Un tribunal din Bruxelles ordonă guvernului din Belgia să ridice în 30 de zile toate restricţiile antiepidemice

Ultima actualizare: 31-03-2021 18:49
masuri coronavirus
Shutterstock

Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice în termen de 30 de zile toate măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei, a confirmat Ministerul de Interne pentru agenţia dpa, informează Agerpres. 

În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi, au relatat mai multe mass-media belgiene.

Acţiunea în justiţie a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale. Simplu spus, restrângerea drepturilor și libertăților ar fi trebuit să fie adoptată în Parlament, nu să fie oficializată prin ordine de ministru, după cum scrie The Brussel Times.

O decizie similară a avut și Curtea Constituțională din România (CCR) care a stabilit în iunie anul trecut că restrângerea drepturilor și libertăților prin ordin de ministru este neconstituțională, fiind nevoie de o lege sau de un pachet de legi care să fie adoptat de Parlament. 

Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale - unde accesul este permis doar cu programare -, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei.

Toate călătoriile în afara ţării sunt interzise, cu excepţia celor esenţiale, cum sunt cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie în străinătate.

Rămâne însă de văzut dacă guvernul belgian va respecta ordinul tribunalului, cu atât mai mult cu cât amenda este plafonată la 200.000 de euro, potrivit cotidianului Le Soir, mai notează dpa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO