Presedintele parlamentului Ungariei vrea o ALIANTA cu Romania. "Nu suntem singurii care le strica planurile americanilor"

Ultima actualizare: 02-01-2015 08:29
ungaria romania semne

Orientarea anti-americana a guvernului de la Budapesta condus de Viktor Orban ar putea avea consecinte neasteptate pentru tara noastra

In conditiile in care Ungaria incearca sa aiba o politica externa complet independenta, ba chiar ostila fata de Statele Unite, un recent interviu acordat de presedintele Parlamentului maghiar, Laszlo Kover arata ca diplomatia de la Budapesta ia in considerarea varianta unei aliante cu tara noastra. Interviul a aparut in ziarul pro-guvernamental Magyar Hirlap in conditiile in care la mijlocul lunii decembrie Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civica, Democratie si Drepturile omului, a anuntat ca ambasadele americane din tari central si est-europene elaboreaza un plan de actiune pentru sustinerea eforturilor anticoruptie in respectivele state.

Planul american a starnit reactii aprinse in Ungaria, unde premierul Viktor Orban (foto stanga) si partidul de guvernament FIDESZ au adoptat in ultimele o orientare mai degraba anti-americana in contextul crizei din Ucraina. "Nimeni din Ungaria nu este fericit ca tara noastra, alaturi de numeroase alte tari au fost declarate de Statele Unite camp de operatiuni", a reactionat Orban iar secretarul de stat pentru Afaceri Europene a vorbit despre „o incalcare a suveranitatii”.

Interviul dat de presedintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, detaliaza noile planuri diplomatice ale guvernului maghiar. „Recentele declaratii ale subsecretarului de stat american Sarah Sewall sunt graitoare”, a spus Kover, care nu si-a ascuns niciodata simpatia pentru Rusia. Sewall „a vorbit deschis si foarte strident despre faptul ca SUA aloca milioane de dolari in interesul securitatii nationale implementand diferite planuri de actiune in doua duzini de tari est-europene. Unele dintre acestea sunt state membre UE iar in restul isi doresc integrarea europeana, desi Sewall a nominalizat doar Cehia si Ungaria. Pana acum se pare ca nu suntem singurii care le strica planurile, ar mai fi si Slovacia, dar nu putem nega ca si rezultatul alegerilor din Romania ar putea juca un rol in acest sens”, a conchis seful legislativului de la Budapesta, fara sa clarifice de ce alegerea lui Klaus Iohannis ar putea duce la o racire in relatiile romano-americane.

Citeste si: Ungaria acuza Statele Unite de presiuni puternice. Viktor Orban: Americanii se tem de apropierea fata de Rusia

Laszlo Kover (foto sus) a recunoscut ca guvernul maghiar „nu a fost niciodata prea bun la diplomatie”, lasand adeseori agenda nationalista sa domine politica externa. O situatie pe care politicianul maghiar, unul dintre cele mai influente personaje din partidul de guvernamant FIDESZ, o considera nepotrivita in contextul actual in care Ungaria incearca sa se emancipeze de Statele Unite. Astfel ca o alianta cu tari din zona, printre care si Romania, a devenit un scenariu plauzibil in opinia sa.

Nu trebuie sa incercam sa-i facem pe americani sa ne iubeasca. Trebuie sa gasim aliati in alta parte, cei impreuna cu care care vaslim in aceeasi barca. [...] Rezolvarea chestiunii maghiare in Slovacia si Romania nu ar trebui sa fie pe lista noastre de prioritati. Sa luam in considerare daca nu cumva avem in comun cu aceste state cele mai importante provocari, problemele economice si sociale”, a declarat Kover.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO