Klaus Iohannis: Lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice nu poate fi una solitară

Klaus Iohannis
Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice "nu poate fi una solitară".

"Lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice nu poate fi una solitară, ci presupune un demers comun şi o bună organizare şi coordonare. Din această perspectivă, instituţiile publice centrale trebuie să îşi asume un rol de catalizator în procesul de gestionare a efortului naţional de răspuns la schimbările climatice. Mobilizarea unui număr cât mai mare de actori societali devine astfel o prioritate. Fie că vorbim despre mediul academic, despre cercetare, ONG-uri, mediul de afaceri sau despre mass-media, avem nevoie de implicarea tuturor. Vă invit, aşadar, să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru a limita impactul schimbărilor climatice şi pentru a oferi ţării noastre oportunitatea de a culege beneficiile tranziţiei climatice", a spus şeful statului la lansarea în dezbatere publică a raportului "Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România".

Şeful statului s-a declarat bucuros de interesul crescut manifestat de Guvern cu privire la politicile climatice.

"Sunt conştient că este un domeniu nou, în care România, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, se află încă în plin proces de a-şi forma experţii şi de a-şi dezvolta capacitatea instituţională. Cred că raportul lansat astăzi vă va fi util atât prin analiza consistentă realizată, cât mai ales prin măsurile concrete propuse pentru a răspunde provocărilor majore cu care ne confruntăm", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că o prioritate a mandatului său este acordarea sprijinului pentru implementarea celor mai potrivite politici publice în domeniul climei.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Şeful statului a precizat că, recent, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice şi Organizaţia Meteorologică Mondială au publicat o serie de rapoarte ştiinţifice care indică faptul că schimbările climatice au loc în mod accelerat, generează pagube materiale majore şi afectează calitatea şi durata vieţii oamenilor.

"Prin urmare, şi răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid şi ferm, ţinând cont, totodată, că nu avem la îndemână nicio soluţie miraculoasă. Ţara noastră se confruntă cu provocări specifice, care au nevoie de un set complex de măsuri de adaptare pentru a diminua efectele caniculei, secetei, ale penuriei de apă, dar, concomitent, trebuie să avem în vedere şi partea de atenuare, prin punerea în aplicare de măsuri care reduc emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea pe care o generăm", a spus preşedintele Iohannis.

Preşedintele Iohannis a afirmat şi că există şi pericolul unei tranziţii dezordonate către o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră. În acest context, el a amintit că tranziţia climatică reprezintă angajamentul ferm pe care UE şi l-a asumat, de a deveni o economie şi o societate neutre din punct de vedere climatic până în 2050, cu obiectivul intermediar de a reduce până în 2030 emisiile gazelor cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelurile înregistrate în 1990.

"O astfel de ţintă ambiţioasă presupune transformări radicale, care trebuie să fie însă fezabile din punct de vedere economic, dar şi echitabile social. Pentru a evita riscul ca o astfel de tranziţie să fie una dezordonată, cu efecte negative profunde, sunt necesare o planificare mai bună şi coordonată, precum şi acţiuni timpurii din partea tuturor actorilor relevanţi din mediul public şi privat, motive în plus pentru a avea un plan şi o abordare integrate. Schimbările climatice generează provocări majore pentru societate, dar pot crea şi oportunităţi. Tranziţia pentru atingerea neutralităţii climatice aduce multiple beneficii, printre care: investiţii noi în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea de noi ramuri economice mai puţin poluante, noi locuri de muncă, combaterea sărăciei energetice şi creşterea securităţii energetice prin reducerea dependenţei de importuri de energie. Toate acestea se adaugă la îmbunătăţirea sănătăţii ecosistemelor, dar şi la îmbunătăţirea sănătăţii publice", a adăugat Iohannis.

El a precizat şi că în contextul geopolitic actual, marcat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, decarbonizarea economiei şi trecerea accelerată la sursele de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, care să asigure securitatea energetică a României şi a Uniunii Europene, devin şi mai urgente.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ce înseamnă că Iohannis e în cărți pentru șefia Comisiei Europene
Ce înseamnă că Iohannis e în cărți pentru șefia Comisiei Europene

Noi spunem oamenilor înainte de alegeri ce vom face cu votul lor după alegeri și spunem oamenilor că dacă vom câștiga alegerile, o vom propune pe Ursula von der Leyen președinte pentru un al doilea mandat.

Președintele Serbiei își cere scuze că i-a numit pe sloveni ”dezgustători”: ”M-am referit doar la politicieni”
Președintele Serbiei își cere scuze că i-a numit pe sloveni ”dezgustători”: ”M-am referit doar la politicieni”

Președintele Serbiei Aleksandar Vučić și-a cerut scuze pentru că i-a numit pe sloveni "dezgustători", precizând că se referea doar la politicienii lor.

Clotilde Armand, către președintele PSD: Marcele... ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe
Clotilde Armand, către președintele PSD: Marcele... ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din Bucureşti, trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, afirmă că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut reprezentanţii PSD.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.