Anul scolar va incepe cu dascali necalificati si posturi neocupate. Elevii sunt cei care vor suferi

Ultima actualizare: 20-08-2013 06:49

Si in 2013 scoala incepe prost: cu dascali necalificati si posturi neocupate. Totul in conditiile in care exista sute de catedre neocupate si putini doritori sa inceapa o cariera in invatamant.

In lipsa oamenilor specializati, autoritatile sunt nevoite sa recurga la compromisuri si sa-i primeasca in sistem pe cei care n-au nicio legatura cu pedagogia. Grav este ca aceasta situatie ii va afecta pe elevi.

Anca a terminat facultatea de geografie si va fi profesor suplinitor din toamna. Recunoaste ca va fi doar in trecere in sistemul de invatamant si nu stie prea bine cum va reactiona in fata copiilor.

''Sunt elevi care prefera sa atraga atentia cumva si acesta ar fi poate un lucru care mi-ar provoca mici dificultati, pentru ca poate mi-ar fi frica sa-l stapanesc. Continui masterul pe geografie si ma specializez pe turism'', a declarat Anca Istov, profesor de geografie.

Satui sa lucreze cu clase supraaglomerate, pe salarii de nimic, multi renunta la catedra.

Si e de inteles, avand in vedere ca un debutant primeste un salariu lunar de 800 de lei si abia dupa vreo 30 de ani la catedra ajunge sa incaseze 1500 de lei pe luna. Iar situatia cea mai grava este la gradinite, de unde lipsesc mii de educatoare.

La o gradinita din sectorul 5 al capitalei sunt libere 12 posturi de educatoare. Practic, mai mult de jumatate din catedre. Titularii nu au vrut sa auda de ele si nici suplinitorii nu s-au ingramadit sa le ocupe. Intr-o luna de zile, pana la inceputul anului scolar inspectoratul trebuie sa gaseasca solutii si sa le acopere pe toate.

''In Capitala avem 891 de posturi libere in invatamantul prescolar si doar 111 candidati s-au luptat azi pentru ele. Nici in scoli nu stam mai bine. Pentru cele 512 posturi au fost 81 de invatatori.''

Pentru ca anul scolar nu poate incepe fara cadre didactice, in fata elevilor ajung multi necalificati. Adica oameni care vin din alte domenii, fara pregatire didactica. Din pacate, un compromis facut pe niste copii care nu au nicio vina ca sistemul merge prost.

In toata tara, peste 40.000 de posturi ar trebui ocupate in sistemul preuniversitar.

Citeste si:

Este una dintre cele mai mari companii din lume dar putini au auzti de ea

Cele mai neprietenoase orase. Ce e bine sa eviti in vacanta

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO