Comisia Europeană, suspiciuni legate de noua propunere de comisar european

Ultima actualizare: 30-10-2019 17:42
Comisia Europeana
Getty

Comisia Europeană (CE) are îndoieli serioase că noua propunere de comisar european din partea României a fost făcută de guvernul român ''în mod legitim''.

Comisia susține că Guvernul nu s-a coordonat cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unei declarații oferite miercuri la briefingul de presă zilnic de către purtătoarea de cuvânt a CE, Mina Andreeva.

Aceasta a adăugat că la ora actuală nu poate fi vorba despre o acceptare sau o respingere de către Ursula von der Leyen a noii candidaturi a României pentru postul de comisar european, Victor Negrescu, relatează Agerpres.

''Această nouă propunere din partea guvernului interimar din România în mod evident nu a fost coordonată cu preşedintele României”, a indicat Mina Andreeva.

„Date fiind provocările şi oportunităţile şi ce urmează, este în interesul tuturor ca Europa să avanseze fără a mai întârzia şi, oricine ar fi candidatul român, el trebuie să fie acceptabil pentru preşedinta-aleasă (a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, n.red.) şi trebuie de asemenea să obţină sprijinul necesar în Parlamentul European'', a adăugat aceasta.

''Nu este vorba despre 'da' sau 'nu' sau despre o respingere'', dar „există îndoieli serioase că nominalizarea României a fost făcută în mod legitim de către guvernul interimar actual, este aşadar o chestiune care acum trebuie văzută în România'', a mai spus ea.

Premierul interimar Viorica Dăncilă l-a propus pe fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european din partea României. Însă preşedintele Klaus Iohannis susţine că premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziţia de comisar european şi îi solicită să nu transmită nicio astfel de nominalizare preşedintelui ales al CE, Ursula von der Leyen.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO