Google va lansa aplicația mobilă care te anunță înainte de producerea unui cutremur. Când va fi disponibilă

Ultima actualizare: 15-08-2020 13:23
Google va lansa o aplicație mobilă care detectează cutremurele
Getty

O nouă aplicație va permite sistemelor Android să colecteze date de la senzorii smartphone-urilor și să avertizeze utilizatorii atunci când producerea unui cutremur este iminentă.

 

Ars Technica raporta în 2016 o utilizare interesantă a senzorilor pe care îi purtăm în fiecare zi în smartphone-urile noastre: detectarea cutremurelor, scrie Wired.

Accelerometrul poate transforma orice smartphone într-un seismograf portabil care, cu date despre locație și suficienți utilizatori activi, poate detecta cutremurele și să avertizeze utilizatorii cu privire la producerea iminentă a mișcărilor seismice.

Universitatea din California, alături de un grup finanțat de stat, au construit astfel aplicația MyShake, o rețea ieftină și eficientă pentru detectarea cutremurelor. Cel puțin pentru cei care și-au instalat aplicația.

Ce-ar fi însă dacă nu mai e nevoie să-ți instalezi această aplicație? Ce-ar fi dacă detectorul de cutremure ar deveni o parte integrată a sistemului de operare a smarphone-urilor?

 

”Cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume”

 

Sunt întrebările la care Google răspunde odată cu anunțul privind sistemul Android Earthquake Alerts System.

Google va construi ”cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume”, care va rula pe aproape toate telefoanele Android.

Iată și anunțul oficial al Google în acest sens:

”Toate smartphone-urile sunt dotate cu accelerometre minuscule care pot detecta cutremurele. Acestea sunt suficient de sensibile pentru a detecta unda P, prima undă emisă de un cutremur și care este de obicei mult mai puțin dăunătoare decât unda S, care este emisă ulterior producerii. Dacă telefonul detectează ceva ce crede că poate fi un cutremur trimite un semnal către serverul nostru de detectare a cutremurelor, împreună cu locația unde a avut loc mișcarea seismică. Serverul combină apoi informațiile de la mai multe telefoane pentru a realiza dacă are loc cu adevărat un cutremur în acea zonă. În esență, noi acționăm cu viteza luminii- care este viteza aproximativă de operare a semnalelor de pe telefoane- împotriva vitezei de producere a unui cutremur. Și, din fericire pentru noi, viteza luminii este mult mai mare!”.

Alerta vine, de regulă, cu aproximativ un minut înaintea producerii cutremurului, dar, de obicei, e suficient pentru a te adăposti după ce primești notificarea.

În California, detectarea cutremurelor pe Android va fi posibilă în urma colaborării între Google și cei care au realizat aplicația MyShake.

Pentru restul lumii, unde nu există o infrastructură atât de avansată de detectare a cutremurelor, noul sistem de alertă va fi unul de monitorizare a cutremurelor din zonele apropriate, cu date relevante și informații utile despre ce trebuie să faceți după un cutremur.

 

Detectorul de cutremure, disponibil pentru 94% din cele 2,5 miliarde de telefoane Android

 

Noua funcție este distribuită prin serviciile Google Play pentru fiecare smarthphone Android care rulează cel puțin versiunea 5.0.

Spre deosebire a actualizările majore ale sistemului, care necesită ani întregi pentru a ajunge la toate telefoanele din lume, serviciile Google Play este distribuit direct de Google și va ajunge la fiecare telefon Android activ din lume în câteva săptămâni.

Asta înseamnă că 94% din cele 2,5 miliarde de dispozitive Android din lume vor avea acees la această nouă aplicație.

Deocamdată, detectoarele de cutremure vor fi folosite doar în California, dar Google spune că „în cursul anului următor, vă puteți aștepta să vedeți alertele de cutremure în mai multe țări".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO