Șoferii loviți în trafic pot folosi o mașină închiriată pe cheltuiala poliței RCA a vinovatului

Ultimul update: Joi 01 Martie 2018 07:17
Data publicarii: Miercuri 28 Februarie 2018 18:42
Categorie: Social

Veste bună pentru şoferii care au fost loviţi în trafic. Cât timp îşi repară autoturismul, pot folosi unul închiriat, iar cheltuielile sunt suportate de poliţa RCA a celui care i-a accidentat.

Măsura este în vigoare din 2016, dar până acum puţini şoferi au beneficiat de ea. În ultima vreme, această regulă este promovată de service-urile care vor să îşi fidelizeze clienţii, dar şi de firmele de închirieri auto care îşi pot creşte în acest fel veniturile.

Claudiu a ajuns la service după ce a avut un accident pe o stradă din Sibiu. Cât timp maşina lui a rămas la reparat, a primit în schimb una închiriată. Costurile au fost suportate de firma unde şoferul vinovat de accident avea încheiată asigurarea RCA.

Claudiu Dragomir: "Nu m-am aşteptam să primesc o maşină la schimb. E de mare ajutor să ai o maşină de schimb când ai nevoie."

Normă în baza căreia bărbatul a beneficiat de un autoturism închiriat a fost emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Potrivit acesteia, cei care se aleg cu maşina avariată pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu închirierea unui autoturism dintr-o clasă similară cu a lor, pe durata cât vehiculul personal nu poate fi folosit. De asemenea, păgubiţilor le pot fi decontate plăţile făcute cu transportul - dacă aleg să nu îşi închirieze o maşină.

Actul stabileşte şi cum se calculează perioada maximă pentru care pot fi decontate cheltuilele cu închirierea unei maşini.

Alexandru Neacșu, consilier juridic asigurări și daune: "Perioda maximă de indisponibilitate reprezenta timpul normal de reparaţie împărţit la 4. Despăgubirile vor fi acordate doar pentru o parte din acesta perioadă, urmând să rezulte o diferenţă de preţ neacoprită de asigurator care în opinia noastră este în sarcina persoanei păgubite."

Deşi norma potrivit căreia proprietarii maşinilor avariate în accidente pot beneficia de decontarea cheltuielor cu închirierea unui autoturism este în vigoare de peste un an, puţini şoferi ştiu de ea.

Șofer: "Nu mi s-a aspus chestia asta. Reînoiesc poliţa de asigurare la acelaşi asigurataor de ani buni. Nu mi s-a spus nimic."

Proprietarii firmelor de închirieri au simţit că pot face profit de pe urma acestei norme şi încearcă să o promoveze. Unele chiar au încheiat înţelegeri cu atelierele auto şi se ocupa de întocmirea tuturor actelor necesare decontării cheltuielilor făcute cu închirierea maşinii.

Virgil Bugneriu, șef service auto: "Pentru noi ca service este un lucru benefic, încercam să-i conștientizăm şi să-i aducem la cunoştinţă toate prevederile legale prin care ei pot beneficia de o maşină pe perioada reparaţiei. "

Rareș Paltanea, reprezentat firmă închirieri auto: "Oferim aceleaşi servicii pe care le oferim şi la închirierile de zi cu zi, km nelimitaţi, asistență 24 din 24 şi maşini noi pe baza RCA-ul, totul absolut gratuit."

Ionuț Abalasei, reprezentant firmă închirieri auto: "Totul se întâmplă între noi şi societatea de asigurări. Noi depunem factura şi ne decontăm direct cu ei."

Reprezentanţii firmelor de închirieri auto susţin că până acum doar 1% dintre şoferi români au beneficiat de această normă.

Șofer de curierat, filmat făcând derajape pe zăpadă. ”Vă întrebaţi unde sunt coletele?“
Șofer de curierat, filmat făcând derajape pe zăpadă. ”Vă întrebaţi unde sunt coletele?“
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
asistati social matura prin timisoara
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
greva la metrou
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj