Ghidul purtării măștilor de protecție. Un grup de medici americani te învață ce trebuie și ce nu trebuie să faci

Ultima actualizare: 19-08-2020 10:58
Ghidul purtării măștilor de protecție. Un grup de medici americani te învață ce trebuie și ce nu trebuie să faci
Inquam/ Octav Ganea

În încercarea de a-i convinge pe americani să poarte mască de protecție pentru a încetini răspândirea Covid-19, autoritățile medicale au făcut public un ghid cu reguli și sfaturi simple.

 

"Aceste linii directoare sunt menite să ofere celor din toată țara o abordare unificată asupra ideii de a purta măști de protecție și să corecteze mesajele deseori contradictorii și dezinformarea", a declarat dr. Atul Grover, director executiv al Asociația Colegiilor Medicale Americane (AAMC), potrivit CNN.

„Până la dezvoltarea unui vaccin și al unui tratament mai bun, prevenirea este cheia pentru reducerea impactului acestei pandemii”, a spus Grover.

„Cu cât facem mai repede din acoperirea feței noastre cu o mască „ noua normalitate ”, cu atât mai rapid putem obține controlul asupra Covid-19”, a explicat oficialul AAMC.

"Dacă tu o porți și oamenii din jurul tău o poartă, am văzut că transmisia coronavirusului scade cu 90% plus, ceea ce este o șansă destul de bună", a spus el.

AAMC - o asociație nonprofit care reprezintă toate școlile medicale acreditate din SUA și Canada, spitale didactice, sisteme de sănătate și societăți academice - a compilat noile sale orientări folosind cele mai recente informații științifice și studii privind utilizarea măștilor din Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA, guvernele de stat și locale și experții în sănătate publică.

 

Ce fel de măști trebuie purtate

 

Ghidul indică faptul că masca trebuie să acopere atât nasul, cât și gura și să fie bine pusă, pentru a lăsa cât mai puțină piele expusă în jurul nasului și a bărbiei.

Măștile de față din pânză ar trebui să aibă cel puțin două straturi și trei straturi atunci când este posibil.

Acoperirea feței în stil bandana este mai bună decât nimic, dar permite totuși eliberarea în aer a particulelor de respirație.

 

Când să purtați măști în interior

 

Purtarea unei măști de protecție este extrem de importantă în interior, deoarece modalitățile de răspândire sunt mult mai susceptibile să apară în astfel de spații.

Prin urmare, masca trebuie purtată de toți cei care au minim 2 ani și în preajma persoanelor care nu fac parte din familie.

Toate unitățile deschise publicului trebuie să insiste asupra faptului că toți clienții trebuie să poarte mască în interior.

 

Când să purtați măști în aer liber

 

Când vă aflați în aer liber, cea mai sigură opțiune este să purtați o mască chiar și când treceți pe lângă cineva, cum ar fi în timpul alergării sau a mersului pe stradă.

Doar dacă ești în spațiu deschis și nu te afli în preajma altora nu este necesară purtarea măștii.

Trebuie evitate activitățile și adunările neesențiale care aduc oamenii la o distanță mai mică de 2 metri unul de celălalt sau care provoacă o respirație mai puternică, cum ar fi sportul sau cântatul, cu sau fără mască de protecție.

 

„Nu există niciun dezavantaj în acest sens”

 

"Am avut o mulțime de surse diferite care vorbeau despre lucruri similare, dar într-un mod care nu a fost neapărat accesibil publicului larg și sperăm că acest ghid este într-un format care va fi mai ușor de înțeles. Dacă te afli oriunde, în orice spațiu închis, cu oameni care nu fac parte din casa ta, ar trebui să porți o mască.  Și afară, dacă te afli la mai puțin de 2 metri în preajma oamenilor care nu fac parte din gospodăria ta, ar trebui să porți o mască”, a mai spus Grover.

Oficialul AAMC a recunoscut că masca este incomodă, chiar și pentru el.

”Aveți dreptate. Dar sunt lucruri pe care toți le facem, pentru că sunt măsuri de precauție normale. Nu-mi place să port centura de siguranță de cele mai multe ori, aș putea să-mi țin hainele neîngrijite; este incomod, dar este lege și, de asemenea, știu că salvează vieți. Nu există niciun dezavantaj al acestui lucru, cu excepția disconfortului".

Iar pentru cei îngrijorați că respirația în masca de protecție provoacă otrăvire cu dioxid de carbon, Grover spune că acest lucru nu este posibil.

"Puteți găsi videoclipuri cu o mulțime de medici și asistenți medicali care își pun 1, 2, 3, 4 sau chiar 10 măști, care fac chiar și exerciții, vorbesc și arată normal. Nu a existat niciun raport despre viața nimănui pusă în pericol de purtarea unei măști", a subliniat el.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO