13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime
Seceta extremă din România a cauzat lipsuri grave de apă, astfel că prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut românilor să folosească apa cât mai responsabil în următoarea perioadă.
Însă organizația internațională de mediu Friends of the Earth a avertizat că omenirea „depinde de puțina apă potabilă disponibilă”, astfel că a publicat 13 sfaturi pentru ca noi să folosim mai puțină apă.
Organizația a subliniat că 97,5% din apa lumii se află în mări și oceane, însă este prea sărată pentru ca oamenii să o poată folosi. Iar majoritatea din cantitatea de 2,5% de apă rămasă este în straturi de gheață.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
De aceea, este foarte important să folosim responsabil apa provenită din surse precum lacuri și râuri, cu atât mai mult cu cât criza climatică stârnește fenomene de secetă tot mai extinse, în tot mai multe țări ale lumii.
Iată cele 13 metode prin care putem reduce impactul nostru asupra resurselor de apă și asupra planetei.
1. Închide robinetele
Nu lăsa consumul de apă să scape de sub control. Economisește șase litri de apă pe minut închizând robinetul în timp ce te speli pe dinți. Totodată, repară robinetele care au scurgeri - și oprește ceea ce ar putea fi 60 de litri de apă pierduți direct în canalizare în fiecare săptămână.
2. Fă duș cu mai puțin
Fiecare minut petrecut într-un duș cu presiune mare consumă până la 17 litri de apă. Setează un cronometru pe telefon pentru a îți menține dușurile scurte și pentru a economisi apă. Schimbarea capului dușului cu unul eficient îți va permite să folosești mai puțină apă, ceea ce înseamnă că vei economisi apă și îți veți reduce facturile.
De asemenea, potrivit Harvard Health Publishing, există numeroase motive pentru care nu este sănătos să faci duș în fiecare zi, iar în zilele în care te speli, te poți axa pe axile și zonele intime.
3. Păstrează-ți hainele murdare mai mult timp
Spălarea hainelor atunci când mașina de spălat este plină consumă mai puțină apă și energie decât două mașini pline doar pe jumătate. Asta înseamnă și facturi mai mici.
4. Redu risipa mâncării
Este nevoie de multă apă pentru a produce cerealele, fructele și alte alimente.
În Marea Britanie, de exemplu, peste jumătate din cele șapte milioane de tone de gunoi de mâncare și băuturi provenit din gospodării ar putea fi consumate anual, economisind astfel echivalentul a 3.000 de lei.
5. Programează-ți grădinăritul
Udă plantele de afară dimineața devreme sau la sfârșitul zilei pentru a opri evaporarea imediată a apei în lumina soarelui și căldură. Udă solul astfel încât lichidul să ajungă direct la rădăcini, acolo unde este necesar.
6. Prinde apa de ploaie
Instalarea butoaielor de prins ploaia economisește până la 5.000 de litri de apă pe an. Și plantele tale îți vor mulțumi pentru apa de ploaie. De asemenea, poți reduce consumul de apă cu 33% udând plantele manual, în loc să utilizezi aspersoare automate.
7. Cumpără o toaletă cu flux scăzut
O gospodărie tipică din Marea Britanie trage apa la toaletă de 5.000 de ori pe an. Sistemele moderne cu spălare dublă economisesc cantități uriașe de apă, folosind doar șase litri (sau patru în cazul fluxului redus), mult mai puțin decât cei 13 litri pentru fiecare tras de apă pe stil vechi.
Dacă nu poți investi într-o toaletă nouă, cumpără o pungă care economisește apă pentru toaleta de stil vechi.
8. Gata cu spălarea vaselor
Ai o mașină de spălat vase? Umple-o complet de fiecare dată când o pornești și vei folosi mai puțină apă decât dacă ai spăla vasele manual. Chiar și spălarea manuală într-un lighean cu apă în chiuvetă, cu apa oprită, folosește mai multă apă decât o mașină de spălat vase, potrivit sursei citate. Însă, atenție la alegerea mașinii de spălat vase, care trebuie să consume cât mai puțină energie pentru a face economii în contextul creșterii prețurilor, dar și al crizei energetice.
9. Mâncare de calitate și sezonieră
Creșterea animalelor pentru carne și produse lactate și culesul culturilor precum avocado la scară mare și nesustenabilă necesită un consum incredibil de apă. Este recomandat să eviți consumul de carne și lactate și să consumi legume de sezon, pentru a contribui la conservarea apei și protejarea climei. Industriile cărnii și produselor lactate contribuie foarte mult la încălzirea globală.
10. Fierbe doar cât ai nevoie
Economisește apă, bani și energie fierbând doar câte căni de apă ai nevoie.
11. Aburește legumele
Gătește mâncarea la abur pentru a reduce consumul de apă și pentru a păstra mai mulți nutrienți naturali. Dacă o fierbi, încearcă să folosești apa rămasă în supe. Sau las-o să se răcească și folosești-o pentru a uda plantele.
12. Fii pregătit pentru instalații sanitare
Verifică regulat conductele din bucătărie și furtunul mașinii de spălat vase pentru scurgeri lente.
Află unde se află supapa de oprire a locuinței și asigură-te că o poți porni și opri. Acest lucru e o idee bună în caz că ți se sparge vreodată o țeavă, întrucât vei putea întrerupe curgerea de apă înainte ca aceasta să inunde casa.
Găsește un număr de contact pentru furnizorul tău de apă, astfel încât, dacă găsești o scurgere, poți să îi anunți și să oprești irosirea apei.
13. Nu îi finanța pe cei care contribuie la deficitul de apă
Unele companii și investitori care cumpără terenuri din întreaga lume contribuie la deficitul de apă și la poluare. Uneori, le refuză localnicilor accesul la apă, poluează cursurile de apă sau epuizează resursele. Acest lucru poate afecta capacitatea comunităților locale de a cultiva și de a accesa apă potabilă sigură.
Asigură-te că știi unde sunt îți sunt investite economiile sau pensia ta. Și verifică cum tratează sursele locale de apă companiile care fabrică produsele pe care le cumperi. În acest fel, vei ști că nu susții risipirea și contaminarea apei.