Ioan Rus a platit cu functia pentru afirmatia despre sotiile romanilor din diaspora. "Imi cer scuze daca s-au simtit jigniti"

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul transporturilor, Ioan Rus, a platit cu functia pentru o afirmatie socanta facuta miercuri seara la un post de televiziune. Extrem de controversata, declaratia ii viza pe romanii care muncesc in strainatate.

In acest articol puteti citi:

-► Declaratia ministrului Rus
-► Ministrul isi cere scuze
-► PNL ii cere demisia ministrului
-► Ludovic Orban: Rus nu mai are ce cauta in Romania
-► PMP: Rus a dat dovada de nesimtire crasa
-► Rus, pentru Stirile Pro TV: Daca scuzele nu imi sunt acceptate, imi dau demisia
-► Ioan Rus a demisionat
-
► PSRO, plagere la CNCD


Ministrul a comentat ca in timp ce ei sunt departe de casa, copiii lor devin golani, iar sotiile, infidele. Cuvintele folosite au starnit mania opozitiei, care i-a cerut demisia. Dupa o intalnire cu premierul, Rus si-a cerut scuze si a anuntat ca pleaca din Guvern. Demisia lui Rus vine cu numai o zi inainte de votul la motiunea de cenzura depusa de opozitie impotriva Guvernului Ponta.

Ioan Rus, ministrul Transporturilor: "Lucreaza in constructii, autostrazi etc. prin Europa. Au poate 1500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta-sa, curva. De 700 de euro vin acasa jumatate."

Citește și
Ioan Rus la
Vicepresedintele PSD Ioan Rus, despre schimbarea majoritatii din Parlament: "Se va vedea indata ce se termina carnatii"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Aceasta afirmatie a ministrului Ion Rus a starnit un val de critici. In timp ce colegii lui de partid au comentat ca Rus a fost mereu slobod la gura, opozitia i-a cerut demisia.

Dupa pranz, liderul PSD a fost chemat la Guvern de seful sau pe linie de partid. In fata lui Victor Ponta, Rus a trebuit sa isi explice gestul.

"Declaratia era in sensul... Utilizarea unei licente eronate si exagerate de catre mine in acel moment ma pune in situatia acum sa-mi cer scuze tuturor celor care eventual s-au simtit jigniti", a spus Ioan Rus.

La sfarsitul discutiei, premierul a scris pe pagina sa de socializare ca Ministerul Transporturilor ramane fara sef, pentru ca Ioan Rus si-a prezentat demisia: "Regret situatia generata de declaratiile domnului Ioan Rus! Acesta si-a asumat raspunderea si mi-a prezentat demisia din functia de ministru! Am acceptat demisia si saptamana viitoare vom discuta despre inlocuitorul la acest portofoliu!"

Demisia ministrului vine cu doar o zi inainte de votul motiunii de cenzura depusa de opozitie, dar si dupa o alta mutare politica neobisnuita. Potrivit unor surse de la varful UNPR, Ministerul Justitiei va trece cu tot cu titularul de portofoliu, Robert Cazanciuc, de la PSD la partidul lui Gabriel Oprea. Mai mult, Oprea a anuntat ca cei 56 de parlamentari ai sai nu se vor ridica din banci maine, cand se va vota motiunea de cenzura a PNL impotriva Guvernului.

Si Rovana Plumb, presedinta Consiliului National al PSD, a anuntat ca social-democratii nu se vor apropia de urne: "Este treaba Opozitiei sa-si adune voturile pentru a trece motiunea. Noi, cei din PSD, nu vom vota" a declarat Rovana Plumb. Astfel PSD se asigura ca nimeni nu tradeaza.

Liderul UDMR a anuntat ca parlamentarii sai nu vor vota impotriva motiunii, dar cei mai multi dintre ei se vor abtine.

Chiar daca UNPR si PSD se abtin de la vot, situatia pentru liberali nu se schimba prea mult. Cu sprijinul partidului nou infiintat de Mircea Geoana si cu sustinerea unor fosti membri PPDD, plus a unor parlamentari neafiliati, opozitiei ii lipsesc totusi aproximativ 80 de voturi ca sa darame guvernul.
 

Declaratia ministrului Ioan Rus
"Romania are 3 milioane de oameni sa zicem, din forta activa, in acest moment in Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva. De 700 de euro vin acasa jumatate”, a spus la o emisiune televizata Ioan Rus, potrivit Agerpres.

Ministrul facea referire la Master Planul de Transport, lansand ideea ca lucrarile la autostrazi ar putea readuce in tara multi dintre romanii plecati la munca in strainatate, chiar daca salariile in Romania sunt mai mici. Declaratia a fost facuta in cursul unei discutii despre „valentele sociale” ale Master Planului.

Replica Ministrului Transporturilor
Joi dupa-amiaza, ministerul condus de Ioan Rus a transmis un comunicat in care se precizeaza ca acesta a dorit doar "sa atraga atentia asupra unei realitati dure din Romania de astazi."

"De altfel, ministrul Rus a afirmat chiar in cadrul emisiunii, ca formularea folosita este o “generalizare artistica, o licenta”.
“Imi cer scuze daca prin formularea aleasa am jignit pe cineva, dar intentiile mele au fost de a semnala o situatie grava cu care se confrunta multe familii de romani, fara sa-i jignesc, ci chiar compatimindu-i.


Am facut referire la destramarea familiilor si la copiii lasati in grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat sa munceasca in alte tari in speranta de a-si construi un trai mai bun.

Nu am dorit sa aduc in niciun fel atingere demnitatii vreunei persoane prin acele declaratii, ci doar sa atrag atentia asupra pretului mare pe care-l platesc mii de romani care au ales sa plece sa munceasca in strainatate. Am dorit, totodata, sa le transmit celor plecati departe de casa ca, in viitorul apropiat, multi dintre acestia si-ar putea gasi un loc de munca in tara, pentru ca Romania va avea nevoie de forta de munca, de specialisti in domeniul constructiilor, odata ce vor fi demarate proiectele de infrastructura prevazute de Master Planul General de Transport”, a declarat ministrul transporturilor, Ioan Rus.

Reactia PNL
Partidul National Liberal cere demisia ministrului Transporturilor. "Afirmatiile ministrului PSD Ioan Rus prin care jigneste romanii care muncesc in strainatate si isi bate joc de sotiile si copiii ramasi acasa arata modul in care se raporteaza, cu sfidare si dispret, la cei care si-au parasit de nevoie caminele si pe cei dragi pentru a le asigura un trai mai bun. Ministrul Rus este obligat sa-si dea demisia astazi din Guvern, pentru ca astfel de afirmatii nu pot fi sustinute niciodata de un demnitar al statului roman, oricare ar fi functia lui. Daca Ioan Rus va ramane in Guvern inseamna ca jignirile sale sunt asumate de intreg Guvernul si implicit de premierul Victor Ponta'', se arata intr-un comunicat PNL transmis joi AGERPRES.

Totodata, liberalii arata ca este al doilea ''atac virulent la romanii din diaspora'' facut de un oficial de rang inalt al statului roman, dupa acuzatiile formulate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care spunea ca acestia sunt capabili ''sa-si vanda votul pentru un mic si o bere''.

''Aceasta este atitudinea pe care Guvernul condus de Victor Ponta a avut-o fata de cetatenii romani plecati in strainatate, carora le-a restrans dreptul la vot. PNL a initiat motiunea de cenzura care va fi votata vineri in Parlament tocmai pentru a sanctiona aceasta mentalitate a PSD care conduce la actiuni si declaratii discriminatorii, sfidatoare, jignitoare impotriva unor cetateni romani. Acestia au aceleasi drepturi ca si social-democratii cocotati in scaune ministeriale si pentru care dreptul la vot este doar o lozinca'', se mai arata in comunicatul PNL.

Orban: Rus nu mai are ce sa caute in Romania
Si liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a cerut, joi, demiterea ministrului Transporturilor, Ioan Rus, pentru declaratiile referitoare la romanii din diaspora, invocand totodata si necesitatea autosesizarii Consiliului National de Combatere a Discriminarii cu privire la aceasta situatie care ar putea fi interpretata, in opinia sa, si "in context penal".

"Am asistat la niste declaratii absolut incredibile facute nu de un om obisnuit, ci de un membru de vaza al PSD care detine functia de ministru al Transporturilor. O jignire fara precedent la adresa concetatenilor sai, care nu poate ramane fara un raspuns foarte clar. Solicit PSD sa il demita de urgenta din functia de ministru, sa isi ceara scuze public fata de toti concetatenii romani jigniti intr-un mod grobian si de neacceptat. (...) Cred ca este necesara autosesizarea Consiliului National de Combatere a Discriminarii si cred ca declaratiile iresponsabile ale ministrului Rus pot sa fie interpretate si in context penal", a declarat Orban, la Senat.

In opinia liberalului, ministrul Ioan Rus "nu mai are ce sa caute in Romania" in urma declaratiilor sale. "Nu cred ca Ioan Rus mai are ce sa caute nu in functia de ministru, nu mai are ce sa caute nici macar in functia de membru al PSD, in viata publica din Romania. De altfel, pentru ceea ce a spus cred ca nu mai are ce sa caute in Romania. Daca ar renunta la cetatenia romana tot ar fi prea putin fata de jignirea inimaginabila la adresa concetatenilor romani", a mai spus Orban.

Reactia PMP
Si Partidul Miscarea Populara a cerut, printr-un comunicat, demisia imediata a ministrului Transporturilor. "Este inacceptabil ca un ministru din guvernul Romaniei sa le faca „curve” pe sotiile cetatenilor romani care lucreaza in diaspora, goniti de neputinta autoritatilor de a construi climatul necesat dezvoltatii economice a tarii.

Ioan Rus a dat dovada de o nesimtire crasa, de grobianism, mitocanie, marlanie, cum nu ne-am fi asteptat nici de la oameni fara educatia si studiile lui Ioan Rus.

In primul rand ca nu are de unde sa stie Ioan Rus ca aceasta este situatia reala. Si Tariceanu a declarat ca romanii din diaspora sunt dispusi sa-si vanda votul „pe un mic si o bere”.

Toate aceste declaratii sunt reflexul urii pe care o nutresc autoritatile din Romania, impotriva romanilor din diaspora, care le-au stricat socotelile la alegerile prezidentiale. Din acest motiv nu se legifereaza votul prin corespondenta si li se acorda romanilor din diaspora doar 6 locuri in parlament.

Suntem convinsi ca romanii plecati in bajenie vor lua act de aceste declaratii, si le vor sanctiona asa cum merita, inclusiv la alegerile viitoare. Si daca nu pot direct, atunci prin influentarea familiilor si prietenilor ramasi in tara.

Demisia de dezonoare a lui Ioan Rus ar fi o palida scuza pentru romanii carora le-a facut sotiile curve!"

Ioan Rus: Iau in discutie demisia
Ministrul Transporturilor a dat mai multe explicatii despre aceasta declaratie in exclusivitate pentru Stirile Pro TV: “Eu am explicat ieri, la o emisiune TV, ca saptamana trecuta am avut negocieri semnifinale, sa spunem, la Bruxelles, pe Master Planul General de Transport . Astazi se desfasoara final lucrurile iar in perioada imediat urmatoare acest document strategic va putea fi implementat in Romania. Asta va insemna foarte multe investitii si atunci parte din populatia activa a Romaniei care se afla in strainatate, lucreaza pe diverse meridiane, vor reusi sa vina acasa si sa lucreze aici, in conditii rezonabile, si acest lucru va elimina riscurile pe care familiile de romani le au in acest moment. Uitati-va ca un membru este intr-o tara, copiii – in alta tara – si asa mai departe. Acest lucru va elimina aceste riscuri. Declaratia era absolut in sens pozitiv. Utilizarea unei licente eronate, exagerate de catre mine in acel moment ma pune in situatia acum sa-mi cer scuze tuturor celor care eventual s-au simtit jigniti. Mai mult de atat nu am ce sa comentez si nu am ce sa adaug”, a spus Ioan Rus

Legat de posibilitatea de a-si da demisia, ministrul Rus a declarat pentru Stirile Pro TV: “Daca oamenii vor intelege sensul declaratiei mele si scuzele imi vor fi acceptate, nu se pune problema asa. Daca declaratia mea nu va fi inteleasa in sens pozitiv si va ramane doar in zona negativa si oamenii vor fi extrem de nemultumiti si nu-mi vor accepta scuzele, atunci sigur ca iau in discutie foarte solid si demisia, pentru ca asa mi se pare rezonabil. Asta e contextul in care voi decide intr-un sens sau altul”.

Nu am discutat cu premierul aceasta problema fiindca ea s-a dezvoltat extrem de rapid de la o ora la alta. De dimineata nu exista nicio problema dupa care, la un moment dat, cineva a dat startul la acest lucru si acum suntem in plina evolutie a lucrurilor. Deciziile nu se iau la cald, voi lua o decizie civilizata, rezonabila, de indata ce imi voi da seama despre ce situatie vorbim”.

Intrebat cum isi va da seama daca scuzele i-au fost acceptate, ministrul a raspuns: “O sa vad din atitudinea oamenilor. Va fi vizibil, cumva o sa imi dau seama

Ioan Rus a demisionat
Premierul Victor Ponta a postat pe Facebook la ora 16:20: "Regret situatia generata de declaratiile dlui Ioan Rus! Acesta si-a asumat raspunderea si mi-a prezentat demisia din functia de ministru! Am acceptat demisia si saptamana viitoare vom discuta despre inlocuitorul la acest portofoliu!"

PSRO a facut plangere la CNCD
Partidul Social Romanesc (PSRO) a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in cazul afirmatiilor facute de Ioan Rus la adresa romanilor aflati la munca in strainatate.

"PSRO condamna declaratia ministrului Ioan Rus prin care au fost jigniti milioane de romani si anunta ca, in acest sens, a transmis, astazi, o sesizare adresata Consiliului National al Discriminarii. Prin afirmatia facuta public de catre Ioan Rus, ministru al Transporturilor in guvernul Ponta si vicepresedinte al Partidului Social Democrat, peste trei milioane de romani plecati la munca in strainatate, alaturi de familiile lor, au fost jigniti intr-un mod inacceptabil, folosindu-se, totodata, un limbaj incalificabil", afirma vicepresedintele PSRO pentru Diaspora, Marius Dobrescu, intr-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, PSRO considera "inadmisibil ca un membru al Guvernului Romaniei sa declare despre romanii plecati sa lucreze in afara granitelor - pentru ca statul roman nu le-a oferit conditiile necesare gasirii unui loc de munca in tara care sa le permita un trai decent pentru familiile lor - ca "sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe, lucreaza in constructii, autostrazi prin Europa", folosindu-se un ton jignitor, fara respect atat la adresa acestor oameni, cat si la modul in care acestia isi castiga existenta si contribuie substantial la economia Romaniei prin banii trimisi familiilor lor".

"Mai mult, PSRO nu poate accepta cuvintele folosite de Ioan Rus la adresa copiilor acestor romani, care in acceptiunea ministrului PSD "se fac golani acasa", fiind nevoiti sa isi traiasca anii copilariei si ai adolescentei departe de parintii lor. Insa, de departe cea mai grava jignire a fost adusa de vicepresedintele PSD la adresa mamelor acestor copii si sotiilor celor plecati in strainatate, apelativul folosit de Ioan Rus fiind total de neacceptat", se mai arata in comunicat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cand va lega Romania regiunile istorice ale tarii pe autostrada. Ministrul Transporturilor promite 650 de km. noi in 5 ani
Cand va lega Romania regiunile istorice ale tarii pe autostrada. Ministrul Transporturilor promite 650 de km. noi in 5 ani

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, sustine ca masterplanul pentru transporturi va fi aprobat pana la sfarsitul lunii mai de Comisia Europeana.

Vicepresedintele PSD Ioan Rus, despre schimbarea majoritatii din Parlament:
Vicepresedintele PSD Ioan Rus, despre schimbarea majoritatii din Parlament: "Se va vedea indata ce se termina carnatii"

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS, vicepresedintele social-democrat Ioan Rus a vorbit despre viitorul lui Victor Ponta ca premier, care depinde de sustinerea pe care o are, deocamdata, in Parlament.

Comunismul din PSD si
Comunismul din PSD si "spirala" de la alegeri. Ioan Rus crede ca tinerii de pe Facebook au fost pacaliti de "propaganda"

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS, vicepresedintele social-democrat Ioan Rus a vorbit despre esecul PSD in alegerile prezidentiale si votul tinerilor mobilizati pe retelele de socializare.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.