Vezi aici ce poti manca in postul Craciunului
Pentru ca un an intreg ne-am imbuibat cu tot felul de mancaruri, trebuie sa ne curatam trupeste si sufleteste.
Pentru crestinii ortodocsi si catolici, seara zilei de 14 noiembrie este una speciala: incepe postul Craciunului, care este recunoscut ca un post al bucuriei si cercetarii de sine, dar si pentru faptul ca timp 40 de zile nu trebuie sa mancam carne, oua sau alte produse de origine animala.
Postul nu trebuie privit ca o perioada a interdictiilor, ci ca un bun prilej de a manca sanatos, o perioada in care aportul de glucide, lipide, proteine si aminoacizi va si echilibrat.
Insa gospodinele sunt cele mai incercate in tot acest timp, trebuind sa puna pe masa mancare pe gustul intregii familii. Astfel va propunem o lista de alimente care pot fi consumate si preparate in timpul postului.
Carnea poate fi cu usurinta inlocuita cu produsele din soia din care puteti prepara snitele, chiftele sau chiar sarmale, laptele poate fi inlocuit cu cel extras din boabele de soia, iar fructele si legumele vor fi prezente la fiecare masa. Nucile, stafidele, semintele sunt ideale in salate sau chiar si paine. Pentru a fi si mai concreti va oferim cateva idei de preparate:
- Ghiveci de legume
- Mancare de ciuperci
- Mancare de fasole
- Sarmale de soia in foi de varza
- Salata de cruditati cu branza tofu
- Chiftele de cartofi, ciuperci sau orez
- Cartofi cu soia
- Drob de soia
Insa intregul meniu trebuie facut tinand cont de faptul ca in zilele de luni, miercuri si vineri se mananca bucate fara ulei si nu se bea vin, decat daca se praznuieste vreun sfant mare, trecut in calendar cu cruce neagra.
Uleiul si vinul sunt permise insa martea si joia. Sambata si duminica, pana la 20 decembrie inclusiv, se dezleaga la peste si preparate din peste.
Cat te costa postul, afla aici!
Sursa: Pro TV
Etichete: carne, catolici, craciun, retete, post, soia, ortodocsi,
Dată publicare:
13-11-2008 00:00