Cartoful care face rosii, "minunea" de langa Targu Neamt. Planta creata de nea Vali i-a cucerit pe toti cei care au gustat-o

Dată publicare: 09-07-2015 18:11
Dată actualizare: 12-07-2015 02:43


Ati auzit vreodata de cartoful care face rosii? Nu este o gluma. El chiar exista si creste fericit intr-un satuc de langa Targu Neamt.

Un legumicultor pasionat de botanica a creat o noua planta, care in pamant produce cartofi, iar pe acelasi fir, dar la suprafata, rosii. Practic, agricultorul a altoit doua rasaduri.

Rosia cartof se obtine prin altoire a rosiei pe cartof si peste o saptamana e prins.

Nea Vali, cum ii spun vecinii, se ocupa cu legumicultura de peste 30 de ani, iar in spatele casutei are 1000 de metri de gradina. Acolo este laboratorul lui de experimente. Recunoaste ca ideea nu-i apartine, a imprumutat-o de la britanici.

Vali Cucu, legumicultor: "Ideea apartine unor englezi care, dupa 15 ani de munca, au spus ca au reusit sa obtina rosia care face in pamant cartof. Mi-au trebuit 30 de secunde sa altoiesc o rosie. Mie mi-au trebuit 2 saptamani pana am ajuns la ideea asta, le recomand celor care stau la bloc sa manane legume produse de ei."

Barbatul a cautat seminte, dar nu a gasit si s-a gandit la o alta varianta. Una originala.

Rosia cartof se obtine printr-o altoire clasica, facuta in luna mai, in momentul in care tulpina cartofului si a rosiei incep sa prinda grosime. Apoi, plantele se tin la intuneric si racoare o saptamana pentru a se suda locul de altoire.

Ajunsa la maturitate, planta poate fi pastrata in ghiveci. Este usor de intretinut si poate fi crescuta cu usurinta in balconul de la bloc.

Dintr-un singur fir de planta, omul a obtinut un kilogram de cartofi si 2 kilograme de rosii. Curios din fire, nea Vali se documenteaza si planteaza cele mai neobisnuite legume. Una dintre ele este rosia pom, adusa din Italia. Sau dovleacul urias.

Neobosit, barbatul isi face deja planul pentru anul viitor.

Vali Cucu, legumicultor: "Ramane pentru la anul sa altoiesc o vanata pe cartof sau o rosie pe vanata, la anu sper sa vedeti vanata care face rosii sau cartodul care face vinete."

Nea Vali spune ca ciudateniile au gustul consacrat asa ca toti vecinii vin sa-i ceara sfaturi.

Tags: rosii, cartofi, vinete,


VIDEO PROTVPLUS.RO