Ucraina are un presedinte interimar: Aleksandr Turcinov. Ce i-a spus Angela Merkel la telefon Iuliei Timosenko

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Parlamentului ucrainean, Turcinov, a fost numit duminica in functia de presedinte interimar, transmite AFP. VEZI AICI IMAGINI LIVE

Daca ati surprins imagini in timpul protestelor din Ucraina, le puteti trimite pe urmatoarele adrese:
online: https://stirileprotv.ro/trimite-ne sau
email: [email protected]

Sumar:

• Presedintele Ianukovici a fost demis de Rada (Parlamentul Ucrainei). Alegerile anticipate vor avea loc pe 25 mai.

• Presedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, numit presedinte interimar al Ucrainei.

Citește și
Ianukovici
De la portocaliu la albastrul Uniunii Europene. Cine este Viktor Ianukovici, omul pe care ucrainenii nu-l mai vor presedinte
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Iulia Timosenko a declarat ca va candida la alegerile prezidentiale din Ucraina.

• Ianukovici ar fi incercat sa fuga din tara la bordul unui avion privat. A fost insa impiedicat de vamesii care au refuzat sa se lase mituiti. Acesta s-ar ascunde in prezent la Donetk.

• Iulia Timosenko a fost eliberata din detentie, in Harkov si a ajuns la Kiev, unde a vorbit in fata a 50.000 de oameni.

• Mai multe orase din estul Ucrainei si-au declarat sprijinul pentru noul guvern.

• Anglia, Polonia si alte tari europene si-au declarat sprijinul pentru noul guvern. Rusia a criticat protestatarii, pe care i-a numit "extremisti si pogromisti".

• Congresul reprezentantilor regionali a votat sa mentina ordinea constitutionala, dupa evenimentele violente din Kiev.

Cronologia evenimentelor de duminica, 23 februarie 2014

UPDATE 16:00 Cancelarul german Angela Merkel a indemnat-o pe opozanta ucraineana Iulia Timosenko sa actioneze in favoarea unitatii Ucrainei si a opozitiei, a anuntat o sursa guvernamentala germana intr-un comunicat, relateaza AFP.

Merkel a discutat duminica la telefon cu Timosenko si i-a transmis ca "ar trebui sa angajeze in mod politic in mentinerea unitatii tarii", se arata in comunicat.

Cancelarul german i-a propus totodata lui Timosenko sa primeasca ingrijiri medicale in Germania.

UPDATE 15:00 Portretul lui Aleksandr Turcinov, noul conducator al Ucrainei. Cine este politicianul din umbra Iuliei Timosenko

UPDATE 13:00  Presedintele Parlamentului le-a dat deputatilor termen pana marti sa formeze o noua majoritate si un Guvern de unitate nationala, intr-o sedinta in Legislativ, care l-a destituit sambata pe Viktor Ianukovici din functia de presedinte al tarii.

UPDATE 12:50 Presedintele Parlamentului ucrainean, Turcinov, a fost numit duminica in functia de presedinte interimar, transmite AFP. Constitutia ucraineana prevede ca presedintele Parlamentului sa asume functia de sef de stat in cazul vacantei postului. Alegeri prezidentiale anticipate au fost stabilite pe 25 mai.

UPDATE 11:30 Bilantul violentelor care au avut loc la Kiev incepand de marti a ajuns la 88 de morti, a anuntat Ministerul ucrainean al Sanatatii.

UPDATE 10:30 Viktor Ianukovici s-ar fi intalnit cu Iulia Timosenko la Harkov, sambata, inainte ca opozanta sa fie eliberata, a declarat parlamentarul rus Aleksei Mitrofanov pentru Interfax, relateaza postul Russia Today in pagina electronica.

Potrivit postului rus, deputatul a precizat, citand surse din cadrul Partidului Regiunilor al fostului sef de stat, ca Ianukovici s-a intalnit cu Timosenko sambata dimineata, fara sa faca alte precizari.Deputatii ucraineni au decis sambata "eliberarea imediata" a opozantei. Imediat dupa aceea au votat cu privire la ceea ce au prezentat drept o vacanta, justificand o destituire de facto a sefului statului si organizarea unor alegeri prezidentiale anticipate la 25 mai.

"Presedintele Ianukovici s-a indepartat de la putere si nu-si indeplineste functiile", se arata in rezolutia adoptata de catre Parlament.

Insa, de la Harkov (est), Ianukovici, ales in 2010 pentru un mandat pana in martie 2015, a dat asigurari ca nu are nicio intentie sa demisioneze. "Tara asista la o lovitura de stat (...). Eu sunt presedintele ales in mod legitim", a subliniat el intr-o alocutiune televizata, inregistrata la o data necunoscuta si difuzata de un post regional.

UPDATE 07:00 Iulia Timosenko intentioneaza sa candideze la alegerile prezidentiale din Ucraina

Iulia Timosenko a anuntat sambata seara ca va candida la alegerile prezidentiale anticipate din Ucraina, programate sa aiba loc la 25 mai, relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica."Voi candida la alegerile prezidentiale", a afirmat Timosenko in drum spre Piata Independentei, unde a fost primita cu aplauze de zeci de mii de persoane.

Sambata seara, imediat dupa eliberarea sa, Iulia Timosenko s-a indreptat catre Piata Independentei. Sustinuta pe brate de apropiati, fostul premier s-a oprit in fata monumentului improvizat in memoria celor care si-au pierdut viata in confruntarile sangeroase de la Kiev. Fostul premier s-a adresat celor peste 50 de mii de protestatari aflati in Piata Independentei, pe care i-a indemnat sa nu paraseasca baricadele.

"Pana ce misiunea voastra nu se va incheia, pana la capat, pana ce ultimul pas nu va fi facut, nimeni nu are dreptul sa va ceara sa va dati la o parte, pentru ca voi sunteti cei care au schimbat totul. Nici politicienii sau diplomatii, nici comunitatea internationala, nimeni!" a declarat ea.

Dupa baia de sange care a indoliat Ucraina la sfarsitul acestei saptamani, negocierile dintre putere si opozitie s-au derulat sambata intr-o tensiune insuportabila.

"Aceasta este Ucraina celor liberi, voi ne-ati dat tara inapoi fiecaruia dintre noi, celor care traiesc astazi si celor care urmeaza sa se nasca",a mai spus ea

UPDATE 06:30 Ianukovici a incercat sa mituiasca politisti de frontiera pentru ca avionul sau sa poata decola

Viktor Ianukovici a incercat sambata sa-i mituiasca pe politistii de frontiera de la Donetk, pentru ca avionul sau sa fie lasat sa decoleze, a declarat un purtator de cuvant al Politiei ucrainene de Frontiera, citat de AFP.

"Un avion privat, care trebuia sa decoleze de pe aeroportul din Donetk nu avea o autorizatie valida. Cand oficialii au mers sa verifice documentele, ei au fost intampinati de persoane inarmate care le-au propus bani pentru a permite acelui avion sa decoleze fara autorizatie", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Politiei ucrainene de Frontiera, Serghei Astahov, adaugand ca aceasta oferta a fost respinsa.

"Dupa incident, doua vehicule blindate au fost retinute in apropierea avionului, iar presedintele (ucrainean Ianukovici) a fost nevoit sa iasa (din avion) si sa paraseasca aeroportul", a adaugat el.

Purtatorul de cuvant nu a precizat destinatia avionului, insa potrivit noului presedinte al Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, Ianukovici ar fi incercat sa fuga in Rusia. "A incercat sa ia un avion cu destinatia Rusia, dar a fost impiedicat de catre graniceri. In prezent se ascunde undeva in regiunea Donetk", o regiune prorusa situata in estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov, citat de agentia Interfax.

UPDATE 05:00 UE ii indeamna pe oficialii ucraineni sa pastreze "integritatea teritoriala" si "unitatea" tarii lor

"Uniunea Europeana spera ca toti (oficialii) din Ucraina vor actiona intr-un mod responsabil, avand drept scop apararea integritatii, suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a statului", a declarat reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton, relateaza Mediafax.

Rezumatul evenimentelor de sambata, 22 februarie 2014

UPDATE 21:45 "Sunt sigura ca Ucraina va intra in timpul apropiat in Uniunea Europeana si acest fapt va schimba totul", a afirmat Timosenko sambata seara, la Kiev.

De asemenea, ea a subliniat ca persoanele implicate in uciderea manifestantilor din Ucraina "trebuie sa fie pedepsiti". "Nu vom fi demni de memoria acelor persoane care ne-au deschis calea, dar au murit, daca nu-i vom pedepsi pe toti cei care au ucis, au batut studenti si alti oameni pasnici", a afirmat Timosenko.

UPDATE 21:30 Iulia Timoshenko a ajuns in piata, in carucior cu rotile. Publicul i-a strigat "Eroii nu mor niciodata!". Fostul premier i-a numit "eliberatori" si le-a spus ca au "creat o noua tara".

Timoshenko: "Cei care au murit au facut-o pentru a opri dictatura. Inaintea noastra este un moment important. Nu aveti voie sa parasiti aceasta piata pana cand nu vom schimba cu adevarat ceva in tara. Pana cand nu va exista o autoritate care sa nu lase tara sa faca pasi inapoi"

UPDATE 20:40 Iulia Timosenko s-a intalnit cu liderii opozitiei, inclusiv Vitali Klitschko. Aceasta urmeaza sa apara in curand in piata si a anuntat deja ca e increzatoare in sansele Ucrainei de a intra in UE.

UPDATE 19:10 Presedintele Ianukovici a incercat sa urce la bordul unui avion spre Rusia, dar a fost impiedicat de catre graniceri, a declarat sambata presedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"A incercat sa ia un avion cu destinatia Rusia, dar a fost impiedicat de catre graniceri. In prezent se ascunde undeva in regiunea Donetk, o regiune prorusa situata in estul Ucrainei, de unde este originar", a spus Turcinov, citat de agentia Interfax.
 

UPDATE 18:05 Opozanta ucraineana Iulia Timosenko se indreapta catre Maidan, Piata Independentei, din centrul Kievului, a anuntat un apropiat al fostului premier, citat de AFP.

UPDATE 17:55 Fostul premier Iulia Timosenko a fost eliberata. Timosenko a parasit, sambata, spitalul din Harkov unde era detinuta, intr-un scaun cu rotile si s-a urcat intr-o masina de teren neagra, relateaza BBC News Online.

UPDATE 17:20 Parlamentul ucrainean a decis, sambata, demiterea presedintelui Viktor Iankovici si convocarea de alegeri prezidentiale anticipate pentru 25 mai, relateaza BBC News Online, citat de Mediafax.

Parlamentarii l-au declarat pe presedinte incapabil din punct de vedere constitutional de a-si indeplini atributiile. Dupa vot, unii dintre ei s-au ridicat, au aplaudat si au cantat imnul national.

Protestatari in fata cladirii Parlamentului ucrainean. Rada a decis demiterea presedintelui Ianukovici

UPDATE 17:10 Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat ca opozitia ucraineana nu a reusit sa respecte intelegerea semnata cu presedintele Ianukovici, pe 21 februarie, informeaza The Guardian.

Lavrov a declarat ca opozitia ucraineana, condusa de "extremisti inarmati si de pogromisti", ale caror actiuni pun in pericol suveranitatea Ucrainei si ordinea constitutionala.

Ministrul rus de externe a facut apel la Germania, Polonia si Franta, pentru a-si folosi influenta asupra opozitiei ucraineene, pentru a asigura respectarea intelegerii de pe 21 februarie.

UPDATE 16:23 Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat sambata ca nu va cruta niciun efort pentru a pune capat varsarii de sange si a promis ca va ramane presedintele Ucrainei, relateaza BBC News Online.

Potrivit Russia Today el a facut aceste declaratii intr-o aparitie la un post local de televiziune, UBR TV, dintr-un loc necunoscut.

Ianukovici a denuntat, de asemenea, o "lovitura de stat" in Ucraina si a calificat membrii opozitiei drept niste "banditi".

UPDATE 16:15 Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat sambata ca "nu intentioneaza sa isi dea demisia", relateaza AFP.

UPDATE 16:00 Declaratiile privind eliberarea, sambata, din inchisoare a fostului premier ucrainean si lider al opozitiei Iulia Timosenko au fost retractate, relateaza Sky News.

Informatiile initiale, care anuntau eliberarea din inchisoare a lui Timosenko, au fost clarificate de purtatoarea de cuvant a acesteia, Natasa Lisova, care a precizat ca decizia parlamentara stipuleaza ca ea trebuie eliberata imediat.

Un jurnalist de la serviciul in limba rusa al BBC a scris pe Twitter ca numeroase persoane s-au adunat in fata spitalului din Harkov unde se afla Iulia Timosenko pentru a asteptat eliberarea ei. Informatii neoficiale sustin ca acest lucru se va intampla peste cel putin doua ore, precizeaza el

UPDATE 14:50
Guvernul sustinut de Ianukovici a anuntat ca va asigura o tranzitie rapida si pasnica a puterii catre noul Guvern.

UPDATE 14:40  Numerosi ucraineni au inceput sa soseasca sambata la resedinta prezidentiala Mejighiria, in districtul Visgorod din regiunea Kiev, langa capitala, sa vada conditiile in care locuia presedintele Viktor Ianukovici, relateaza agentia Intefax-Ukraine in pagina electronica.

Potrivit agentiei ucrainene, tot mai multi oameni obisnuti sosesc la aceasta resedinta cu masini. Paznici si unitati de "autoaparare" pazesc proprietatea, pentru ca oamenii sa nu distruga ceva.

Doar presa a primit, pentru o scurta perioada de timp, acces in incinta resedintei. Ucrainenilor nu le-a fost permis accesul, insa li s-a promis ca vor putea sa vada in ce conditii locuia Ianukovici mai tarziu, potrivit agentiei.

FOTO: Un presupus lunetist este batut de protestarii ce au pus stapanire pe centrul orasului Kiev.

Lunetist, capturat de protestatarii din piata Euromaidan

UPDATE 14:20  Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a fost eliberata din inchisoare, pentru ca Legislativul ucrainean a votat deincriminarea delictului sub care a fost condamnata aceasta, in 2011.

In 2010, Timosenko a pierdut alegerile prezidentiale in fata lui Ianukovici iar anul urmator a fost arestata si condamnata pentru abuz de putere.

In acelasi timp, presedintele Viktor Ianukovici e dat disparut iar politia a parasit strazile din Kiev, relateaza AP.

UPDATE 14:00 Parlamentul ucrainean a adoptat sambata o rezolutie pentru eliberarea "imediata" a Iuliei Timosenko.

Textul, care a fost adoptat cu 322 de voturi, "prevede eliberarea imediata a Iuliei Timosenko, pe baza unei decizii a Curtii Supreme", a declarat pentru AFP deputatul Viktor Svet, juristul partidului Batkivscina, din care face parte opozanta incarcerat.

UPDATE 13:51 Ianukovici ar fi pregatit sa demisioneze, dar se afla la Harkov impreuna cu oficiali de rang inalt pentru a discuta despre formarea unui Guvern separat in sud-estul tarii si Crimeea, potrivit site-ului ucrainean in limba rusa Versii.com, relateaza BBC NBews online.

Ianukovici ar lua in considerare sa-i ceara presedintelui rus Vladimir Putin sa garanteze securitatea acestor regiuni, potrivit aceleiasi surse.

UPDATE 13:46 Parlamentul ucrainean voteaza eliberarea opozantei Iulia Timosenko din inchisoare, transmite AFP.

UPDATE 13:45 Parlamentul ucrainean l-a desemnat pe un apropiat al opozantei incarcerate Iulia Timosenko, Arsen Avakov, in functia de ministru de Interne interimar.

Aleksandr Turcinov

UPDATE 13:00 Adjunctul Iuliei Timosenko, Oleksandr Turcinov, a fost ales presedinte al Parlamentului ucrainean, inlocuindu-l in functie pe un apropiat al presedintelui Viktor Ianukovici care a demisionat.

Turcinov a fost ales cu 288 de voturi dintr-un total de 450. "Puterea in Ucraina isi reia activitatea pentru stabilizarea situatiei", a declarat el imediat dupa ce a fost ales.

El il inlocuieste pe Volodimir Ribak, care si-a dat demisia sambata dimineata, dupa semnarea unui acord care prevede concesii politice importante din partea puterii, in urma a trei luni de proteste care s-au extins in tara si s-au transformat intr-o baie de sange

Parasirea taberei presedintelui Inaukovici a continuat sambata.

UPDATE 12:40  Viktor Ianukovici se afla la Harkov cu scopul de a pune capat unei actiuni separatiste din partea guvernatorului regiunii, Mihail Dobkin, noteaza BBC News online.

Un jurnalist BBC a postat acest mesaj pe Twitter, afrmand ca aceasta este "cea mai buna informatie" pe care o detine.

O deputata din cadrul partidului Regiunilor, al lui Ianukovici, Hanna Herman, a confirmat anterior pentru agentia Unian ca presedintele se afla la Harkov.

UPDATE 12:30 Politia ucraieana a declarat ca este "alaturi de popor" si ca-i impartaseste aspiratiile cu privire la "schimbari rapide", intr-un comunicat publicat in numele efectivelor Ministerului de Interne.

"Politia se afla in serviciul poporului si ii impartaseste integral aspiratiile catre schimbari rapide", se subliniaza in comunicat.

"Aducem un omagiu persoanelor ucise" in violentele care au avut loc la Kiev, soldate cu aproape 80 de morti, se mai arata in document.

UPDATE 12:10 Protestatari ucraineni au anuntat ca au preluat controlul asupra sediului administratiei prezidentiale de la Kiev, potrivit BBC News online.

Protestatarii au anuntat ca nu vor sa intre in sediul presedintiei, ci doar sa il pazeasca, adauga postul.

UPDATE 11:06 Opozitia a indemnat la destituirea presedintelui Viktor Ianukovici si la convocarea unor alegeri prezidentiale anticipate pana pe 25 mai.

"Cerem alegeri prezidentiale anticipate pana la 25 mai", a declarat Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei. "Parlamentul este necesar sa adopte o rezolutie prin care ii cere lui Ianukovici sa demisioneze", a adaugat el.

UPDATE 11:00 Presedintele Viktor Ianukovici a parasit Kievul, a declarat unul dintre reprezentantii opozitiei, Vitali Kliciko, in fata deputatilor, in Parlament.

"A parasit capitala", a declarat Vitali Kliciko.

Jurnalisti de la postul Kanal 5 au relatat anterior ca au patruns fara dificultate in resedinta presedintelui, de obicei extrem de bine protejata, la periferia Kievului.

Manifestanti se afla la aproximativ 50 de metri de intrarea in sediul presedintiei, in centrul capitalei.

UPDATE 10:50  Presedintele Parlamentului ucrainean, un apropiat al presedintelui Viktor Ianukovci, a demisionat sambata, a anuntat vicepresedintele Parlamentului in timpul sedintei.

Volodimir Ribak a demisionat dupa ce o serie de deputati din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la putere, au anuntat ca parasesc formatiunea.

UPDATE 07:26 Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a dezvaluit ca presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, era pregatit sa utilizeze forta, in cazul in care opozitia ar fi respins acordul de iesire din criza.

"Au existat semnale ca presedintele Ianukovici se pregatea sa utilizeze fortele Ministerului de Interne, in cazul in care acordul ar fi esuat", a explicat el pentru presa in momentul intoarcerii la Varsovia.

"Din punct de vedere politic, i-ar fi fost mai usor sa recurga la violenta", pentru ca esecul ar fi fost "pus pe seama opozitiei", a adaugat el.

"Tocmai din aceasta cauza situatia era atat de tensionata", a precizat ministrul, evocand un episod din aceste negocieri filmat fara stirea sa la Hotelul Kiev si postat ulterior pe Internet.

Intr-o inregistrare video, seful diplomatiei poloneze apare adresandu-se vizibil iritat liderilor opozitiei ucrainene.

"Daca nu veti fi de acord, veti avea legea martiala, armata, veti muri toti", spunea el.

"Atmosfera era tensionata. Unii dintre voi probabil ati vazut inregistrarea. Aceasta nu era o strategie politica. Era aprecierea mea fata de o situatie care acum pare ca nu mai este de actualitate", a explicat el.

UPDATE 07:16 Prudenta pe Maidan, dar si in Occident, dupa acordul incheiat de presedintele Ianukovici si opozitia ucraineana. Nimeni nu poate spune daca aceste concesii facute de putere: alegeri anticipate, formarea unui guvern de opozitiei si revenirea la constitutia din 2004 sunt suficiente dupa baia de sange care a indoliat Kievul.

Barack Obama a vorbit la telefon cu Vladimir Putin si amandoi spun ca doresc o aplicare cat mai rapida a acordului. E un prim pas, iar solutia gasita este inca una foarte fragila - avertizeaza diversi diplomati occidentali.

Protestatarii sunt sceptici. Pentru ei, incheiere acordului pare cel mult un armistitiu. Isi intaresc in continuare baricadele pentru ca nu mai au demult incredere in politicienii lor, care vineri se incaierau in parlament.

Pe Maidan, oamenii nu mai vor sa auda de Ianukovici si ii striga mereu demisia. Au aparut zvonuri ca ar fi fugit. Dar un inalt diplomat de la Washington declara ca presedintele s-ar afla in fieful sau din estul Ucrainei "pentru o reuniune politica"

Cu lacrimi in ochi, oamenii intoneaza imnul national si isi plang mortii.

Unii dintre politisti au fraternizat cu demonstrantii si sunt primiti ca eroi de multime. Insa prezenta fortelor de securitate e masiva la Kiev, mai ales in jurul Palatului prezidential si a altor cladiri guvernamentale.

Rezumatul evenimentelor de vineri, 21 februarie 2014

UPDATE 17:20 UCRAINA revine la constitutia din 2004

Parlamentul ucrainean a votat vineri, cu o majoritate larga, in favoarea adoptarii Constitutiei din 2004, care acorda presedintelui puteri mai putin importante decat Constitutia actuala, relateaza AFP, citata de Mediafax.

UPDATE 17:00 Cei 67 de agenti de politie capturati joi de protestatari, la Kiev, au fost eliberati

Anuntul a fost facut de biroul de presa al Ministerului ucrainean de Interne, citat de site-ul agentiei Interfax Ukraine.
Agentii de politie eliberati sunt in stare buna si primesc asistenta necesara, precizeaza Ministerul de Interne.
Cei 67 de agenti de politie au fost capturati de protestatari in timpul ciocnirilor violente dintre cele doua tabere de joi, 20 februarie, in Piata Independentei din Kiev.

UPDATE 16:10 Viktor Ianukovici a semnat acordul de iesire din criza

Presedintele Viktor Ianukovici si reprezentantii opozitiei au semnat vineri, in prezenta mediatorilor europeni, un acord de iesire din criza din Ucraina, a constatat un jurnalist AFP.

Acest acord prevede concesii majore fata de opozitie, inclusiv alegeri prezidentiale anticipate, formarea unui guvern de coalitie si o reforma constitutionala. Acordul a fost obtinut in urma unor violente care s-au soldat cu 80 de morti, incepand de marti, la Kiev.

Razboi civil in Ucraina. Imaginile infioratoare ale luptelor de strada din Kiev au atras simpatia comunitatii internationale

UPDATE 15:23 Opozitia ucraineana a anuntat ca accepta propunerile lui Ianukovici

Presedintele ucrainean a anuntat vineri concesii majore fata de opozitie, inclusiv alegeri prezidentiale anticipate, formarea unui guvern de coalitie si o reforma constitutionala, in urma unor violente care s-au soldat, incepand de marti, cu aproape 80 de morti.

UPDATE 14:15 Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca drumul catre un acord in Ucraina este "foarte lung"

"Misiunea celor trei ministri de Externe (din UE) la Kiev viza inainte de toate sa obtina incetarea violentei si a varsarii de sange. Acest scop a fost atins, dar drumul catre un acord este inca foarte lung", a precizat acesta.

UPDATE 12:55 Victor Ianukovici anunta ca vor avea loc alegeri anticipate

Ianukovici accepta totodata o reforma constitutionala si formarea unui guvern de uniune nationala, potrivit unui comunicat emis de presedintie.

"Anunt lansarea unei proceduri in vederea unor alegeri prezidentiale anticipate", a declarat presedintele ucrainean Victor Ianukovici, citat intr-un comunicat, fara sa precizeze o data in acest sens.

"Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constitutia din 2004" care reducerea puterea presedintelui in favoarea Guvernului si Parlamentului, dar si formarea unui "guvern de unitate nationala".

Prevederile acordului dintre puterea si opozitia ucraineana

1.In 48 de ore va fi adoptata si publicata o lege care reinstaureaza Constitutia din 2004. Semnatarii isi declara intentia de a forma o coalitie si un Guvern de uniune nationala in decurs de zece zile.

2. O reforma constitutionala care echilibreaza zonele de responsabilitate ale presedintelui ucrainean, Guvernului si Parlamentului va incepe imediat si va fi incheiată in septembrie 2014.

3. Alegerile prezidentiale vor fi organizate imediat dupa ce va fi adoptata noua Constitutie, dar nu mai tarziu de decembrie 2014. Va fi adoptata o nouă legislatie si o noua componenta a Comisiei Electorale Centrale, in conformitate cu principiul proportionalitatii, potrivit normelor OSCE si Comisiei de la Venetia.

4. Va fi demarata o investigatie in cazul recentelor acte de violenta ce va fi supravegheata de autoritati, opozitie si Consiliul European.

5. Autoritatile nu vor declara stare de urgenta. Autoritatile si opozitia se vor abtine de la folosirea fortei.

UPDATE 12:10 Diplomat: UE conteaza pe semnarea unui acord "temporar" cu Ucraina

"Asteptam semnarea unui acord temporar astazi", le-a declarat acest oficial jurnalistilor.

Acordul prevede o reforma constitutionala pana in septembrie, organizarea de alegeri prezidentiale si legislative la o data ce urmează a fi stabilita.

UPDATE 11:55 Deputati ucraineni apropiati de puterea de la Kiev parasesc Ucraina

Angajati ai Aeroportului international Juliani din Kiev au declarat ca numarul curselor speciale a crescut in ultimele zile, iar "masini luxoase" sosesc la terminalul VIP, majoritatea pasagerilor fiind femei.

Corespondentul BBC afirma, de asemenea, intr-o postare pe Twitter, ca zeci de politisti au dezertat in orasul Liov si au sosit in Piata Independentei din Kiev, impreuna cu alti 100 de manifestanti, unii dintre acestia purtand arme de vanatoare.

Agentia ucraineana Unian relateaza, la randul sau, ca opt autobuze cu manifestanti de la Liov au ajuns la Kiev.

UPDATE 11:45 In timpul sedintei de rezolvare a crizei, in Parlamentul Ucrainei a izbucnit o bataie intre deputati, scrie BBC.

Ciocinirile au inceput dupa ce presedintele Radei Supreme (Parlamentul unicameral), Vladimir Ribak, a propus o pauza pana la ora 16.00 in activitatea Legislativului, pentru discutii privind stabilirea agendei, care include, printre altele, dezbateri referitoare la reforma constitutionala, amnistierea manifestantilor.

Bataia deputatilor risca sa amane discutiile privind adoptarea reformei constitutionale, care, printre altele, are in vedere, reducerea atributiilor presedintelui Viktor Ianukovici.

UPDATE 10:58 Politia ucraineana sustine ca protestatarii au deschis focul in apropierea Pietei Independentei

Politia ucraineana, citata de Reuters, sustine ca protestatarii au deschis focul, vineri, in apropiere de Piata Independentei din Kiev, relateaza Sky News si BBC News Online.

"Participantii la proteste au deschis focul asupra ofiterilor de politie (...). Urmeaza sa vedem daca a fost cineva ranit. Intentia lor este de a-si crea drum spre Verhovna Rada (Parlament)", a declarat seful biroului de presa al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov, citat de agentia Interfax.

UPDATE ora 10:46 Peste 5.000 de protestatari se afla in continuare in Piata Independentei din Kiev

Peste 5.000 de protestatari se aflau vineri dimineata in Piata Independentei din Kiev, in timp ce prezenta fortelor de ordine nu a fost observata in imediata apropiere a baricadelor ridicate de manifestanti sau a strazilor din centrul capitalei ucrainene, relateaza BBC News Online.

Potrivit BBC, care citeaza agentia Interfax-Ucraina, protestatarii au pregatit cocteiluri Moltov si le-au adus la baricadele din Piata Independentei in cursul noptii de joi spre vineri. Pe de alta parte, Parlamentul de la Kiev a decis sa-si desfasoare activitatea fara intrerupere, inclusiv in weekend, pana la solutionarea crizei politice din Ucraina, relateaza agentia Unian, in pagina electronica.

De asemenea, la reuniunea de urgenta de joi, Parlamentul a adoptat o rezolutie in care condamna folosirea violentei impotriva manifestantilor. Totodata, rezolutia cere Guvernului ucrainean, Serviciului de Securitate (SBU), Ministerului de Interne, Ministerului Apararii si celorlalte structuri armate sa puna capat folosirii fortei si sa interzica folosirea armelor impotriva cetatenilor ucraineni. Parlamentul de la Kiev a interzis, de asemenea, desfasurarea "operatiunii antiteroriste" decisa anterior de Serviciul ucrainean de Securitate.

UPDATE 10:25 Viktor Ianukovici ar fi dispus la concesii, potrivit unui consilier al acestuia

"Presedintele Ucrainei va face concesii pentru a reinstaura pacea", a declarat un consilier al acestuia, Hanna Herman, care este si parlamentar din partea Partidului Regiunilor, cand a comentat ultima rundă de negocieri care a avut loc la presedintia Ucrainei.

De la portocaliu la albastrul Uniunii Europene. Cine este Viktor Ianukovici, omul pe care ucrainenii nu-l mai vor presedinte

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a anuntat pe site-ul sau de Internet, citandu-l pe premierul polonez Donald Tusk ca presedintele ucrainean si-a anuntat disponibilitatea de a convoca alegeri anticipate, de a forma un Guvern de uniune naţională si de a amenda Constitutia.

Potrivit televiziunii private 1+1, citata de BBC, acordul ar include alegeri anticipate in decembrie, o revenire la Constitutia din 2004 in 48 de ore si formarea unui Guvern de coalitie in zece zile.

UPDATE 10:00 Ministerul polonez de Externe anunta ca negocierile de la Kiev se vor relua la pranz

In urma unor negocieri maraton in cursul zilei de joi si al noptii de joi spre vineri la Kiev, participantii - Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si opozitie - au luat o pauza in acest moment si "o intalnire ulterioara va avea loc la pranz, ora locala". 

UPDATE 9:50 Laurent Fabius: "Nimic nu este definitiv pana la sfarsitul diminetii" in Ucraina

"Nu putem spune nimic definitiv pana la sfarsitul diminetii", a declarat Laurent Fabius, seful diplomatiei franceze, pentru postul privat de radio Europe 1 de la Beijing, unde tocmai a ajuns dupa ce a participat la negocierile de la Kiev.

"Opozitia, in special, vrea sa-i consulte pe cei care au mandat-o, ceea ce este perfect de inţeles", a declarat el.

 

UPDATE 9:30 Presedintia ucraineana anunta ca s-a ajuns la un acord cu ministrii UE, care se refera la alegeri prezidentiale anticipate si reforma constitutionala

Presedintia ucraineana anuntase anterior ca s-a ajuns la un acord cu opozitia, UE si Rusia, fara a oferi detalii. Aceasta informatie nu a fost confirmata de delegatiile europene implicate in negocieri, la o zi de la baia de sange de la Kiev, unde politia a deschis focul asupra manifestantilor.

CITESTE AICI DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE LA DECLANSAREA VIOLENTELOR IN UCRAINA 

Bilantul oficial al violentelor: 77 de morti si 577 de raniti

Ministerul ucrainean al Sanatatii a anuntat, vineri, un nou bilant al violentelor care au izbucnit marti la Kiev, acesta fiind de 77 de morti si 577 de raniti, relateaza BBC News Online.

Medicii care lucreaza in Piata Independentei din Kiev sustin insa ca doar joi au murit 70 de persoane, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

Bilantul victimelor ar putea creste, in timp ce de la Ministerul Sanatatii, municipalitate si opozitie continua sa vina cifre contradictorii, apreciază postul de televiziune rus.

Bilantul oficial anterior era de 75 de morti. 

Ministerul ucrainean de Interne: 16 politisti au murit

"Numarul mortilor in randul ofiterilor agentiilor de mentinere a ordinii publice a crescut la 16. In total 130 de politisti au fost internati in spital cu rani provocate de gloante", a precizat ministerul.

Potrivit ministerului, 565 de politisti au solicitat asistenta medicala, iar 410 dintre ei au fost spitalizati.

Ministerul ucrainean al Sanatatii a anuntat vineri dimineata un bilant de 77 de morti si 577 de raniti in violentele care au izbucnit marti la Kiev. Medicii care lucreaza in Piata Independentei sustin insa ca doar joi au murit 70 de persoane, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

Bilantul victimelor ar putea creste, in timp ce de la Ministerul Sanatatii, municipalitate si opozitie continua sa vina cifre contradictorii, apreciaza postul de televiziune rus. 

S&P: Ucraina va intra probabil in incetare de plati

Ucraina ar putea intra in incetare de plati dupa acutizarea crizei politice din tara, avertizeaza agentia Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat vineri ratingul guvernului de la Kiev pentru a doua oara in trei saptamani, la nivelul "CCC", transmite Bloomberg.

S&P a mentinut perspectiva negativa asupra ratingului Ucrainei, acuzand un risc ridicat ca guvernul condus de presedintele Victor Ianukovici sa nu isi poata onora obligatiile financiare.

"Consideram acum ca este probabil ca Ucraina sa intre in incetare de plati fara o schimbare a situatiei in bine, la care nu ne asteptam", scriu analistii S&P. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Portretul lui Aleksandr Turcinov, noul conducator al Ucrainei. Cine este politicianul din umbra Iuliei Timosenko
Portretul lui Aleksandr Turcinov, noul conducator al Ucrainei. Cine este politicianul din umbra Iuliei Timosenko

Politician, scenarist si doctor in stiinte economice, Aleksandr Turcinov, mana dreapta a Iuliei Timosenko, a devenit sambata presedintele interimar al Ucrainei.

De la portocaliu la albastrul Uniunii Europene. Cine este Viktor Ianukovici, omul pe care ucrainenii nu-l mai vor presedinte
De la portocaliu la albastrul Uniunii Europene. Cine este Viktor Ianukovici, omul pe care ucrainenii nu-l mai vor presedinte

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici este un politician care atrage scandalul, victoria sa frauduloasa la alegerile prezidentiale din 2004 generand "revolutia portocalie".

"I am Ukrainian". Mesajul unei tinere din Kiev, viral pe Internet. "Poate ne vor omori unul cate unul"

Un videoclip de doua minute despre lupta protestatarilor din piata Maidan din Kiev face inconjurul Internetului. In imagini, o tanara cere ajutorul intregii lumi pentru salvarea Ucrainei.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.