Dezastru ecologic in Ucraina. Incendiul de la depozitul petrolier provoaca aparitia ploilor acide: "Ar putea cadea oriunde"

Ultima actualizare: 13-06-2015 07:12

Incendiul care face ravagii de luni seara la un depozit petrolier de langa Kiev prezinta un risc mare de producere a unor ploi acide in Ucraina si alte tari din Europa.

Acest fenomen s-ar putea produce din cauza emisiilor de substante nocive in atmosfera, a relatat marti agentia de presa TASS in pagina sa electronica, conform Agerpres. 'Vor aparea ploi acide, care pot afecta culturile agricole si padurile de conifere. Astfel de ploi ar putea sa cada oriunde, chiar si la Berlin. Mediul nu are granite', a declarat Vladimir Boreiko, directorul Centrului ecologic-cultural din Kiev.

El a spus totodata ca eliberarea de substante periculoase in atmosfera ar putea provoca o serie de boli. 'O cantitate uriasa de formaldehida si diverse suspensii, funingine - toate aruncate in atmosfera - au afectat aerul si asa poluat in regiunea Kievului', a spus expertul ucrainean.

Comisia de stat pentru situatii de dezastre ecologice din Ucraina a stabilit raza zonei de pericol la 10 km de epicentrul incendiului de la rezervoarele cu petrol, a indicat marti seara, intr-un comunicat, serviciul de presa al Consiliului municipal Vasilkov. Aceasta inseamna ca exista o probabilitate mare de poluare a aerului cu produse rezultate in urma arderii de combustibil, daunatoare pentru sanatatea umana.

'Recomandam ca femeile gravide si copiii sa paraseasca zona', se mentioneaza in comunicatul citat. Autoritatile municipiului Vasilkov au recomandat in acelasi timp locuitorilor 'sa se abtina de la consumul de fructe si legume din propria gradina' si sa se fereasca de ploaie in urmatoarele zile. 'Situatia ecologica se va imbunatati dupa ce ploile vor fi trecut, iar aerul se va purifica', potrivit aceluiasi comunicat.

Incendiul a izbucnit luni seara la un rezervor cu o capacitate de 900 m3, iar flacarile s-au propagat ulterior si la celelalte opt rezervoare si peste 17 cisterne aflate in zona. Miercuri dimineata, trei rezervoare erau cuprinse inca de flacari si s-a produs o noua explozie puternica.

Incendiul de la rezervoarele din unitatea militara de langa Kiev au facut patru morti - trei membri ai echipelor de salvare si un angajat al depozitului petrolier, conform datelor Serviciului pentru Situatii de Urgenta al Ucrainei, citat de Unian. Alte 12 persoane cu arsuri de gravitate diferita au fost spitalizate. Unele ziare ucrainene scriu insa ca ar exista mai multe victime. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a indemnat pe locuitorii capitalei ucrainene sa doneze sange pentru persoanele spitalizate in urma incendiului, intr-o postare pe Facebook.

Autoritatile ucrainene nu cunosc cu exactitate volumul real al produselor petroliere de la depozitul care a luat foc, dar secretarul Consiliului pentru Securitatea Nationala si Aparare, Oleksandr Turcinov, a spus marti, intr-o conferinta de presa, ca aici se aflau in jur de 14.000 de tone de produse petroliere, potrivit unui post de televiziune local. Ancheta penala, declansata in acest caz, va stabili cu exactitate volumul real de produse petroliere abia dupa stingerea incendiului, a spus Turcinov, adaugand ca proprietarii depozitului au fost atentionati si in trecut in legatura cu nerespectarea normelor de securitate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO