Invinuitii din scandalul MAI, cercetati in libertate

Ultima actualizare: 16-10-2012 01:33

DNA arata ca Pitcovici si Serban au contactat un ofiter de politie judiciara din cadrul DNA caruia i-au cerut ca "prin orice mod, inclusiv prin incalcarea procedurilor legale" sa finalizeze rapid ancheta referitoare la P. Popoviciu si I. Alecu.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, in perioada decembrie 2008 – martie 2009, Petru Pitcovici, ofiter de politie judiciara, seful Diviziei Operatiuni in cadrul DGA si Cornel Serban, directorul DGIPI, "au contactat un ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, solicitandu-i acestuia, ca prin orice mod, inclusiv prin incalcarea procedurilor legale, sa determine finalizarea cu celeritate a anchetei si emiterea unei solutii de neurmarire penala fata de Popoviciu Gabriel si Alecu Ioan Nicolae"

Va reamintim ca procurorii DNA au cercetat initial felul in care a fost tranzactionat un teren din zona Baneasa si au aflat ca primii suspecti de pe lista, doi politisti, ar fi incercat sa intervina in ancheta.

La 22.30, ordonantele de retinere ale celor trei suspecti in acest caz au expirat, insa ei se afla la Curtea de Apel, unde un complet de judecata va decide daca ii va aresta preventiv. Cei trei sunt omul de afaceri Gabriel Popoviciu, fostul sef al DGIPI Cornel Serban si seful Diviziei de Operatiuni din DGA, Petre Pitcovici.

In ceea ce-l priveste pe cel de al patrulea suspect retinut initial de procurori, fostul rector al Universitatii de Agronomie, Ion Alecu, procurorii au decis sa nu propuna arestarea lui, intrucat, spun acestia, a fost cinstit pe parcursul audierilor si a colaborat cu anchetatorii.

Pe langa acuzatiile de favorizarea infractorului, ofiterul Cornel Serban mai este acuzat si de faptul a divulgat secrete nepublice consulului roman la Milano, caruia i-a dezvaluit continutul unor convorbiri telefonice ale unui politician roman.

Chiar marti seara, cand DNA-ul a facut retineri in acest caz, ministrul de interne, Dan Nica, a luat decizia sa desfiinteze DGIPI-ul, fostul "Doi si un sfert".

Procurorii DNA merg pe doua planuri. Initial, au cercetat felul in care a fost tranzactionat un teren din zona rezidentiala Baneasa, pentru ca apoi sa afle ca cei doi politisti ar fi incercat sa intervina in ancheta.

Cornel Serban, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne a fost retinut pentru favorizarea infractorului si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizare la aceste informatii.

Petru Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni din cardul Directiei Generala Anticoruptie, retinut pentru favorizarea infractorului.

Gabriel Aurel Popoviciu, om de afaceri, retinut si el pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

Ioan Niculae Alecu, fost rector al Universtitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, retinut pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

Cu totii sunt cercetati in dosarul "Baneasa Rezidential" in care procurorii antiocoruptie au inceput cercetarile anul trecut. Ei il verificau pe rectorul Universitatii de Agronomie pentru ca l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Puiu Popoviciu sa obtina 230 de hectare de teren care au apartinut facultatii cu 82.000 de euro. Procurorii considera ca suma este prea mica in raport cu preturile pietei din 2000 cand s-a incheiat asocierea dintre universitate si firma lui Popoviciu.

Puiu Popoviciu este un om de afaceri exterm de discret care a aparut in Top 300 acum cativa ani cu o avere de suta de milioane de dolari. Are francizele KFC, Pizza Hut, Ikea, Carrefour, Bricostore, Baneasa Shopping Centrer si alte investitii imobiliare.

In timp ce aceasta investigatie era in curs, Cornel Serban, sef la "Doi si un sfert" si Petru Pitcovici, sef al Serviciului Operatiuni Speciale din DGA, l-ar fi contactat pe unul dintre cei care se ocupa de dosar si i-ar fi propus acestuia sa ii scoata basma curata pe suspecti, contra bani si functii.

In timp ce aceasta investigatie era in curs, Cornel Serban, sef la "Doi si un sfert" si Petru Pitcovici, sef al serviciului Operatiuni Speciale din DGA, l-ar fi contactat pe unul dintre cei care se ocupa de dosar si i-ar fi propus acestuia sa ii scoata basma curata pe suspecti, contra bani si functii. Politistul s-a auto-denuntat in decembrie anul trecut si timp de cateva luni s-ar fi intalnit cu cei doi ofiteri. Intalnirile au fost monitorizate.

In acelasi timp, chestorul Gelu Drajenanu, consilier al Ministrului, a fost numit interimar la comanda serviciului de informatii al ministerului. El a fost inainte adjunct al sefului Politiei Capitalei si adjunct al sefului Politiei Romane.

Lui ii revine acum sarcina de a reorganzia fosta "doi si un sfert" care , spun surse ministeriale, se va defiinta in viitorul apropiat. Directia va fi sfaramata in mai multe servicii care vor fi arondate structurilor din politie.

Vezi Istoria zbuciumata a DGIPI sau "Doi si un sfert"!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO