Presa germana: Putin ar fi amenintat ca poate trimite trupe in ROMANIA: "Daca vreau, pot sa ajunga in doua zile"

Ultima actualizare: 21-09-2014 07:19
Vladimir putin

Rusia isi poate trimite "in doua zile trupele la Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti", i-ar fi spus presedintele rus, Vladimir Putin, omologului sau ucrainean, Petro Porosenko, relateaza joi cotidianul german Sueddeutsche Zeitung.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Liderul ucrainean Petro Porosenko l-a informat despre aceasta amenintare pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in timpul vizitei efectuate de acesta la Kiev vineri, adauga Sueddeutsche Zeitung, citat de Bloomberg.

"Daca vreau, trupele ruse pot sa ajunga in doua zile nu doar la Kiev, ci si la Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia sau Bucuresti", i-ar fi spus Putin lui Porosenko, potrivit cotidianului german, care citeaza un document al Uniunii Europene. Ziarul german nu precizeaza data acestor afirmatii.

Conform Sueddeutsche Zeitung, Vladimir Putin l-ar fi avertizat de asemenea pe Petro Porosenko sa nu conteze prea mult pe Uniunea Europeana, precizand ca si-ar putea utiliza influenta pe langa mai multe state membre pentru a obtine o "minoritate de blocaj" impotriva deciziilor defavorabile Moscovei. Daca se va confirma, aceasta va fi prima amenintare explicita a liderului rus Vladimir Putin la adresa unor state membre ale Uniunii Europene si NATO.

Citeste siVladimir Putin se gandeste la clonarea mamutilor. Promisiunea pe care i-au facut-o cercetatorii rusi

Intrebat despre aceste informatii, purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu comentez despre semne de psihoza in masa".  Anterior, presedintele rus, Vladimir Putin, s-a laudat ca poate cuceri Kievul in "doua saptamani", intr-o discutie prin telefon pe care a avut-o cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Intr-un articol publicat la 1 septembrie de cotidianul italian La Repubblica, Jose Manuel Barroso a relatat ca Putin nu a vrut sa raspunda la intrebarile sale privind prezenta soldatilor rusi in Ucraina si s-a aratat amenintator: "Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani".

Kremlinul a reactionat atunci denuntand scurgerile de informatii in presa si declarandu-se pregatit sa faca publica inregistrarea conversatiei telefonice dintre Putin si Barroso, "pentru a elimina orice neintelegere".

Bruxellesul refuza sa comenteze informatiile privind amenintarea lui Putin la adresa unor state

Comisia Europeana a refuzat joi, 17 septembrie 2014 sa comenteze informatiile de presa privind declaratiile amenintatoare ale presedintelui rus Vladimir Putin, care vizau direct state europene, inclusiv Romania, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Dupa informatiile publicate joi de Sueddeutsche Zeitung, Comisia Europeana a declarat ca nu intentioneaza sa-si "duca diplomatia in presa" si nici sa "comenteze extrase ale unor conversatii confidentiale". "Ceea ce conteaza pentru UE este sa contribuie la o pace durabila, la prosperitate si la stabilitatea Ucrainei", a adaugat purtatoarea de cuvant Pia Ahrenkilde Hansen.

Presedintele Porosenko a discutat de mai multe ori cu Putin in ultimele saptamani, pentru a negocia armistitiul din estul Ucrainei si planul sau de pace pentru a pune capat conflictului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO