CE nu îl acceptă nici pe Dan Nica și cere României alți candidați pentru postul de comisar

Ultima actualizare: 09-10-2019 19:51
dan nica

Fără să spună clar că nu îl vor nici pe Dan Nica, după ce au refuzat-o pe Rovana Plumb, oficialii de la Comisia Europeană au cerut Guvernului României o listă cu alți candidați pentru postul de comisar european.

Într-un mod diplomatic, europenii i-au transmis Vioricăi Dăncilă că pe Dan Nica l-au audiat deja și nu a trecut testul.

„Dacă ne dați mai multe nume, ne-ar ajuta să luăm o decizie"
, transmit oficialii, de la Bruxelles.

„Nu a fost audiat", le răspunde însă, premierul Viorica Dăncilă, care insistă că Nica rămâne nominalizarea României la portofoliul transporturi.

Deși liderii PSD l-au propus pe Dan Nica acum mai bine de o săptămână pentru funcția de comisar european, guvernul a trimis abia luni scrisoarea cu nominalizarea la Bruxelles.

Răspunsul Comisiei a venit prin vocea unui purtător de cuvânt.

Comisia Europeană: „Această scrisoare conține numele unui candidat care a fost deja intervievat de Președintele ales al Comisiei și nu a fost ales. Echipa Președintelui ales este încă în contact cu guvernele celor două țări (n.r. din România și Ungaria) și procesul este în desfășurare."

Într-un mod diplomatic, oficialii europeni au anunțat că nu sunt de acord cu Dan Nica, însă șefa guvernului insistă că propunerea sa nu a fost respinsă.

Viorica Dăncilă, prim-ministru: „Ați văzut dumneavoastră acest lucru? Trimiteți-mi și mie comunicatul. Eu respect deciziile Comisiei Europene. Purtătorul de cuvânt nu a spus acest lucru."

Dan Nica a fost propus de Guvern pentru postul de comisar în septembrie, când a fost nominalizată și Rovana Plumb. Nica era atunci soluția de rezervă, iar în comunicatul comisiei europene este precizat că un alt candidat s-a descurcat la interviu mai bine decât el. Politicienii opoziției susțin că nu s-ar fi ajuns aici dacă premierul ar fi respectat procedurile și s-ar fi consultat cu președintele și cu parlamentul înainte de a face și a doua nominalizare.

Alina Gorghiu, senator PNL: „Trebuie să ai simțul ridicolului foarte atrofiat, ca să nu-ți fie rușine de discuțiile de pe culoarele Parlamentului European. se spunea cât de slabă e candidatura și cât de plină de probleme a fost candidatura Rovanei Plumb."

Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE: „Nu e normal ca în actualele condiții în care va fi depusă moțiunea de cenzură actualul prim-ministru să mai trimită vreo propunere pentru comisar. Sunt reguli care nu sunt scrise, dar cine are experiență politică știe."

Potrivit unor surse politice, Comisia Europeană a suspendat procedurile de numire a comisarului României până se votează moțiunea de cenzură și se decide soarta guvernului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO