Fac profit la inceput de primavara cu legumele si fructele culese in toamna. Secretul agricultorilor din Timis
Agricultorii din Timis au profitat de primavara timpurie si s-au gandit sa-si mute camarile in strada. Legumele si fructele recoltate asta-toamna si care au ramas nevandute au fost transformate in conserve.
Aproape ca nu exista gospodarie in fata careia sa nu fie cate o taraba plina cu borcane de zacusca, dulceturi si muraturi, toate facute ca la mama-acasa.
Tanti Maria pune conserve in fiecare an. Cum toamna trecuta recolta a fost cu mult peste asteptari, nu a reusit sa o vanda pe toata. Din ce a ramas, a facut gemuri, zacusca sau muraturi, dupa retete traditionale. Acum, pe langa cartofi si ceapa, vinde si conserve. Preturile nu sunt mai mari decat la magazin, dar clientii stiu ca produsele nu au conservanti sau aditivi.
Acelasi model de business a fost adoptat de mai toate gospodinele din localitatea Belint, in Timis. Gemurile din nuca, din prune sau mere si muraturile asortate se vand la preturi rezonabile.
Un borcan cu gem sau muraturi costa 5 lei, iar unul cu zacusca ajunge chiar si la 10 lei. O jumatate de litru de bulion facut din rosii proaspete - costa 2 lei.