Iohannis a anunțat noul premier desemnat - Ludovic Orban

Ultima actualizare: 13-03-2020 22:33

România trece printr-o situaţie fără precedent în istorie. Ludovic Orban, miniştrii din cabinetul său, dar şi cei din conducerea PNL au fost pe lista celor suspecţi de coronavirus.

Totul după ce au intrat în contact cu un senator liberal, infectat. Guvernaţii s-au auto-izolat şi au fost testaţi, exact în momentul în care urmau consultări la Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier. În aceste condiţii, discuţiile s-au purtat pe repede înainte, telefonic, iar în plină criză, Klaus Iohannis l-a nominalizat tot pe Ludovic Orban, care este acum este izolat la o vilă de protocol. Testele sale și ale ministrului Sănătății au ieșit negative pentru coronavirus.

Într-un efect de domino, sute de parlamentari, funcţionari dar şi jurnalişti - care s-au întâlnit cu oficialii în ultimele zile, au fost sau urmează să fie testaţi, şi vor sta acasă până la aflarea rezultatelor.

Vestea că senatorul PNL Vergil Chițac a fost confirmat pozitiv cu Covid 19 a aruncat în aer activitatea în instituții cheie ale statului. Deşi ştia că este suspect, premierul a ieşit totuşi într-o conferinţă de presă şi i-a expus pe jurnalişti în loc să se autoizoleze pe loc şi să anunţe printr-un comunicat de presa sau prin alte mijloace măsurile luate de Guvern.

Ludovic Orban: "Având în vedere senatorul Vergil Chițac a participat la reuniunea biroului politic naţional, toţi membrii BNP se va izola la domiciliu în conf cu deciziile comitetului naţional pt sit speciale de urgenţă. de asemenea toţi senatorii...li se vă transmise că au obligaţia să se izoleze. Nu aşteptam ancheta epidemiologica".

Ludovic Orban: "Nu suntem primul guvern aflat în această situaţie, nu ne pa nicăm, sunt nişte proceduri. Din fericire am anticipat această situaţie şi acum o săptămână am implementat procedura de semnătură electronică de la distanţă".

După toate acestea celor care au mers la şedinţa de vineri de la Parlament li s-a cerut să rămână în sala pentru a fi testați. Patru echipe ale DSP au recoltat probe.

Sunt peste 200 de teste care au fost făcute azi la Parlament, nu doar conducerii şi miniştrilor PNL, ci şi în rândul jurnaliştilor şi al consilierilor. Practic au fost testați toţi cei care ar fi putut avea un contact direct sau indirect cu senatorul Vergil Chițac

Premierul a fost testat primul după care a plecat la o vilă de protocol unde va sta în izolare. De acolo va coordona activitatea guvernamentală pentru că în acea casă de protocol serviciile speciale îi pun la dispoziţie liniile de comunicaţii necesare.

Iohannis: Singura propunere pe care am primit-o este Orban

 

În guvern şi în Palatul Cotroceni, accesul a fost restricționat. De altfel, consultările dintre partidele parlamentare şi preşedintele Klaus Iohannis au avut loc prin telefon.

Klaus Iohannis: Avem în momentul de faţă şi acum când vorbim un guvern în funcţiune, Guvernul Ludovic Orban care a lucrat foarte serios, foarte bine de când a început criza coronavirus, am luat măsurile cele mai potrivite, la timpul potrivit şi rezultatele se văd. Avem relativ puţine cazuri de infecţie cu coronavirus în România şi ne dorim să gestionăm criza eficient şi în cont. Este imposibil de imaginat să schimbăm totul peste noapte fiindcă atunci nimic nu ar mai funcţiona. Aşadar, singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban şi în consecinţă l-am desemnat pe domnul Ludovic Orban pentru poziţia de prim ministru al Guvernului.

Președintele a semnat decretul de numire

 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care îl desemnează pe Ludovic Orban, liderul PNL, în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

"Singura propunere pe care am primit-o este Ludovic Orban şi, în consecinţă, l-am desemnat pe domnul Ludovic Orban pentru poziţia de prim-ministru al Guvernului", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că are promisiuni de la toate partidele politice că se vor implica în Parlament pentru a trece cu "mare celeritate" prin toate procedurile, în aşa fel încât, în foarte scurt timp, posibil sâmbătă, să aibă loc votul de învestire a Guvernului Orban.

"Un vot care se va da în condiţii foarte speciale, dar am toată încrederea că Parlamentul are toate datele şi toate posibilităţile pentru a trece cu bine prin această procedură", a susţinut Iohannis.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO