De la portocaliu la albastrul Uniunii Europene. Cine este Viktor Ianukovici, omul pe care ucrainenii nu-l mai vor presedinte
Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici este un politician care atrage scandalul, victoria sa frauduloasa la alegerile prezidentiale din 2004 generand "revolutia portocalie".
Totodata, refuzul sau de a semna Acordul de Asociere cu UE a condus la proteste ce au degenerat in ultimele zile, potrivit Mediafax.
Acest barbat masiv, in varsta de 63 de ani, este rusofon si rusofil, si reprezinta imaginea regiunii sale natale din estul Ucrainei, Donbasul industrial, teatrul unor lupte intre clanuri mafiote in anii postsovietici.
Invins, in pofida sprijinului primit din partea presedintelui rus Vladimir Putin, de "revolutia portocalie", care i-a adus la putere pe prooccidentali - intre care pe rivala sa, Iulia Timosenko, devenita premier -, Viktor Ianukovici parea discreditat pentru totdeauna in aceasta tara cu 46 de milioane de locuitori de la granitele Europei.
Victorie in alegerile din 2010
Dupa esecul din 2004, Viktor Ianukovici si-a angajat consilieri americani si si-a imbunatatit limba ucraineana, reusind ca, in 2010, sa castige alegerile prezidentiale in detrimentul Iuliei Timosenko.
Desi a fost vazut drept omul care va indrepta Ucraina catre Uniunea Europeana, Ianukovici a refuzat sa semneze acordul de asociere cu UE in urma unor vizite pe care le-a facut la Moscova, unde a avut discutii cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin.
De la portocaliu la albastru, doua revolutii in decurs de zece ani
Dupa ce, in 2004, ucrainenii au declansat "Revolutia Portocalie", din cauza unor fraude in cadrul alegerilor prezidentiale, Ianukovici a devenit iar motivul principal de revolutie.
Atunci, in 2004, Ianukovici a fost declarat castigator, insa, cel de pe locul doi, Viktor Iuscenko, a contestat rezultatul, lucru care a dat nastere "Revolutiei Portocalii".
In urma mai multor dezbateri, Curtea Suprema a Ucrainei l-a declarat castigator pe Viktor Iuscenko.
Daca atunci ucrainenii au declansat revolutia sub culoarea portocalie, de aceasta data culoarea revolutiei este albastra, cea a steagului Uniunii Europene, din care ucrainienii vor sa faca parte.
De la mecanic la presedinte
Ianukovici a inceput ca mecanic, apoi a continuat ca patron al unei intreprinderi de transport. Ulterior, el a fost numit guvernator al regiunii Donetk, in 1997 - intr-o perioada in care clanurile mafiote luptau pentru detinerea controlului uzinelor metalurgice din zona -, dupa care a devenit premier, in perioada 2002-2004, sub fostul presedinte Leonid Kucima.
Sursa: Mediafax
Etichete: Ucraina, proteste, criza, viktor ianukovici, razboi civil,
Dată publicare:
21-02-2014 09:20