Iohannis, la Forumul Economic Franco-Român: Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în mesajul transmis Forumului Economic Franco-Român că pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, ţara noastră aflându-se, alături de Franţa, în topul creşterii economice estimate în UE.

El le-a transmis oamenilor de afaceri francezi că afacerile lorpot deveni mai competitive pe plan regional, prin dezvoltarea sau relocarea de investiţii în România. ” Economia României beneficiază de avantajele unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv în plan fiscal, cu forţă de muncă bine pregătită”, a argumentat Klaus Iohannis, transmite news.ro.

”Anul 2020 a fost pentru întreaga planetă anul pandemiei de COVID-19, o perioadă în care economiile tuturor statelor au experimentat o criză fără precedent. Deşi cauzele crizei au fost sanitare, nu economice, în fapt, această criză a presupus noi provocări, a subliniat nevoia de stabilitate la nivel global şi a accentuat importanţa rezilienţei sistemelor publice şi a economiei. În prezent, pe fondul rezultatelor campaniilor ample de vaccinare, demarate la începutul anului 2021 la nivel european şi naţional, vedem că pandemia se atenuează şi viaţa socio-economică îşi reia treptat cursul. Prognozele arată că multe state membre vor reuşi să atingă, până la sfârşitul acestui an, nivelul PIB-ului de dinaintea pandemiei. Pentru România, 2021 oferă semnale dintre cele mai încurajatoare, ţara noastră aflându-se, alături de Franţa, în topul creşterii economice estimate în Uniunea Europeană”, afirmă preşedintele în mesajul prezentat de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Conform preşedintelui, pandemia a pus o uriaşă presiune pe bugetele publice, prin cheltuieli extraordinare şi măsuri de sprijin pentru mediul privat. În gestionarea acestor efecte, la acest moment, redevin primordiale responsabilitatea şi perseverenţa în efortul de consolidare fiscală şi de revenire la sustenabilitate.

”Ne aflăm astăzi într-un punct de cotitură pentru viitorul nostru economic. Un proverb francez spune că „Nu are rost să alergi, trebuie să pleci la timp”. Pentru România, acel „timp” este anul acesta, când începem reconstrucţia pe baze solide, prin reforme şi investiţii consistente. Vrem ca România să exploateze pe deplin oportunităţile la care avem acces, prin valorificarea unui volum de fonduri europene fără precedent. Implicarea în diverse formate de cooperare şi atragerea de noi investiţii străine, corelate cu o viitoare strategie naţională de creştere a exporturilor, sunt doar câteva exemple ale modului în care statul poate sprijini în continuare mediul de afaceri”, a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că Franţa a fost întotdeauna un partener privilegiat al României în plan european şi global, avem un parteneriat strategic puternic între ţările noastre, parteneriat a cărei dimensiune economică trebuie dezvoltată cât mai consistent, atât în plan bilateral, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea la nivel european, în dosare importante pentru viitorul Uniunii.

Franţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai României. Multe companii franceze au investit în sectoare cheie, reuşind să construiască în timp afaceri de succes, cu puternic impact naţional şi internaţional. Să ne uităm, de exemplu, la povestea de succes a Daciei – Renault, care poate fi preluată şi multiplicată şi în alte domenii de activitate.

Cooperarea economică bilaterală are perspective clare de dezvoltare, care merită valorificate mai bine în viitor. Domenii precum energia, industria aeronautică şi cea de apărare, dar şi agricultura, industriile inteligente, cercetarea şi inovarea, toate acestea reprezintă sectoare cheie în care experienţa franceză se întâlneşte cu potenţialul românesc, pentru a crea noi oportunităţi de investiţii, locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite, dar şi produse cu valoare adăugată înaltă.

Preşedintele Iohannis a declarat că ”România merge deja în direcţia predictibilităţii şi stabilităţii în viaţa economică, şi trebuie să continuăm prin politici adecvate de creştere a competitivităţii pentru mediul de afaceri”.

”Afacerile dumneavoastră pot deveni mai competitive pe plan regional, prin dezvoltarea sau relocarea de investiţii în ţara noastră, prin integrarea noilor tehnologii şi prin inovare. Economia României beneficiază de avantajele unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv în plan fiscal, cu forţă de muncă bine pregătită”, a afirmat Iohannis.

Conform preşedintelui, lecţiile generate de pandemie vor contribui, cu siguranţă, la modul în care va arăta Europa de mâine, însă nu doar acestea trebuie să prefigureze economia viitorului.

”Ca parte a familiei europene, avem priorităţi comune, care pot fi atinse prin reforme sustenabile şi investiţii inteligente: mai mult, mai bine, mai orientat spre viitor. Dacă 2020 a fost anul pandemiei, sunt convins că 2021 va fi anul recuperării şi al rezilienţei”, a conchis Klaus Iohannis.

Citește și...
Drulă pledează pentru un contract negociat pe 10 ani cu Chişinăul, pentru livrarea unei cantități de gaze lunar
Drulă pledează pentru un contract negociat pe 10 ani cu Chişinăul, pentru livrarea unei cantități de gaze lunar

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, pledează pentru un contract negociat pe zece ani cu Chişinăul, la o cantitate de 30-50 milioane mc lunar.

 

Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care o numește în funcția de membru al Guvernului pe Ligia Deca, ministrul Educației.    

Nicolae Ciucă, despre majorarea pensiilor: ”În acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”
Nicolae Ciucă, despre majorarea pensiilor: ”În acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că liberalii au discutat în ședința biroului permanent despre procentul cu care vor fi majorate pensiile, și care să nu producă un deficit mai mare pe bugetul de pensii.

 

Recomandări
Statele Unite îşi consultă aliaţii în vederea unui răspuns „solid” la lansarea rachetei nord-coreene
Statele Unite îşi consultă aliaţii în vederea unui răspuns „solid” la lansarea rachetei nord-coreene

Statele Unite s-au consultat cu Japonia şi Coreea de Sud în vederea unui răspuns „solid” la lansarea unei rachete balistice nord-coreene care a survolat marţi Japonia, a anunţat Casa Albă, citată de France Presse, scrie Agerpres. 

Inspecție la podul suspendat de la Brăila. Ce s-a schimbat în angajamentele constructorilor
Inspecție la podul suspendat de la Brăila. Ce s-a schimbat în angajamentele constructorilor

După vizita ministrului Transporturilor la podul peste Dunăre, de la Brăila, părțile implicate în proiect își reiau angajamentele.  

Autoritățile dau asigurări că lacurile de acumulare din România sunt într-o stare tehnică bună. Realitatea este însă alta
Autoritățile dau asigurări că lacurile de acumulare din România sunt într-o stare tehnică bună. Realitatea este însă alta

În România există peste două mii de lacuri de acumulare artificiale, susțin autoritățile de mediu. Ele asigură alimentarea cu apă a localităților şi a sistemelor de irigații şi reglează debitele pentru evitarea inundațiilor.