Baie de sange in Ucraina: Presedintia ucraineana sustine ca a ajuns la un ACORD cu ministrii UE. IMAGINI LIVE din Kiev

×
Codul embed a fost copiat

Luptele violente din Ucraina continua. Ciocnirile dintre manifestanti si fortele de ordine s-au soldat cu peste 100 de morti in trei zile, potrivit autoritatilor din Kiev. URMARESTE LIVE

Ne puteti trimite imagini surprinse in timpul protestelor din Ucraina sau informatii, contactandu-ne pe adresele urmatoare:
online: https://stirileprotv.ro/trimite-ne sau
email: [email protected]

CITESTE AICI CONTINUAREA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA

Rezumatul evenimentelor de vineri, 21 februarie

ora 8:52 Presedintia ucraineana sustine ca a ajuns la un acord cu ministrii UE in negocierile pe tema crizei din Ucraina, iar un acord va fi semnat in cursul zilei de vineri, relateaza Reuters, citat de BBC News Online.

Citește și
Proteste in Kiev, Ucraina
Manifestantii opozitiei au evacuat sediul Primariei din Kiev
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Presedintia ucraineana a emis o declaratie in care a anuntat ca negocierile din cursul noptii cu liderii opozitiei si reprezentantii UE si ai Rusiei au condus la un acord. Aceasta nu a oferit detalii despre acord, dar a afirmat ca partile vor semna un document la pranz (12.00 ora Romaniei).

Opozitia si ministrii UE nu au confirmat pana in prezent acest acord, iar surse diplomatice au declarat ca negocierile au fost "foarte dificile". Acestea s-au incheiat la ora 07.20, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Ministrii europeni au incercat sa negocieze o intelegere politica in Ucraina dupa violentele care au avut loc intre politie si protestatarii antiguvernamentali, soldate cu 77 de morti si 577 de raniti in doua zile, potrivit bilantului oficial.

ora 7:19 Nicio solutie pentru criza politica din Ucraina. Este concluzia unei zile scaldate in sange la Kiev si a unei nopti de negocieri intense.

Dupa ce joi seara premierul polonez Donald Tusk anuntase ca presedintele a acceptat organizarea alegerilor anticipate si formarea unui guvern de uniunea nationala, vestea nu a fost confirmata.

Mai mult, ministrii de externe aflati la Kiev spun ca situatia este in continuare dificila, chiar daca au fost facute progrese.
Cum ar fi o hotarare de urgenta adoptata joi noapte de parlament care stabileste retragerea trupelor armate.

Joi, Piata independentei, supranumita Euromaidanul, a fost un teatru de razboi. Un bilant provizoriu vorbeste despre 100 de morti si alte cateva sute de raniti.

ora 7:14 Radoslaw Sikorski anunta "progrese" in negocierile privind solutionarea crizei din Ucraina

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a anuntat  "progrese" in negocierile privind solutionarea crizei din Ucraina, insa a recunoscut ca mai exista "divergente importante", relateaza AFP.

"Dupa negocierile cu opozitia, a venit randul presedintelui sa ajute negocierile. Progrese au fost realizate, dar divergente importante mai persista", a scris seful diplomatiei poloneze pe contul sau de Twitter, la finalul unei reuniuni cu opozitia ucraineana. Sikorski, impreuna cu omologii sai francez si german, au fost trimsi de urgenta, joi, la Kiev, unde ciocnirile dintre manifestanti si fortele de ordine s-au soldat cu 75 de morti in trei zile, potrivit Ministerului ucrainean al Sanatatii.

Ministrii de Externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei au purtat, timp de mai multe ore, discutii cu presedintele Ianukovici, apoi cu liderii opozitiei si s-au intors joi seara sa poarte noi negocieri cu seful de stat ucrainean.

ora 7:10 Washingtonul il ameninta pe Viktor Ianukovici cu sanctiuni

Vicepresedintele american, Joe Biden, l-a avertizat, joi, pe presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, ca Statele Unite sunt dispuse sa adopte sanctiuni impotriva persoanelor responsabile de violentele din Kiev, care "trebuie sa inceteze", in opinia secretarului de Stat american John Kerry, relateaza AFP.

Biden a discutat la telefon cu presedintele ucrainean si "a spus clar ca Statele Unite sunt dispuse sa adopte sanctiuni impotriva guvernantilor responsabili de violente, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat. Noi violente au avut loc joi, la Kiev, provocand moartea a cel putin 60 de persoane, potrivit opozitiei. Intr-un comunicat publicat in cursul serii, seful diplomatiei americane, John Kerry, a apreciat, la randul sau, ca "violentele (trebuie) sa inceteze".

"Poporul ucrainean merita mai mult decat decesele lipsite de sens si suferinta de pe strazile unuia dintre cele mai admirabile orase ale Europei", a spus Kerry.

Joi, Casa Alba s-a aratat "scandalizata" de operatiunile fortelor de ordine ucrainene impotriva manifestantilor. Potrivit comunicatului Administratiei Statelor Unite, Joe Biden l-a indemnat pe Viktor Ianukovici sa "retraga imediat fortele de securitate".

"Vicepresedintele i-a cerut presedintelui Ianukovici sa adopte masuri imediate si concrete pentru a lucra cu opozitia" in vederea asigurarii intereselor "legitime ale poporului ucrainean", a notat Casa Alba.

Pentru moment, Statele Unite au interzis vizele pentru aproximativ 20 de oficiali de rang inalt ucraineni, pe care ii acuza ca ar fi responsabili de reprimarea sangeroasa a manifestatiei care a avut loc marti la Kiev, o masura confirmata in comunicatul secretarului de Stat american.

Rezumatul evenimentelor de joi, 20 februarie

ora 23:00  Parlamentul ucrainean a aprobat o hotarare de retragere a trupelor de politie din Euromaidan, anunta The Guardian.

Geoff Pyatt, ambasadorul american la KIev, a felicitat, pe Twetter, Legislativul ucrainean pentru aceasta decizie. La sedinta Radei au participat si o parte dintre reprezentantii partidului lui Ianukovici.

ora 22:00 Liderii opozitiei ucrainene sustin ca, deocamdata, nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, in pofida anuntului privind alegerile anticipate, iar ministrii de Externe trimisi de UE au revenit la presedintia Ucrainei, informeaza AFP.

"Deocamdata, nu s-a ajuns la niciun rezultat", a declarat unul dintre liderii opozitiei, Vitali Klitschko, dupa intrevederea cu ministrii de Externe din Franta, Germania si Polonia, aflati la Kiev.

Laurent Fabius (Franta), Frank-Walter Steinmeier (Germania) si Radoslaw Sikorski (Polonia) negociaza cu Administratia Viktor Ianukovici si cu liderii opozitiei un plan pentru depasirea crizei din Ucraina, dupa violente soldate cu aproximativ 100 de morti.

ora 21:20 Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat formarea unui guvern de uniune nationala in urmatoarele zece zile, anunta premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP.

Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate in anul 2014, anunta premierul Poloniei, Donald Tusk.

"S-a convenit cu presedintele Ianukovici ca alegerile parlamentare si prezidentiale anticipate sa aiba loc in 2014. De asemenea, s-a stabilit ca un guvern de uniune nationala sa fie format in urmatoarele zece zile", a precizat Tusk.

Principala revendicare a opozitiei ucrainene era organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate.

ora 21:00 Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu organizarea de alegeri anticipate in anul 2014, anunta Presedintia de la Kiev, citata de AFP.

ora 20:00 "Am luat decizia, in stransa cooperare cu cei trei ministri care negociaza la Kiev, sa procedam foarte rapid, in urmatoarele ore, la retragerea vizelor si la blocarea averilor celor care sunt patati de sange", a declarat Emma Bonino, ministrul italian de Externe.

"Responsabilitatea pentru violente este a regimului Viktor Ianukovici, dar nu putem ignora faptul ca exista si grupuri extremiste si persoane infiltrate. Ii vizam pe toti cei patati de sange", a explicat oficialul italian, insistand pentru un "dialog esential" cu Rusia.

Deocamdata, UE nu a elaborat o lista cu persoanele vizate de sanctiuni, precizeaza surse diplomatice.

Pe de alta parte, la reuniunea de la Bruxelles s-a decis relaxarea regimului de acordare a vizelor pentru persoanele ranite in confruntarile din Ucraina si pentru disidentii ucraineni.

Ministrii de Externe din Germania, Franta si Polonia negociaza cu Administratia Viktor Ianukovici si cu liderii opozitiei un plan pentru depasirea crizei din Ucraina, anunta surse diplomatice europene citate de AFP. Cei trei ministri, veniti joi la Kiev, au decis prelungirea vizitei, pana vineri, in efortul de a detensiona situatia.

Initial, Laurent Fabius (Franta), Frank-Walter Steinmeier (Germania) si Radoslaw Sikorski (Polonia) urmau sa revina la Bruxelles joi dupa-amiaza pentru a participa la o reuniune de urgenta pe tema situatiei din Ucraina. "Cei trei ministri vor ramane la Kiev pentru moment, in contact cu Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton", a precizat un diplomat european.

ora 19:00 Ministrii de Externe ai statelor membre UE au ajuns la un acord pentru impunerea de sanctiuni membrilor regimului din Ucraina implicati in reprimarea manifestatiilor, printre masuri figurand neacordarea de vize de calatorie si blocarea averilor.

ora 17:27 Saizeci si sapte de agenti de politie au fost capturati de manifestanti proeuropeni, la Kiev, anunta Ministerul ucrainean de Interne, avertizand ca ar putea decide o interventie in forta pentru eliberarea "ostaticilor", informeaza AFP.

 

ora 17:00 Cel putin 100 de persoane au murit, joi, in cursul violentelor de la Kiev, alte aproximativ 500 fiind ranite, afirma surse medicale citate de CNN.

Bilantul a fost furnizat de seful serviciului medical al protestatarilor proeuropeni.

Acest bilant nu a fost confirmat de surse oficiale. Pana acum, pentru violentele de joi exista un bilant confirmat de 21 de morti.

Potrivit AFP, bilantul total al violentelor izbuncite marti este de 53 de morti.

ora 16:00 Uniunea Europeana studiaza un embargo asupra armelor si materialului destinate reprimarii, in afara de sanctiuni "tintite" impotriva celor care se fac responsabili de violentele din Ucraina, au anuntat joi surse diplomatice, relateaza AFP.

Ministrii europeni de Externe urmeaza sa se intalneasca joi dupa-amiaza la Bruxelles, intr-o noua reuniune de criza, in contextul in care violentele sangeroase s-au intensificat dimineata, la Kiev, in pofida prezentei a trei ministri europeni.

ora 15:50 Aproximativ 50 de protestatari ai opozitiei ucrainene au blocat o cale ferata in estul Ucrainei, intre orasele Dnepropetrovsk si Kiev, oprind un tren in care sunt 500 de politisti, anunta agentia Interfax, in editia online.

Un tren de pasageri in care sunt aproximativ 500 de politisti care ar urma sa ajunga la Kiev este blocat intr-o halta situata in apropierea orasului Dnepropetrovsk.

ora 15:04 Forte radicale vor sa declanseze un razboi civil in Ucraina, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat in vizita in Irak, informeaza AFP.

"Moscova sustine dialogul intre autoritatile ucrainene si opozitie pentru gestionarea crizei si pentru combaterea impreuna a fortelor extremiste si radicale care incearca sa declanseze un razboi civil", a declarat Lavrov.

Violentele au reizbucnit joi la Kiev, intre protestatari si fortele de ordine, bilantul fiind de cel putin 25 de morti. Potrivit AFP, bilantul total al violentelor izbuncite marti este de 53 de morti.

ora 14:00 Primarul Kievului anunta ca demisioneaza din partid, in urma "baii de sange", transmite AFP.

ora 13:25 Ministerul ucrainean al Sanatatii a confirmat ca cel putin 35 de persoane au fost ucise in violentele de la Kiev, adaugand ca alte 505 persoane au fost ranite, dintre care 292 au fost spitalizate, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

Anterior, un jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la fata locului, cita informatii neconfirmate despre moartea a cel putin 35 de persoane in cursul diminetii de joi la Kiev.

Televiziunea sustine ca lunetisti ai opozitiei au ocupat cateva acoperisuri din centrul Kievului si trag in fortele de securitate. Potrivit primelor informatii, 12 politisti ar fi fost capturati de manifestanti.

ora 13:06 Ministerul ucrainean de Interne le-a cerut joi protestatarilor sa predea armele, subliniind ca fortele de ordine nu au utilizat si nu utilizeaza forta impotriva civililor pasnici, relateaza agentia Itar-Tass in pagina electronica. "Fortele de ordine nu au utilizat si nu vor utiliza forta impotriva civililor pasnici", afirma ministerul joi, intr-un comunicat.

"Politia va raspunde incercarilor extremistilor de a utiliza forta impotriva politistilor, in conformitate cu legea ucraineana «privind politia»", se arata in comunicat.

Pe de alta parte, potrivit BBC, care citeaza site-ul publicatiei Ukrainska Pravda, trenuri cu "40 de vagoane care transporta militari" s-ar indrepta catyre Kiev, de la Kremenciuk.

ora 12:56 Echipa de jurnalisti de la postul de televiziune Russia Today a fost tinta unor focuri de arma trase de un lunetist asupra camerei de hotel in care acestia se aflau pentru a transmite in direct manifestatiile de la Kiev. Jurnalistii nu au fost raniti, insa un glont a spart fereastra camerei in care se aflau.

Si corespondentul postului de televiziune, Egor Piskunov, impreuna cu alti colegi, au fost tinta unor focuri de arma in timp ce filmau manifestatiile din Piata Independentei din Hotelul Ucraina. Protestatarii au preluat joi controlul asupra Hotelului Ucraina, situat in centrul Kievului, unde sunt cazati inclusiv parlamentari.

Violentele au reizbucnit joi la Kiev, provocand moartea a cel putin 17 manifestanti. Sediile Guvernului si Parlamentului ucrainean au fost evacuate, iar presa relateaza ca focuri de arma cu munitie de razboi se desfasoara joi in centrul Kievului.

ora 12:38 Bilantul violentelor de joi dimineata de la Kiev a ajuns la 35 de morti, informeaza Russia Today, in pagina electronica.

Potrivit unui jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la fata locului, informatii neconfirmate anunta moartea a cel putin 35 de persoane in cursul diminetii de joi la Kiev.

Televiziunea sustine ca lunetisti ai opozitiei au ocupat cateva acoperisuri din centrul Kievului si trag in fortele de securitate. Potrivit primelor informatii, 12 politisti ar fi fost capturati de manifestanti.

ora 12:26 Focuri de arma cu munitie de razboi se desfasoara joi in centrul Kievului, sustine un fotoreporter al AFP. Anterior, un fotoreporter al agentiei anuntase ca nu se stie daca sunt folosite gloante de cauciuc sau munitie de razboi.

Ulterior insa, numarul victimelor in randul protestatarilor a inceput sa creasca, ajungand, potrivit AFP la 17 morti.

ora 12:18 Bilantul violentelor de la Kiev a ajuns la 35 de morti, informeaza Russia Today, in pagina electronica.

ora 12:04 Sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat joi, a anuntat un oficial prezent la fata locului, relateaza AFP. Noi violente au izbucnit joi dimineata la Kiev, dupa ce cu o zi inainte confruntarile s-au soldat cu cel putin 28 de morti si sute de raniti.

ora 11:54 Protestatari antiguvernamentali au preluat joi controlul asupra cladirii Hotelului Ucraina, un local de lux situat in centrul Kievului, unde sunt cazati inclusiv parlamentari, relateaza agentia Unian in pagina electronica. Potrivit unor informatii anterioare, atat persoanele cazate, cat si personalul hotelului au fost evacuate. Unii dintre parlamentarii ucraineni sunt cazati la acest hotel, unde pretul mediu al unei camere este de 110 dolari (aproximativ 80 de euro) pe zi.

Proteste antiguvernamentale au loc in Ucraina de la sfarsitul lui noiembrie, cand autoritatile au refuzat sa semneze un acord de asociere cu UE, la un summit la Vilnius, alegand in schimb o apropiere de Moscova.

Un nou val de proteste violente a izbucnit marti dimineata, dupa ce sustinatorii opozitiei au incercat sa patrunda in cladirea Verhovna Rada (Parlamentul unicameral ucrainean), pentru a sustine o reforma constitutionala vizand reducerea puterilor presedintelui. Zeci de persoane au fost ucise, iar sute au fost ranite in aceste violente.

ora 11:43 Ciocnirile de la Kiev au provocat joi dimineata un mort si 29 de raniti in randul politistilor, relateaza Russia Today. Confruntarile dintre protestatari si politisti s-au reluat joi dimineata la Kiev.

Manifestantii au dat foc mai multor pneuri, iar fumul gros a invadat toata piata. Anterior, sute de manifestanti au atacat si respins un cordon al politiei in Maidan, Piata Independentei din Kiev.

ora 11:35 Canada si Marea Britanie au decis inchiderea ambasadelor de la Kiev din motive de securitate, in urma confruntarilor din capitala Ucrainei, care s-au soldat cu cel putin 28 de morti si sute de raniti, relateaza presa internationala.

Un mesaj audio si un anunt postat pe site-ul misiunii diplomatice canadiene la Kiev anunta inchiderea ambasadei, fara detalii privind perioada in care decizia este in vigoare, relateaza publicatia Globe and Mail. "Ambasada Canadei la Kiev este inchisa din motive de securitate", arata un mesaj audio al liniilor telefonice de la misiunea diplomatica.

Mesajul precizeaza ca angajatii ambasadei continua sa ofere servicii consulare si ii indeamna pe cetatenii canadieni aflati in Ucraina sa ia legatura cu misiunea diplomatica in caz de urgenta. Purtatorul de cuvant al Ministerului canadian de Externe, Adam Hodge, a declarat ca personalul ambasadei este in siguranta.

De asemenea, ambasada Marii Britanii la Kiev a fost inchisa temporar din cauza situatiei de securitate din capitala Ucrainei, potrivit unui anunt postat pe site-ul misiunii diplomatice.

ora 11:25 Bilantul violentelor de la Kiev a ajuns la cel putin cinci morti, joi, relateaza agentia UNIAN, in pagina electronica. Televiziunea ucraineana Espreso.TV a difuzat joi imagini in care se puteau vedea cadavrele a cinci protestatari in apropierea unei cafenele din fata hotelului Kazatkii, din Piata Independentei din Kiev.

Anterior, un jurnalist al AFP anuntase ca cel putin un manifestant a fost ucis si alti zece au fost raniti. In cursul diminetii, Ministerul ucrainean de Interne anuntase ca 20 de politisti au fost raniti in violentele care s-au reluat joi dimineata la Kiev. ora 11:08 Ministrii de Externe din Franta, Germania si Polonia si-au anulat intalnirea cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici din "motive de securitate", a declarat un oficial occidental, relateaza AFP.

"Intalnirea a fost anulata din motive de securitate. Nu exista un loc sigur in centrul Kievului", a declarat aceasta sursa pentru AFP.

ora 10:55 Unii sportivi ucraineni vor parasi Jocurile Olimpice de la Soci din cauza violentelor care au loc in tara lor, a anuntat joi Comitetul Olimpic International, citat de BBC News Online.

ora 10.30 Cel putin un manifestant a fost ucis alti zece au fost raniti, in urma violentelor care s-au reluat joi dimineata la Kiev, a constatat un jurnalist al AFP. Victima si ranitii au fost impuscati, dar nu se stie daca au fost gloante de cauciuc sau munitie de razboi. Anterior, sute de manifestanti au atacat si respins un cordon al politiei in Maidan, Piata Independentei din Kiev.

ora 10.20 Autoritatile ucrainene au ordonat evacuarea de urgenta a Parlamentului de la Kiev, in timp ce protestatarii par sa se indrepte catre aceasta zona. "A fost declarata evacuare de urgenta", le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnalistilor, in timp ce parasea cladirea, joi dimineata, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica.

Agentia rusa Itar-Tass sustine ca protestatarii din Kiev par sa se indrepte spre cladirea Parlamentului, in timp ce fortele de securitate s-au retras in Parcul Marrinski. Potrivit politiei, protestatarii ar fi inarmati. Potrivit agentiei ruse Interfax, cateva sute de sustinatori ai Guvernului s-au adunat in apropierea cladirii Parlamentului pentru a "apara Constitutia".

UPDATE ora 10:10 Autoritatile ucrainene anunta ca 20 de politisti au fost raniti in noile violente de la Kiev.  Protestatarii ucraineni au determinat, joi, fortele de securitate sa se retraga din Piata Independentei din Kiev, in timp ce politia sustine ca 20 dintre agentii sai au fost raniti, relateaza Russia Today, in pagina electronica.

Potrivit surselor oficiale, politistii ar fi fost impuscati in timp ce incercau sa controleze multimea formata din aproximativ 3.000 de protestatari.

Confruntarile dintre protestatari si politisti s-au reluat joi dimineata la Kiev. Manifestantii au dat foc mai multor pneuri, iar fumul gros a invadat toata piata. In plus, acestia au aruncat cu cocteiluri Molotov in politisti, care au raspuns cu fumigene, grenade asurzitoare si gloante de cauciuc, sustine Ministerul de Interne de la Kiev, citat de Itar-Tass, in pagina electronica.

"Se trag focuri de arma in politie din cladirea Conservatorului care domina Piata Independentei", precizeaza serviciul de presa al Ministerului de Interne. Cladirea este ocupata de manifestanti.

UPDATE ora 9:32 Cel putin 28 de morti in violentele de la Kiev

Bilantul violentelor de la Kiev a ajuns la 28 de morti si 287 de persoane spitalizate, a anuntat joi Ministerul ucrainean al Sanatatii, citat de AFP.

Ministerul a precizat intr-un comunicat postat pe site-ul sau de Internet ca patru tineri cu varste mai mici de 18 ani si doi cetateni straini figureaza printre ranitii violentelor de marti seara din capitala ucraineana.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anuntat un "armistitiu" cu opozitia inainte de sosirea la Kiev, joi, a diplomatilor europeni si a unui oficial rus de rang inalt.

Rezumatul evenimentelor de miercuri, 19 februarie

Atmosfera este insa in continuare tensionata, mai ales ca in Piata Independentei din Kiev mii de protestatari se mentin pe pozitii si au in fata un zid de jandarmi. Joi este zi de doliu in Ucraina, in memoria victimelor, si tot joi sunt programate o serie de intrevederi intre presedintele Victor Ianukovici si oficiali europeni, dar si un trimis al Rusiei. In sunetul sticlelor incendiare si al artificiilor lansate periodic, protestatarii si fortele de ordine s-au sfidat reciproc din spatele baricadelor in flacari.

Jandarmii au asteptat in zadar ordinul sa intervina. Presedintele anuntase declansarea unei operatiuni anti-teroriste, iar ministerul Apararii pomenea de folosirea armelor si limitatea circulatiei. Apoi, dupa discutii intre presedintele Victor Ianukovici si cei 3 lideri ai opozitie, a fost anuntat un armistitiu.

Katie Stallard, corespondent Sky News: "Nu va mai avea loc o operatiune a politiei in Maidan. Aceasta era planificata si a fost anulata, iar asta va salva vieti. Asta inseamna si ca nu va fi decretata stare de urgenta, asa cum era planificat. Ei (liderii opozitiei) prezinta acest armistitiu ca pe o victorie, insa in realitate cele doua parti sunt pe aceleasi pozitii ca inainte. Am fi naivi sa ne gandim ca ne indreptam spre finalul crizei."

Acest calm fragil vine la o zi dupa cele mai sangeroase confruntari de strada de la debutul protestelor, soldate cu zeci de morti si sute de raniti.

Olga Bogomolets, medic: "Avem victime cu arsuri, oameni care au fost atinsi de gloante, de gloante adevarate. Multi si-au pierdut vederea."

In alte orase din Ucraina, precum Liov, manifestatii au continuat asaltul asupra instiutiilor guvernamentale. Iar la Lutk, oamenii au aruncat cu pietre si sticle incendiare in cladirile institutiilor de stat. I-au obligat pe politisti sa paraseasca sediul guvernatorului regional numit de Ianukovici. Oficialul a fost scos din cladire, imbrancit pe scari, si legat de un pilon in mijlocul orasului, unde i s-a cerut insistent sa semneze o scrisoare de demisie.

Exista teama ca, daca violentele vor continua, Ucraina s-ar putea rupe in doua, in functie de afinitati si de trecut...

Tim Marshall, analist Sky News: "O parte i-a apartinut Poloniei. Asa ca nu este nicio surpriza ca polonezii sunt atat de agresivi, ei conduc actiunea din partea Uniunii Europene. Iar aceasta parte a fost anexata Rusiei. De atunci, aceasta parte a privit inspre est, iar aceasta inspre vest. Iar acum aceste tensiuni vechi ies la suprafata."

Armistitiul vine dupa o ploaie de avertismente si amenintari voalate din partea Statelor Unite, a Europei si a Natiunilor Unite.

Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Vor exista consecinte daca vreuna dintre parti ar depasi limita..."

Totodata, joi vor ajunge la Kiev ministrii de externe francez, german si polonez. Discutiile preced o reuniune mai ampla programata la Bruxelles, in cadrul careia va fi luata in discutie impunerea unor sanctiuni Ucrainei.

-► Ministerul ucrainean al Sanatatii a anuntat miercuri ca niciun cetatean strain nu se numara printre victimele violentelor de la Kiev, relateaza Russia Today, in pagina electronica. Ministerul a anuntat, de asemenea, ca bilantul oficial al violentelor de la Kiev este de 25 de morti si 241 de persoane spitalizate. Printre acestea din urma se numara 79 de politisti si 5 jurnalisti. 5 civili au fost de asemenea ucisi, potrivit autoritatilor. Conform opozitiei, cel putin 150 de manifestanti au fost raniti, dintre care 30 grav.
-► Marti a fost ziua cea mai sangeroasa a revoltei ucrainene, politia antirevolta folosind tunuri, grenade asurzitoare si alte mijloace pentru a dispersa protestatarii. Unii dintre manifestanti au ripostat cu bate de baseball sau alte proiectile improvizate.
-► Traian Basescu a facut un apel la presedintele Ucrainei sa nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina.
-► Situatia s-a calmat cu greu dupa evenimentele de marti noaptea. Fumul dens si flacarile ce se ridicau de la pneurile incendiate continua sa se vada in jurul Pietei Independentei, la mica distanta de Parlament. Explozii de mica intensitate s-au auzit toata noaptea, acestea fiind cauzate de petardele aruncate de manifestanti si, probabil, de grenadele asurzitoare lansate de politisti impotriva multimii.
-► Casa Alba a anuntat intr-un comunicat de presa ca este "consternata de violentele care au loc in centrul Kievului". De asemenea, vicepresedintele american, Joe Biden, l-a sunat marti pe presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, si l-a indemnat sa retraga fortele de ordine mobilizate la Kiev.
-► Vitali Kliciko roaga comunitatea internationala "sa intervina pentru a opri aceasta varsare de sange fara precedent in istoria moderna a Ucrainei".

CITITI SI: Tot ce nu stiati despre Ucraina. Istoria complicata a unei tari care a fost sfasiata intre Est si Vest

ora 22:00 Presedintele Viktor Ianukovici poarta "principala responsabilitate" pentru violentele din Ucraina, soldate cu cel putin 26 de morti si sute de raniti, afirma presedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de NBC News. "Statele Unite considera ca Administratia de la Kiev poarta principala responsabilitate pentru violente; vor exista consecinte daca vor fi depasite limitele", a avertizat Obama. "Cerem Administratiei Ianukovici sa dea dovada de retinere, sa nu recurga la forta", a spus Obama.

ora 21:15 Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, in caz de nevoie, Romania poate prelua, pentru inceput, 3.500 de refugiati din Ucraina in spatii de cazare. "Romania e pregatita daca va fi un flux de imigranti sa-i preia, sigur, in faza initiala circa 3.500", a spus presedintele.

ora 21:00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut miercuri Uniunii Europene sa convinga opozitia ucraineana sa coopereze cu autoritatile si sa se distanteze de fortele radicale care vor sa comita o "lovitura de stat", relateaza AFP.

ora 20:30 Viktor Ianukovici l-a demis, miercuri seara, pe seful Statului Major al armatei, dupa ce Ministerul Apararii a anuntat extinderea atributiilor militarilor in operatiunile contra "extremismului".

ora 20:00 Pentru numerosi observatori, Kremlinul este cel care trage sforile in Ucraina, pe care o vrea, cu orice pret, in sfera sa de influenta. Daca Rusia, nu recurge la cine stie ce subtilitati, pentru a exercita presiuni, Occidentul actioneaza ezitant si pe mai multe voci. In urma violentelor, din ultimele ore, Uniunea Europeana a convocat pentru joi, o reuniune de urgenta, de la care se asteapta, anuntarea unor sanctiuni, impotriva regimului Ianukovici.

ora 19:00 Printre ranitii de la Kiev se numara si un student la regie,din Republica Moldova atins de o grenada in timp ce filma un documentar pe strazile capitalei. Cristian Jereghi de 23 de ani, a fost operat si este acum in afara oricarui pericol. Ministerul nostru de Externe ii sfatuieste pe romani sa evite zonele in care au loc manifestatii. Asaltul pentru evacuarea Pietei Independentei a inceput marti seara, cand in locul simbol al revoltei, supranumit EuroMaidan, se adunasera 25.000 de oameni. Prin portavoce, fortele speciale le-au cerut intai femeilor si copiilor sa parseasca locul, pentru ca incepe o asanumita "operatiune antiterorista". Sfidatori, manifestantii au inceput sa cante imnul ucrainean. Ca sa zadarniceasca asaltul fortelor speciale, manifestantii s-au inconjurat de o "bariera de foc".

ora 18:30 Premierul Marii Britanii, David Cameron, i-a cerut presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, sa retraga fortele paramilitare de pe strazile din Kiev, denuntand "violentele inacceptabile" ale ambelor parti, relateaza AFP. "Sunt profund preocupat de scenele de violenta din Ucraina. Violentele exercitate de ambele parti sunt total inacceptabile, iar presedintele Ianukovici are responsabilitatea retragerii trupelor pentru dezamorsarea situatiei", a declarat Cameron.

ora 16:00 Serviciile ucrainene de securitate SBU au anuntat miercuri lansarea unei operatiuni "antiteroriste" la nivel national, impotriva unor grupari radicale pe care le considera responsabile de reizbucnirea violentelor care s-au soldat cu 26 de morti la Kiev, relateaza AFP.
"Gruparile extremiste si radicale ameninta, prin actiunile lor, viata a milioane de ucraineni", a apreciat SBU intr-un comunicat.

ora 12:48 Serviciile speciale deschid o ancheta pentru tentativa de preluare ilegala a puterii la Kiev

Serviciile speciale ucrainene au anuntat miercuri deschiderea unei anchete pentru tentativa de preluare ilegala a puterii, in urma ciocnirilor din ultimele 24 de ore de la Kiev, soldate cu 25 de morti, relateaza AFP.

Ancheta, care vizeaza "unii oameni politici" fara sa ii nominalizeze, se refera la "actiunile politice ilegale ce urmaresc preluarea puterii", potrivit unui comunicat al serviciilor secrete (SBU).

ora 12:22 Viktor Ianukovici decreteaza joi zi de doliu national in Ucraina

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a decretat joi zi de doliu national in Ucraina, in urma protestelor violente din ultimele 24 de ore, relateaza AFP.

ora 12:17 Rusia denunta o "tentativa de lovitura de stat" in Ucraina

Rusia a denuntat, miercuri, o "tentativa de lovitura de stat" in Ucraina si a declarat ca le "cere liderilor opozitiei" din aceasta tara sa inceteze violentele, relateaza AFP.

ora 11:46 Viktor Ianukovici are mainile patate de sange, sustine Suedia

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a denuntat miercuri responsabilitatea presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici in decesele survenite in timpul protestelor de la Kiev, acuzandu-l ca are "sange pe maini", relateaza AFP.

"Sa fie clar: responsabilitatea finala a mortilor si violenta revin presedintelui Ianukovici. El are sange pe maini", a scris el pe Twitter.

"Sper intr-o unitate puternica in Parlamentul (suedez), astazi, impotriva violentei si represiunii din Ucraina. Sunt ucisi oameni pe strazile unei capitale europene", a adaugat el. Presedintele ucrainean a acuzat miercuri opozitia ca a lansat o insurectie, in timp ce confruntarile si un asalt al fortelor speciale s-au soldat cu cel putin 25 de morti, marti si in noaptea de marti spre miercuri, in centrul Kievului, ocupat de opozitie.

Bildt s-a declarat, marti, un sustinator al sanctiunilor impotriva regimului ucrainean. "UE nu va ezita (sa ia) masuri impotriva intereselor persoanelor asociate cu reprimarea si violenta din Ucraina", a scris el.

Mii de contestatari ocupa Maidan, Piata Independentei, pentru a protesta fata de schimbarea de pozitie, in noiembrie, a puterii ucrainene care a renuntat brusc la o apropiere de UE pentru a se intoarce catre Moscova. Miscarea de contestare, care a mobilizat sute de mii de persoane, s-a transformat treptat intr-o respingere a regimului presedintelui Ianukovici.

ora 10.45 Cursul de schimb a urcat din nou aproape de pragul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara, deprecierea leului fiind in linie cu miscarea inregistrata de monedele statelor din regiune, determinata de retragerea investitorilor din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor din aceasta tara.

ora 10.15 Circulatia metroului va ramane suspendata miercuri la Kiev, din cauza amenintarii cu posibile atacuri, au anuntat autoritatile ucrainene, care au precizat ca masura va fi mentinuta pana la stabilizarea situatiei din capitala, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica.

ora 10.00 Investitorii continua sa se retraga in masa din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor dintre protestatari si fortele de ordine loiale presedintelui Viktor Ianukovici, cu scaderi puternice pentru grivna si costuri de finantare aproape de maxime record. Transa de 2 miliarde de dolari platita marti de Rusia guvernului ucrainean, parte a imprumutului de 15 miliarde de dolari convenit in decembrie, a avut efecte minime pe pietele financiare, transmite Bloomberg.

ora 08.50 Cel putin 25 de oameni au murit, intre care 6 politisti, iar peste 240 au fost raniti marti in urma confruntarilor care au izbucnit din nou in Ucraina, conform ministerului Sanatatii de la Kiev, citat de Associated Press. Potrivit sursei citate, niciun cetatean strain nu se numara printre victimele violentelor de la Kiev, relateaza Russia Today, in pagina electronica. Ministerul a anuntat, de asemenea, ca printre raniti se afla 79 de politisti si 5 jurnalisti.

Ministerul a confirmat, de asemenea, ca jurnalistul Viaceslav Veremii, de la cotidianul local Vesti, a decedat la Kiev dupa ce a fost impuscat. Redactorul-sef al cotidianului, Igor Gujva a declarat ca Veremii si un coleg de-al sau se intorceau acasa cu taxiul, in timp ce persoane necunoscute au atacat masina la o intersectie. Acestea au inceput sa clatine vehiculul, dupa care i-au tras afara pe sofer si pe pasageri, pe care i-au batut. Doi barbati sunt raniti, iar jurnalistul a murit la spital din cauza unei plagi impuscate.

"Douazeci si cinci de persoane au murit: opt dintre ele dupa ce fusesera internate in spitale din oras (inclusiv un jurnalist al cotidianul Vesti), patru la spitalul militar, iar 13 au fost duse direct la institutul medico-legal din Kiev", a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

In total, 352 de persoane au fost ranite in aceste violente si au necesitat asistenta medicala, potrivit echipelor de paramedici si institutiilor medicale de la Kiev. Miercuri dimineata, in jurul orei 06.00, 241 de raniti erau in continuare spitalizati. Printre acestia se numara 79 de membri ai fortelor de securitate, cinci jurnalisti, trei copii si deputatul de opozitie Vasil Paziniak, care sustine ca a fost batut. Anterior, Ministerul ucrainean de Interne anuntase ca noua ofiteri au murit in aceste violente, iar alti peste 371 au primit asistenta medicala.

ora 07.50 Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit in spital dupa ce a fost batut si impuscat de persoane necunoscute in centrul Kievului, au declarat colegii sai, citati de BBC News Online.

ora 07.00 Viktor Ianukovici acuza opozitia ca a "depasit limitele", iar vinovatii vor fi judecati. "Liderii opozitiei au neglijat principiul democratiei potrivit caruia puterea se obtine in urma alegerilor, nu in strada (...) Au depasit limitatele cerandu-le oamenilor sa ia armele", a declarat presedintele intr-o adresare catre natiune, in timp ce un asalt asupra manifestantilor este in curs in centrul Kievului. "Este o incalcare grava a legii, iar vinovatii vor comparea in fata justitiei", a continuat el.

El le-a reprosat liderilor opozitiei ca au chemat "radicalii in Maidan (locul fierbinte al contestarii) la o lupta armata" chiar inaintea deschiderii unei sesiuni parlementare, marti, care "ar fi putut aproba legi ce ar fi schimbat Ucraina". "Ei au blocat Parlamentul (...) si au cerut toata puterea pentru opozitie si imediat", a continuat el. "Fara sa aiba un mandat din partea poporului, asa-zisii oameni politici au incercat sa preia puterea incalcand Constitutia prin violente si crime", a declarat el, referindu-se la confruntarile sangeroase de marti, soldate cu cel putin 16 morti. Potrivit lui, opozitia trebuie fie "sa se distanteze de radicali", fie "sa recunoasca faptul ca ii sustine". "In acest caz, li se va vorbi diferit", a adaugat el.

ora 06.20 Trupele antirevolta au lansat un nou asalt, miercuri dimineata, impotriva protestatarilor proeuropeni reuniti in Piata Independentei. Politistii au avansat si s-au pozitionat in jurul monumentului care se afla in mijlocul pietei, la putin timp dupa ora 04.00 (04.00, ora Romaniei), dupa o ploaie de grenade lacrimogene, a constatat miercuri un jurnalist al AFP. Corturile din piata au luat foc unul dupa altul. Manifestantii au ripostat aruncand cu pietre. Pentru a se proteja de fortele de ordine, protestatarii au ridicat un perete de foc. In spatele flacarilor, opozanti ai presedintelui Viktor Ianukovici, echipati cu scuturi metalice asemanatoare cu cele ale politiei, au format o prima linie de aparare.

"Centrul Kievului, inima Ucrainei, este in flacari! Opriti-va", s-a adresat un opozant politistilor. In pofida condamnarilor care s-au multiplicat la nivel international, Viktor Ianukovici a refuzat sa opreasa asaltul si a cerut ca manifestantii sa evacueze Piata Independentei, au declarat liderii opozitiei, dupa ce s-au intalnit cu presedintele ucrainean marti seara.

Cel putin patru manifestanti "au fost ucisi in timpul evacuarii (Pietei) Maidan", a declarat pentru AFP Sviatoslav Hanenko, un responsabil din cadrul serviciilor medicale ale opozitiei. Precedentul bilant oficial, publicat inainte de interventia fortelor de ordine ucrainene, anunta cinci civili si sapte politisti ucisi in cursul zilei de marti. Mai multe etaje ale Casei Sindicatelor din Kiev, transformata in "cartier general" de catre protestatarii proeuropeni, au luat foc in cursul noptii de marti spre miercuri, a constatat un jurnalist al AFP. Opozanti ai presedintelui Ianukovici au parasit cladirea in graba, iar unii dintre ei au fost evacuati pe targi.

02:17 Agentia rusa Interfax anunta ca presedintele ucrainean Victor Ianukovici a facut apel, in cadrul discutiilor cu reprezentantii Opozitiei, la o rezolvare pasnica a conflictului.

01:50 Vicepresedintele american, Joe Biden, l-a sunat pe Ianukovici, pentru a-si exprima ingrijorarea in legatura cu confruntarile violente din Kiev. Biden a accentuat faptul ca Statele Unite condamna actele de violenta ale ambelor parti, dar guvernul ucrainean are responsabilitatea de a dezamorsa situatia.

01:20 Mai multe etaje ale "Casei Sindicatelor" din Piata Independentei sunt in flacari. Cladirea a devenit un simbol al protestelor impotriva regimului Ianukovici. Mai multe persoane se afla la etajele superioare ale cladirii. Un barbat a escaladat cladirea pentru a scapa de flacari.

01:00 CNN anunta ca presedintele Ianukovici va face un anunt, dupa intalnirea cu liderii Opozitiei.

00:50 The Guardian anunta ca exista informatii conform carora Oleksander Turchinov, unul dintre liderii opozitiei ucrainiene, a fost impuscat. Informatia a fost preluata si de agentia rusa Interfax.

00:30 Presedintele Traian Basescu a facut un apel la presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, sa nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina, el aratandu-se "profund ingrijorat de valul de violenta si de pierderile de vieti omenesti produse in confruntarile de pe strazile Kievului".

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, este profund ingrijorat de valul de violenta si de pierderile de vieti omenesti produse in confruntarile de pe strazile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confrunta cu fortele de ordine.

Piata Euromaidan, din Kiev

Romania a trecut prin confruntari violente, in Revolutia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzandu-si viata in lupta pentru libertate si democratie. Am invatat atunci ca violenta nu este o solutie si ca optiunile trebuie cautate prin dialog democratic", se arata intr-un comunicat al Presedintiei, remis in noapte de marti spre miercuri.

00:20 Violentele s-au intensificat in ultima ora in Piata Independentei. Trupele speciale folosesc grenade luminoase, gaze lacrimogene sau armele de foc. In vestul Ucrainei, protestatarii au luat cu asalt sedii ale institutiilor oficiale, in Liov, Ternopil sau Ivano-Frankivsk.

00:10  Sase politisti au fost ucisi "de gloante", marti, la Kiev. Ministerul ucrainean de Interne a adaugat ca 159 de politisti au fost raniti, dintre care 35 grav. Cinci civili au fost de asemenea ucisi, potrivit autoritatilor. Conform opozitiei, cel putin 150 de manifestanti au fost raniti, dintre care 30 grav.


 
00:00 The Guardian scrie ca John Herbst, un fost ambasador american la Kiev, a declarat ca "acest conflict se poate finaliza in doua moduri: fie printr-un atac armat in forta, fie prin oferirea de concesii reale".

Cronologia evenimentelor, petrecute marti, 18 februarie, in Ucraina

23:20
Vitali Klitschko a ajuns la palatul prezidential din Kiev, pentru a discuta cu presedintele Ianukovici. Intr-o declaratie in fata manifestantilor, Klitschko a spus: "Nu vom pleca. Aceasta este o Insula a Libertatii. Statul a pornit un razboi impotriva oamenilor sai. Tarile democratice nu pot lasa ca asta sa se intample".

23:00 Potrivit unui corespondent al Wall Street Journal, citat de The Guardian, Jose Manuel Barroso, Angela Merkel si Joe Biden au incercat cu totii sa il sune astazi pe presedintele Yanukovych, insa “nu au putut lua legatura cu el”.

22:50 Protestatarii opozitiei proeuropene din Ucraina au luat cu asalt sediile administratiei si politiei orasul Liov, situat in vestul tarii. Sediul politiei din Ternopil a fost incendiat.

22:40 Pe Twitter curg imagini cu Piata EuroMaidan cuprinsa de flacari. In fata Parlamentului, protestatarii au fost intampinati de trupele de politie cu gloante de cauciuc, tunuri cu apa, grenade si gaze lacrimogene.

22:30 Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, indeamna Guvernul de la Kiev si opozantii ucraineni sa dea dovada de retinere si sa "reia un dialog veritabil", a anuntat marti purtatorul sau de cuvant Martin Nesirsky, citat de AFP.

Ban, a adaugat el, este "extrem de ingrijorat" de reluarea violentelor la Kiev si "reitereaza indemnul sau la toti cei care sunt vizati sa actioneze cu retinere pentru a evita (producerea de) noi violente".Secretarul general le-a "cerut obligatoriu sa reia un dialog veritabil", a subliniat purtatorul de cuvant.

22:00 Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a facut apel, marti, la incetarea deindata a violentelor din Ucraina, apreciind ca dialogul este singura cale de solutionare a crizei din tara vecina.

"Urmarim cu profunda preocupare evolutia evenimentelor de la Kiev si condamnam ferm toate manifestarile de violenta, fara deosebire.Violentele trebuie sa inceteze deindata. Dialogul este si ramane singura cale de solutionare a actualei crize din tara vecina. Daca semnele de flexibilizare din ultima perioada, atat din partea autoritatilor, cat si a opozitiei, au creat anumite asteptari pozitive, reluarea violentelor astazi, 18 februarie 2014, soldate din pacate cu pierdere de vieti omenesti, reprezinta un mare pas inapoi", a declarat Titus Corlatean.

20:50
 Potrivit CNN, sunt 7 persoane care si-au pierdut viata din randul civililor. 2 politisti de asemenea au murit in urma confruntarilor violente de marti.  

20:10 Explozii si confruntari intre fortele de ordine si protestatari au loc in Piata Independentei din centrul Kievului, informeaza AFP.

Doua avioane de vanatoare au survolat marti dupa-amiaza centrul Kievului, unde au loc violente intre protestatari si fortele de ordine, informeaza site-ul agentiei Interfax.

Avioanele au zburat la altitudine medie si probabil au fost trimise pentru intimidarea manifestantilor.

Violentele au reizbucnit marti, la Kiev, unde sapte persoane - cinci manifestanti si doi politisti - au murit in confruntari.

Live streaming video by Ustream 19:30 
Sute de manifestanti au ocupat din nou, marti seara, sediul Primariei din Kiev, care fusese evacuat duminica, dupa adoptarea legii amnistierii protestatarilor, relateaza AFP.
Manifestantii au patruns din nou in Primarie si au creat o infirmerie improvizata.

Protestatarii opozitiei ucrainene evacuasera, duminica, sediul Primariei din Kiev, ocupat din decembrie, ca reactie la eliberarea protestatarilor arestati.

Ucraina este in pragul unui "razboi civil", avertizeaza Aleksei Pucikov, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat din Rusia, atribuind responsabilitatea tarilor occidentale, relateaza AFP.

"Cred ca in Ucraina se deruleaza un scenariu in vederea preluarii puterii prin haos si actiuni arbitrare", a spus Aleksei Pucikov.

"Occidentul si politicienii occidentali care sunt in mare parte responsabili (...) indreapta situatia spre razboi civil", a adaugat oficialul rus, conform agentiei Interfax.

Sapte persoane - cinci manifestanti si doi politisti - au murit in cursul violentelor care au avut loc marti la Kiev.

18:30 Administratia Barack Obama a indemnat regimul Viktor Ianukovici sa inceteze violentele impotriva manifestantilor proeuropeni, in contextul in care autoritatile ucrainene pregatesc o interventie in forta, relateaza AFP.

"Suntem consternati de violentele care au loc in centrul orasului Kiev", a declarat Laura Lucas Magnuson, purtatorul de cuvant al Consiliului prezidential american pentru Securitatea Nationala (NSC).

"Ii cerem presedintelui Ianukovici sa puna capat confruntarilor si sa reia dialogul cu opozitia", adauga oficialul american.

ora 18:00 Fortele de ordine din Kiev au rugat femeile si copiii sa paraseasca Piata Independentei, avertizand cu o interventie in forta pentru dispersarea manifestantilor proeuropeni.

ora 17:30 Traficul a fost intrerupt marti pe toate liniile de metrou, la Kiev, iar politisti antirevolta din cadrul trupelor de elita se apropiau de Maidan, piata din centrul Kievului care a devenit un simbol al miscarii de contestare, ocupata de aproape trei luni, relateaza AFP.

Trupe din cadrul Berkut, o unitate de elita a politiei antirevolta, se aflau pe strazi in apropiere de Maidan, unde manifestanti consolidau, de urgenta, baricade si smulgeau pavele, a constatat un jurnalist AFP.

"Toate statiile de metrou sunt inchise", a declarat pentru AFP Natalia Kirnitka, o purtatoare de cuvant a metroului.

ora 17:10 Cinci civili au fost ucisi marti in violentele care au izbucnit la Kiev, in confruntari intre politisti si manifestanti ostili presedintelui Viktor ianukovici, a anuntat politia, relateaza AFP.

"Cinci civili au fost ucisi in violentele in masa de la Kiev", a declarat pentru AFP Olga Bilik, o purtatoare de cuvant a politiei, fara sa faca alte precizari.

ora 16:25 Autoritatile ucrainene au lansat marti un ultimatum de doua ore in vederea revenirii la calm, inaintea unei interventii, transmite AFP.

ora 15:00 Trei manifestanti au fost ucisi prin impuscare in cursul violentelor, marti, la Kiev, a declarat Oleg Musii, seful serviciului medical al opozitiei, pentru AFP.

Unui manifestant i-a fost amputata o mana, altii prezinta traumatisme craniene si rani la nivelul bratelor si picioarelor, provocate in principal de grenade asurzitoare, potrivit unor reprezentanti ai serviciului medical al opozitiei.

Politia a anuntat anterior 37 de raniti in randul politistilor.

ora 12:17 Anterior, un jurnalist al AFP anuntase ca manifestantii ucraineni au lansat un atac impotriva sediului Partidului Regiunilor al presedintelui Viktor Ianukovici, aruncand cu pietre si cocteiluri Molotov.

ora 10:50 Ciocniri intre manifestanti si politie au izbucnit marti in apropierea Parlamentului de la Kiev, care examineaza o reforma constitutionala ce reduce competentele prezidentiale, a anuntat un jurnalist al AFP.

Politia a folosit grenade asurzitoare si a tras cu gloante de cauciuc in manifestanti, dupa acestia din urma au aruncat cu pietre in cordonul de polisti ce inconjoara Parlamentul.

Sursa foto: Mediafax foto

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Armistitiu incheiat intre putere si opozitie, in Ucraina. Legea care ii iarta pe manifestantii arestati in timpul protestelor
Armistitiu incheiat intre putere si opozitie, in Ucraina. Legea care ii iarta pe manifestantii arestati in timpul protestelor

Un nou armistitiu a fost incheiat intre putere si opozitie, in Ucraina. Autoritatile de la Kiev au anuntat duminica decizia de incetare a urmaririi penale in cazul a 234 de manifestati arestati in timpul ciocnirilor violente din Capitala.

Manifestantii opozitiei au evacuat sediul Primariei din Kiev
Manifestantii opozitiei au evacuat sediul Primariei din Kiev

Manifestantii opozitiei ucrainene au evacuat, duminica, sediul Primariei din Kiev, ocupat din decembrie, ca reactie la eliberarea protestatarilor arestati, informeaza AFP.

Tot ce nu stiati despre Ucraina. Istoria complicata a unei tari care a fost sfasiata intre Est si Vest
Tot ce nu stiati despre Ucraina. Istoria complicata a unei tari care a fost sfasiata intre Est si Vest

Ucrainienii nu se dau inca batuti si continua sa protesteze din 21 noiembrie 2013, atunci cand presedintele Viktor Ianukovici a respins un acord de integrare a tarii cu Uniunea Europeana. In schimb, el a ales sa se apropie mai mult de Rusia.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.