Avem productie record, insa ajunge la gunoi.Motivul pentru care legumele romanesti putrezesc pe camp
Intr-un an cu productie buna de legume, zeci de tone de conopida si varza se strica pe campurile din Timis. Agricultorii spun ca n-au unde sa vanda, pentru ca pietele sunt pline de samsari care vor sa le ia marfa la un pret de nimic.
Asa ca multi si-au abandonat recolta, desi ar fi fost binevenita la caminele de batrani si copii. Daca s-ar fi unit in asociatii, fermierii ar fi avut acum depozite unde sa-si pastreze legumele si clienti pentru ele.
Domnul Dinu a cultivat trei hectare cu legume. Varza si conopida s-au facut peste asteptari, insa nu are ce face cu ele. La piata de gros din Timisoara, kilogramul de varza ajunge la 50 de bani. Barbatul spune ca marfa e multa si nu se vinde. Asa ca aproape 80% din recolta lui va fi distrusa.
Un alt agricultor, care se lauda cu experienta de 15 ani in domeniu, este in aceeasi situatie. Din conopida cultivata pe doua hectare nu a reusit sa vanda nici un sfert. A tinut la pret, iar acum conopida se strica pe camp.
De fapt, in situatia lor sunt agricultori din toata tara. Nu s-au putut mobiliza sa valorifice recolta si un sfert din ea se usuca pe campuri.
In plus, agricultorii mai spun ca nu pot merge in piete caci nu au loc la tarabe. Administratorii pietelor ii contrazic insa, iar reprezentantii marilor magazine ii sfatuiesc sa faca ceeea ce nu reusesc de 20 de ani, adica sa se asocieze.
Pana vor gasi solutii la toate aceste probleme, recolta este arata, iar legumele sunt facute una cu pamantul. Desi s-ar putea transforma intr-un ajutor nepretuit pentru sarmani. Si culmea, in toata acesta poveste este faptul ca, in pamantul arat, agricultorii sadesc tot varza si conopida. Spera ca la toama vor gasi cui sa vanda.