Victor Ponta, despre spionii candidati la prezidentiale: Daca isi fac datoria fata de tara, merita felicitati

Dată publicare: 12-09-2014 08:19
Dată actualizare: 15-09-2014 07:13


Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca eventualii candidati la functia de presedinte al Romaniei care ar activa in servicii secrete trebuie "felicitati" fiindca "isi fac datoria fata de tara".

In opinia sa, aceasta nu este o tema de campanie prezidentiala. "Vreau sa fac un comentariu legat de ultimul subiect din presa romana, nu mi se pare un subiect al societatii, ci al presei: cine e in servicii secrete. Din punct de vedere institutional, eu sunt vicepresedinte al CSAT. Am niste obligatii legale. Chiar daca as sti despre o persoana ca lucreaza intr-un serviciu de informatii roman, in primul rand nu as vorbi despre asta pentru ca e ilegal. In al doilea rand, ar fi un semnal foarte prost pe care l-as da institutiilor care ne apara si pe noi, apara societatea romaneasca de pericolele la adresa sigurantei nationale. Daca eu m-as apuca sa vorbesc de lucrurile pe care le aflu ca si vicepresedinte CSAT ar fi, in primul rand, o infractiune, in al doilea rand o iresponsabilitate. Vreau sa dau un mesaj foarte clar pentru institutiile statului si oamenii care isi fac datoria", a spus premierul Victor Ponta.

Victor Ponta s-a referit si la latura politica a subiectului pus in discutie.

"Din punct de vedere politic, e evident ca nu se referea la mine domnul Basescu, pentru ca tocmai ne-a verificat pe noi, membrii Guvernului, si are confirmarea ca nu noi suntem. Nu cred ca aceasta trebuie sa fie tema de campanie, sa-l gasim pe domnul sau pe doamna care, nefiind ministri, au activat sau activeaza pentru un serviciu de informatii. Daca activau pentru un serviciu de informatii al Rusiei sau al Coreei de Nord, sigur ca era o problema. Daca isi fac datoria, doamna sau domnul, fata de tara, cred ca merita felicitati pentru asta. Cred ca merita aparate institutiile statului, respectate legile si cred ca, in campania care va incepe pe 2 octombrie, daca reusim sa vorbim despre ce facem pentru tara, atunci va fi o campanie foarte buna", a conchis Ponta.

Presedintele Basescu declara, despre faptul ca unii candidati la Presedintie nu si-ar fi completat CV-ul, ca trebuie sa spuna daca au fost sau nu ofiteri acoperiti si a precizat ca, daca nu se va intampla, o va face el, aratand ca nu este corect sa duci o asemenea functie "avand doua butoane". Referindu-se la ”lucrurile ascunse din CV-urile candidatilor la prezidentiale”, despre care a facut referire in trecut, Traian Basescu spunea ca toate afirmatiile pe care le-a facut pe aceasta tema au ramas valabile.

Inca mai cred ca au timp candidatii, inainte de a-si depune candidaturile, sa spuna public, isi completeze CV-ul, daca au fost cumva sau nu ofiteri acoperiti", spunea Traian Basescu, intr-o emisiune televizata.

Intrebat daca va spune el cine nu si-a completat CV-ul, in cazul in care candidatii nu o vor face, presedintele Basescu a raspuns: ”Da, pentru ca am obligatia sa o spun, am obligatia sa o fac. Exista lege care interzice serviciilor sa isi faca cunoscute retelele, ofiterii acoperiti, ofiterii descoperi, etc., dar cand discutam despre functia de presedinte al Romaniei nu poti sa nu informezi”.

Presedintele adauga ca nu spune nimeni ca trebuie ca acel serviciu sa faca publica aceasta informatie, pentru ca nu are voie prin lege, dar candidatul are obligatia sa o faca. Intrebat daca, dintre actualii candidati la Presedintie, sunt persoane care au asemenea lucruri ascunse in CV, Traian Basescu spunea: ”Da”. ”Nu este corect sa te duci intr-o asemenea functie avand doua butoane”, completa seful statului.

Voi fi in masura sa va aduc probe, ce inseamna acest dublu buton”, mai spunea Basescu, precizand ca ar fi ”necinstit din partea sa sa nu o faca”.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO