a fost gasit in luna aprilie, iar alaturi erau si bustenii de stejar care protejau acest sant.

Tot in Piața Unirii din Timisoara au fost gasite si obiecte printre care vase sau fragmente de vase din ceramica, dar si arme sau unelte si chiar scheletul unei camile de pe vremea otomanilor. Langa Domul Catolic, in Piata Unirii au fost gasite si doua morminte care dateaza din perioade diferite.

Unul dintre scheletele umane descoperite aici este de adult, iar cel de-al doilea de copil. Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35 la suta, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65 la suta, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57