OUG 7. Zeci de magistrați au protestat pe treptele Palatului de Justiție din Capitală

01-03-2019 13:43


Zeci de magistrați - judecători și procurori deopotrivă - au protestat pe treptele Palatului de Justiție din Capitală.

Sunt în continuare revoltați de recent adoptată ordonanță de urgență a guvernului numărul 7 care a modificat din nou legile justiției într-un mod care - afirmă magistrații - afectează independența justiției, în special a procurorilor.

A fost un protest în tăcere - o tăcere despre care judecătorii și procurorii spun că sunt convinși că este auzită la Palatul Victoria, unde, potrivit ultimelor informații, ministrul Tudorel Toader a discutat cu premierul Viorica Dăncilă.

Ministrul Justiției a anunțat imediat după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență că intenționează - în urma criticilor primite - să abroge articolul referitor la accesul judecătorilor la funcțiile cheie din conducerea Ministerului Public.

Acest anunț, care nu a fost urmat și de fapte, nu i-a liniștit pe magistrați, astfel că instanțe și parchete din țară au anunțat până acum diferite forme de protest, de la amânarea proceselor până la refuzul de a mai judeca, limitându-se doar la acele cauze care sunt urgente.

Vineri, în jur de 50 de magistrați bucureșteni, judecători și procurori de la toate instanțele, au venit pe treptele Palatului de Justiție pentru a protesta în tăcere. În fața lor s-a aflat un alt grup de protestatari, reprezentanți ai societății civile, care i-a susținut pe magistrați.

Toți protestatarii spun că își doresc o justiție nornală și că nu vor să fie părtași la un sistem judiciar care este presat politic.

Aceste proteste ar putea continua și în perioada următoare, până când Guvernul va accepta că multe dintre aceste critici sunt justificate și va lua deciziile care se impun.

VIDEO PROTVPLUS.RO