Ungaria acuza Statele Unite de presiuni puternice. Viktor Orban: Americanii se tem de apropierea fata de Rusia

Ultima actualizare: 10-11-2014 06:50
south stream

Statele Unite fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperarii cu Rusia in domeniul energetic, a declarat premierul ungar Viktor Orban, in prima reactie la criticile Washingtonului cu privire la politica Guvernului de la Budapesta.

"Statele Unite supun Ungaria unor presiuni puternice" intrucat se tem de "apropierea fata de Rusia", a afirmat el, joi seara, la finalul intrevederii de la Munchen cu Horst Seehofer, liderul guvernului regional din Bavaria.

Viktor Orban a asigurat ca politica sa nu este "prorusa, ci proungara". Optiunile energetice ale Ungariei vizeaza doar "consolidarea competitivitatii" economice si, in acelasi timp, "reducerea dependentei", a insistat el.

Premierul conservator, acuzat de derive autoritare atat in Ungaria, cat si din strainatate, a evitat pana in prezent sa comenteze criticile lansate incepând din vara de Washington.

In septembrie, presedintele Barack Obama a mentionat Ungaria printre tarile unde exista "amenintari la adresa societatii civile".

De asemenea, diplomatia americana a criticat in ultimele saptamani "evolutia negativa" a Ungariei si a interzis accesul in Statele Unite pentru sase oficiali ungari suspectati de coruptie, printre care se afla si directoarea Fiscului.

In opinia premierului Viktor Orban, nervozitatea Statelor Unite ar avea legatura directa cu sustinerea Guvernului de la Budapesta pentru proiectul South Stream, sustinut de gigantul rus Gazprom.

Gazoductul South Stream are in vedere aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia, ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de Uniunea Europeana in cadrul sanctiunilor impuse Moscovei pentru rolul in conflictul din Ucraina, sanctiuni calificate drept "contraproductive" de Ungaria.

Premierul Viktor Orban a mai afirmat ca Washingtonul a reprosat Ungariei finantarea, printr-un imprumut rus, a lucrarilor de extindere la singura centrala nucleara ungara.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO