SUA pregatesc un plan pentru combaterea coruptiei in tari est-europene. Reactia dura a Ungariei
Ambasadele SUA din tari central si est-europene elaboreaza un plan de actiune pentru sustinerea eforturilor anticoruptie in respectivele state, premierul Ungariei, denuntand "presiuni" si convocandu-l pe insarcinatul cu afaceri american, relateaza MTI.
Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civica, Democratie si Drepturile omului, a anuntat, potrivit MTI, ca ambasadele Statelor Unite din tari central si est-europene elaboreaza un plan de actiune pentru sustinerea eforturilor anticoruptie in respectivele state.
"Nimeni din Ungaria nu este fericit ca tara noastra, alaturi de numeroase alte tari au fost declarate de Statele Unite camp de operatiuni", a reactionat premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban.
"Guvernul Ungariei incearca sa afle daca acest plan are vreo legatura cu negocierile privind Acordul de liber-schimb UE-SUA. Daca cineva vrea sa coopereze cu Ungaria, noi suntem deschisi. Nu este nevoie sa faca presiuni si sa cheltuiasca bani in spatele nostru ..., suntem pregatiti sa cooperam cu oricine pentru o cauza buna", a adaugat Orban.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a denuntat "un plan anticoruptie pregatit de un stat strain" care ar viza Ungaria, fara consultari cu Budapesta, precizand ca a fost convocat pentru clarificari Andre Goodfriend, insarcinatul cu afaceri al ambasadei americane.
Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civica, Democratie si Drepturile omului, declara saptamana trecuta ca sunt necesare noi masuri pentru combaterea coruptiei la nivel global, avertizand ca fenomenul are efecte asupra sistemului economic si asupra securitatii.
Potrivit secretarului de stat pentru Afaceri Europene, Szabolcs Takacs, Ungaria este preocupata ca unul dintre cei mai importanti aliati ai Europei pregateste un plan de actiune pentru tari central si est-europene fara a consulta guvernele statelor respective. "Putem considera ca este vorba de o incalcare a suveranitatii", a spus el, dand asigurari ca Guvernul Ungariei acorda o mare importanta combaterii coruptiei.
Noile tensiuni intervin pe fondul deteriorarii relatiilor intre Statele Unite si Ungaria. In octombrie, Guvernul de la Budapesta a denuntat presiuni ale Statelor Unite in cazul unei investigatii care viza companii americane din Ungaria suspectate de presupuse fraude fiscale. in replica, Statele Unite au interzis, invocand suspiciuni de coruptie, accesul pe teritoriul american unor sefi ai agentiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denuntand presiuni. Partidul Fidesz, aflat la putere in Ungaria, a anuntat ca tentativele de exercitare de presiuni asupra autoritatilor ungare sunt inadmisibile.