Șoferii loviți în trafic pot folosi o mașină închiriată pe cheltuiala poliței RCA a vinovatului

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Veste bună pentru şoferii care au fost loviţi în trafic. Cât timp îşi repară autoturismul, pot folosi unul închiriat, iar cheltuielile sunt suportate de poliţa RCA a celui care i-a accidentat.

Măsura este în vigoare din 2016, dar până acum puţini şoferi au beneficiat de ea. În ultima vreme, această regulă este promovată de service-urile care vor să îşi fidelizeze clienţii, dar şi de firmele de închirieri auto care îşi pot creşte în acest fel veniturile.

Claudiu a ajuns la service după ce a avut un accident pe o stradă din Sibiu. Cât timp maşina lui a rămas la reparat, a primit în schimb una închiriată. Costurile au fost suportate de firma unde şoferul vinovat de accident avea încheiată asigurarea RCA.

Claudiu Dragomir: "Nu m-am aşteptam să primesc o maşină la schimb. E de mare ajutor să ai o maşină de schimb când ai nevoie."

Normă în baza căreia bărbatul a beneficiat de un autoturism închiriat a fost emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Potrivit acesteia, cei care se aleg cu maşina avariată pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu închirierea unui autoturism dintr-o clasă similară cu a lor, pe durata cât vehiculul personal nu poate fi folosit. De asemenea, păgubiţilor le pot fi decontate plăţile făcute cu transportul - dacă aleg să nu îşi închirieze o maşină.

Actul stabileşte şi cum se calculează perioada maximă pentru care pot fi decontate cheltuilele cu închirierea unei maşini.

Alexandru Neacșu, consilier juridic asigurări și daune: "Perioda maximă de indisponibilitate reprezenta timpul normal de reparaţie împărţit la 4. Despăgubirile vor fi acordate doar pentru o parte din acesta perioadă, urmând să rezulte o diferenţă de preţ neacoprită de asigurator care în opinia noastră este în sarcina persoanei păgubite."

Deşi norma potrivit căreia proprietarii maşinilor avariate în accidente pot beneficia de decontarea cheltuielor cu închirierea unui autoturism este în vigoare de peste un an, puţini şoferi ştiu de ea.

Șofer: "Nu mi s-a aspus chestia asta. Reînoiesc poliţa de asigurare la acelaşi asigurataor de ani buni. Nu mi s-a spus nimic."

Proprietarii firmelor de închirieri au simţit că pot face profit de pe urma acestei norme şi încearcă să o promoveze. Unele chiar au încheiat înţelegeri cu atelierele auto şi se ocupa de întocmirea tuturor actelor necesare decontării cheltuielilor făcute cu închirierea maşinii.

Virgil Bugneriu, șef service auto: "Pentru noi ca service este un lucru benefic, încercam să-i conștientizăm şi să-i aducem la cunoştinţă toate prevederile legale prin care ei pot beneficia de o maşină pe perioada reparaţiei. "

Rareș Paltanea, reprezentat firmă închirieri auto: "Oferim aceleaşi servicii pe care le oferim şi la închirierile de zi cu zi, km nelimitaţi, asistență 24 din 24 şi maşini noi pe baza RCA-ul, totul absolut gratuit."

Ionuț Abalasei, reprezentant firmă închirieri auto: "Totul se întâmplă între noi şi societatea de asigurări. Noi depunem factura şi ne decontăm direct cu ei."

Reprezentanţii firmelor de închirieri auto susţin că până acum doar 1% dintre şoferi români au beneficiat de această normă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO