Adio tramvaie noi. Peste 30 de mijloace de transport in comun vor fi reabilitate anul viitor

14-02-2013 15:49


Tanarul a ramas blocat in fata tramvaiului

Timisoara va avea tramvaie noi doar daca se vor obtine fonduri europene. Pana atunci, orasul va beneficia de mijloace de transport in comun reabilitate, care vor avea costuri mult mai mici.

Din tramvaiele care vor fi reabilitate, vor mai ramane doar rotile, sasiul si cateva piese din metal greu care au o durata de viata mai mare. Dupa procesul de reabilitare, in Timisoara se vor intoarce tramvaie la standarde moderne. Astfel, vechile mijloace de transport in comun vor avea incalzire la fiecare scaun, climatizare, internet prin wi-fi, instalatie de sonorizare, sase camere video si un sistem de actionare ultramodern, la fel cum folosesc marile companii pentru vagoanele noi. Pretul pentru fiecare tramvai reabilitat va ajunge pana la cinci sute de mii de euro.

Totusi, acest proces nu se va desfasura foarte repede. In cursul acestui an, ar urma sa fie reabilitat un singur tramvai, care sa fie testat si pe liniile din oras. Daca acesta va functiona la standarde normale, municipalitatea vrea sa dea comanda pentru reabilitarea a inca 30 de tramvaie.

Pretul depinde de starea in care se afla tramvaiul initial si in orice caz este de ordinul sutelor de mii de euro. Este mult mai ieftin, singurul lucru pe care nu il au fata de unul nou este urmatorul: tramvaiele noi nu au treapta , cele vechi au si nu se poate modifica”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Initial, primarul a fost la Iasi si la Pascani sa vada cum functioneaza un astfel de tramvai reabilitat. Astazi a declarat ca si alte oferte sunt binevenite, insa pentru ca firma sa se inscrie la licitatie trebuie sa indeplineasca o conditie primordiala: sa aiba in portofoliu dovada ca a mai reabilitat pana acum tramvaie sau trenuri, pentru ca “nu trebuie sa inceapa sa faca experimente pe noi”, a incheiat edilul.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO