Două cutremure puternice pe glob, la interval de 7 ore: California (5,5) și Indonezia (6,4)

Ultima actualizare: 04-06-2020 13:46
cutremur
Shutterstock

Două cutremure puternice au avut loc pe glob, la un interval de aproximativ 7 ore. Primul seism a avut loc în California, cu magnitudinea de 5,5, urmat de un al doilea în Indonezia, de 6,4 pe Richter.

Cutremurul de 5,5 grade din California a avut epicentrul în apropiere de Ridgecrest, un oraş care, în iulie 2019, a fost lovit de mai multe seisme în lanţ, care au provocat moartea unei persoane şi numeroase pagube materiale, relatează joi EFE, citat de Agerpres.

Seismul s-a simţit în mai multe zone ale districtului Los Angeles.

Potrivit primelor estimări ale Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), epicentrul cutremurului, care s-a produs la ora locală 18:32 (joi, 04:32 - ora României) la o adâncime de 6,9 kilometri, s-a situat în apropiere de Ridgecrest, o localitate aflată la 250 kilometri nord de Los Angeles.

Numeroşi locuitori din California au anunţat pe reţelele de socializare că au simţit cutremurul, deşi deocamdată autorităţile nu au informat nici despre posibile victime, nici despre eventuale pagube materiale.

Lucy Jones, seismolog de la Institutul Tehnologic din California (Caltech), a declarat pe Twitter că seismul este o replică a seriei de cutremure care a afectat Ridgecrest anul trecut.

Acele seisme sunt cunoscute sub denumirea "cutremurul din 4 iulie", deoarece cel mare dintre ele, cu magnitudinea 6,4 pe Richter, s-a produs de ziua naţională a Statelor Unite.

"Da, un cutremur. Un cutremur de 5,5 în extremul sudic al zonei de replici din Ridgecrest în 2019. Este o replică mare şi târzie. Vă amintiţi că aţi spus că sunt obişnuite?", a spus experta, cunoscută pentru stilul său direct de a vorbi despre cutremure.

California se află într-o zonă de înaltă activitate seismică, fiind străbătută, printre altele, de Falia San Andres.

Un al doilea cutremur în Indonezia

 

Un puternic seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs joi în estul Indoneziei în largul Arhipelagului Moluce la ora locală 17:49 (11.49 ora României). Nu au fost raportate victime şi pagube materiale importante, au anunţat specialiştii de la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (SGS), citaţi de AFP.

Acelaşi serviciu american a decis să nu emită o alertă de tsunami după acest cutremur de pământ, al cărui epicentru a fost detectat la 135 de kilometri nord de oraşul Tobelo şi la o adâncime de 106 kilometri.

Seismele produse la adâncimi mai mici sunt cele care provoacă de obicei cele mai mari pagube.

Acest cutremur a fost resimţit în mai multe localităţi din Insulele Moluce, potrivit Agenţiei de geofizică din Indonezia, care nu a raportat pentru moment pagube materiale şi nici victime sau răniţi.

Indonezia, un arhipelag compus din 17.000 de insule, se află în Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică.

În septembrie 2019, un seism cu magnitudinea 6,5 a zguduit Arhipelagul Moluce, unde a făcut 20 de victime.

În 2018, un violent cutremur cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami pe insula Sulawesi, a devastat regiunea Palu, unde au fost confirmate peste 4.300 de victime şi de persoane dispărute.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO