Iohannis: Simt frustrare politică, dar nu mă las

Ultima actualizare: 11-02-2019 22:29
Klaus Iohannis
Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis, prezent luni, la evenimentul de inaugurare a "Spaţiului 80east (optzecist) - Acasă în comunism", a mărturisit că simte uneori "frustrare politică".

Întrebat de către unul dintre liceenii participanţi la proiectul care se doreşte a fi un laborator interactiv de educaţie civică despre trecutul comunist, dacă are vreodată sentimentul că nu deţine instrumentele constituţionale necesare pentru a schimba unele lucruri, preşedintele a răspuns afirmativ, relatează Agerpres

"Da, mi se întâmplă şi sentimentul se numeşte frustrare politică. Dar nu mă las descurajat", a spus el.

Întrebat de către un alt participant la discuţie cum ar putea scăpa România de "metehnele comunismului", preşedintele şi-a exprimat convingerea că acest lucru este posibil "numai prin educaţie".

"Răspunsul este extrem de simplu: numai prin educaţie. Nu există altă cale. Ar fi existat, chiar la început, după Revoluţie, varianta să îi eliminăm pe foştii comunişti din politică, doar că nu am făcut-o şi nu mai sunt chiar aşa mulţi, dar obiceiurile proaste se pare că, multe, s-au păstrat", a declarat şeful statului.

Iohannis a subliniat că perioada comunistă a reprezentat o "greşeală fundamentală" şi că este importantă construirea unui viitor în care "astfel de scăpări nu mai sunt posibile". În acest sens, el a evidenţiat importanţa educaţiei civice.

"În definitiv, educaţia este baza societăţii. Fără educaţie, ajungem prea repede şi prea uşor în situaţia să acceptăm lucruri care, de fapt, nu ar trebui acceptate. Dacă ne uităm în urmă, toate regimurile dictatoriale s-au putut construi fiindcă oamenii s-au uitat în altă parte sau au dat din umeri sau nu au participat. Şi când ar fi vrut să participe, când lucrurile au fost evident greşite, deja a fost târziu şi sistemul pusese stăpânire pe întreg statul, pe întreaga societate. De aceea mi se pare atât de importantă educaţia mai degrabă civică - nu vorbesc aici de educaţie de specialitate - ca să ne ridicăm vocea şi să spunem ce credem înaintea de a fi prea târziu", a explicat preşedintele.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO