Cele mai importante anunțuri științifice din 2022. Când ar putea fi gata un vaccin împotriva cancerului

anul 2022, stiinta
Shutterstock

Anul 2022 a fost unul semnificativ pentru știință. După trei ani de cercetări generate de pandemia Covid-19, oamenii de știință au venit cu vești care au implicații pentru sănătatea umană în general.  

Totodată, au avut loc evenimente-cheie în domeniul științei pentru prezența oamenilor pe alte planete, crearea unor alimente care ajută în lupta împotriva crizei climatice și dezvoltarea unor soluții ieftine și prietenoase cu mediul pentru producția electricității.

Primul vaccin inhalabil împotriva Covid-19 are implicații pentru modul în care se vor preveni bolile în viitor

În octombrie, China a marcat o premieră mondială după ce a lansat un nou vaccin împotriva Covid-19, care este administrat prin inhalare, nu prin injectare.

Primul vaccin inhalabil a fost administrat în Shanghai. Cu o lună înainte, vaccinul produs de compania farmaceutică chineză CanSino Biologics a fost aprobat de agenția de reglementare medicală din China.

Primii locuitori din Shanghai au inhalat vaccinul pe gură dintr-un recipient care seamănă cu un pahar de cafea echipat cu un muştiuc.

Citește și
padure
Arma secretă împotriva schimbărilor climatice. Pădurile României au o șansă mai bună de supraviețuire față de cele din Europa

Erwin Loh, medicul-şef de la St. Vincents Health Australia, a spus că sosirea pe piaţa medicală a vaccinurilor inhalabile reprezintă o etapă importantă nu doar pentru faptul că ele au potenţialul de a preveni infectările, ci şi pentru că pot să contribuie la scăderea reticenţei unor oameni faţă de vaccinuri. 

Un vaccin împotriva cancerului ar putea fi gata până în 2030

Un vaccin împotriva cancerului ar putea fi gata de utilizare până în 2030, potrivit echipei din spatele vaccinului Covid-19 de la Pfizer/BioNTech.

Profesorii Ugur Sahin și Ozlem Tureci, care au fondat împreună compania farmaceutică în 2008, au ezitat să spună că pot găsi un remediu pentru cancer, dar au spus anul acesta că au avut „descoperiri” la care vor continua să lucreze.

Cuplul german a spus că dezvoltarea și succesul vaccinului lor pentru SARS-CoV-2, care a fost lansat pe tot globul în timpul pandemiei de coronavirus, „dă roade pentru munca noastră împotriva cancerului”.

Întrebat când vaccinurile împotriva cancerului ar putea fi accesate de pacienți din întreaga lume, profesorul Sahin a spus că s-ar putea întâmpla „înainte de 2030”.

„Ceea ce am dezvoltat de-a lungul deceniilor pentru un vaccin împotriva cancerului a ajutat la dezvoltarea vaccinului Covid-19, iar acum vaccinul Covid-19 și experiența noastră în dezvoltarea lui ne oferă ajutor în munca noastră împotriva cancerului”, a spus Tureci. 

NASA a lansat misiunea Artemis I. De succesul ei va depinde trimiterea oamenilor pe lună pentru a doua oară în istorie

Nava spațială Orion a decolat cu racheta SLS de la Centrul Spațial Kennedy în noiembrie, fără astronauți la bord, la data de 16 noiembrie, și a revenit pe Terra la 11 decembrie.

SLS nu a mai zburat niciodată în spațiu. Două încercări anterioare de lansare, una la sfârșitul lunii august și alta la începutul lunii septembrie, au fost anulate din cauza unor probleme tehnice. O altă încercare a fost anulată din cauza uraganului Ian.

După succesul misiunii Artemis I, NASA intenționează să trimită astronauți în următoarea misiune, numită Artemis II, care să orbiteze în jurul lunii, posibil din 2024.

Astfel, o aterizare umană pe lună s-ar putea realiza în 2025, prima de la misiunea Apollo din 1972.

NASA vrea să vadă cât de bine funcționează scutul termic al lui Orion condiții extreme înainte de a pune la bord astronauți.

Oficialul NASA Howard Hu, care conduce programul Orion, a spus că succesul misiunii ar putea însemna că oamenii vor putea sta pe lună pentru perioade lungi de timp în acest deceniu, cu scopul de a efectua cercetări științifice. Totodată, programul spațial ar putea ajuta la vizitarea planetei Marte de către oameni, potrivit BBC

SUA a deschis calea pentru ca americanii să poată mânca carne cultivată în laborator

Guvernul SUA a deschis calea pentru ca americanii să poată mânca carne cultivată în laborator, după ce autoritățile au considerat că un produs din carne derivat din celule animale este sigur pentru consumul uman.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) va permite unei companii din California să preia celule vii de la pui și apoi să le crească într-un mediu controlat, de laborator, pentru a produce un produs din carne care nu implică sacrificarea efectivă a niciunui animal.

FDA a declarat că este pregătită să aprobe vânzarea altor tipuri de carne cultivate în laborator și este „implicată în discuții cu mai multe firme” în acest scop, inclusiv companii care doresc să cultive fructe de mare din celulele vietăților marine, potrivit The Guardian

Până în prezent, Singapore a fost singura țară din lume în care produsele din carne cultivate în laborator sunt vândute în mod legal consumatorilor.

Aprobarea SUA ar putea crea o nouă piață alimentară mai prietenoasă cu planeta, întrucât producția globală de alimentelor este responsabilă pentru o treime din toate gazele de încălzire a planetei emise prin activitățile oamenilor.

Creșterea animalelor pentru carne reprezintă cea mai mare pondere în cadrul impactului negativ al producției de alimente - pășunile și terenurile cultivate în acest scop ocupă aproximativ jumătate din terenul locuibil al planetei și folosesc aproximativ 70% din sursele de apă dulce.

Ferestrele viitorului ar putea genera electricitate

Oamenii de știință au făcut noi progrese pentru dezvoltarea unor panouri solare transparente, care ar putea fi folosite ca ferestre ale caselor capabile de a genera electricitate.

Celulele solare inovatoare ar putea fi folosite atât în ferestre, cât și în sere, fațade din sticlă și ecrane ale dispozitivelor electronice portabile, potrivit The Independent

O echipă de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne din Elveția a făcut progresul folosind molecule de coloranți fotosensibilizatori special concepute, care, atunci când sunt combinate, sunt capabile să colecteze lumină din întregul spectru al luminii vizibile.

Panourile sunt flexibile, presupun costuri relativ reduse și pot fi realizate folosind tehnici convenționale. De aceea, raportul preț-performanță este suficient de bun pentru a le permite să concureze cu combustibilii fosili, în ceea ce privește producția de electricitate.

O realizare epocală în domeniul fuziunii nucleare

La 13 decembrie, Departamentul de Energie al SUA anunţă o "descoperire ştiinţifică majoră": Cercetătorii americani au reuşit să producă mai multă energie din fuziune decât energia laserului folosit pentru a o induce.

Vestea este preluată în titlurile presei din întreaga lume, deoarece această descoperire ar putea răspunde nevoii disperate a lumii de a dispune de o sursă de energie curată şi nelimitată pentru a pune capăt dependenţei de combustibilii fosili. În afară de faptul că fuziunea nu produce emisii de carbon în timpul funcţionării, aceasta are şi multe alte avantaje: nu prezintă niciun risc de dezastru nuclear şi produce mult mai puţine deşeuri radioactive.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Peste 11 milioane de români vor suferi din cauza resurselor scăzute de apă. Jumătate din România va deveni stepă aridă
Peste 11 milioane de români vor suferi din cauza resurselor scăzute de apă. Jumătate din România va deveni stepă aridă

În ultimele decenii, Europa s-a încălzit mai repede decât orice alt continent.

Arma secretă împotriva schimbărilor climatice. Pădurile României au o șansă mai bună de supraviețuire față de cele din Europa
Arma secretă împotriva schimbărilor climatice. Pădurile României au o șansă mai bună de supraviețuire față de cele din Europa

Pădurile din România au șanse mai mari de supraviețuire decât cele din Europa de Vest, potrivit unui expert forestier.

Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile
Problemele pădurilor. Câte sunt cauzate de schimbările climatice, câte de defrișări și care sunt soluțiile

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca niciodată, potrivit unui avertisment al oamenilor de știință lansat anul trecut.

De ce România are nevoie de parcuri naturale. Un director Romsilva explică cum putem să luptăm „pentru cei care vin după noi”
De ce România are nevoie de parcuri naturale. Un director Romsilva explică cum putem să luptăm „pentru cei care vin după noi”

În fiecare an, pădurile absorb 7,6 miliarde de tone de dioxid de carbon. Prin comparație, SUA, una dintre țările lumii care produc cel mai mult CO2, emite de 1,5 ori mai puțin decât capacitatea de captare a pădurilor, potrivit World Resources Institute.

13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime
13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime

Seceta extremă din România a cauzat lipsuri grave de apă, astfel că prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut românilor să folosească apa cât mai responsabil în următoarea perioadă.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.