Istoria zbuciumata a DGIPI sau "Doi si un sfert"
Decizia de desfiintare a celebrei Directii de Informatii si
Protectie Interna a stranit reactii dintre cele mai diverse.
Directia Generala de Informatii si Protectie Interna este urmasa UM 0215, cunoscuta si sub numele de "Doi si un sfert".
Din 2002, functioneaza intr-o formula noua cu servicii care se ocupa de culegerea de informatii, in vederea combaterii criminalitatii, dar si cu urmarirea propriilor angajati. Cel care a fost numit atunci la comanda este chestorul Virgil Ardelean.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Activitatile "Doi si un sfert" au ramas controversate. In 1994, in presa se afirma ca unitatea monitoriza cetateni romani si straini si strange informatii fara ca acestia sa faca obiectul unei anchete penale.
Un alt scandal care a zguduit din temelii institutia a fost cel in care Virgil Ardelean, supranumit si "Vulpea", a cerut aprobare ca sa asculte telefoanele unor jurnalisti de la agentiile Mediafax si AM Press, sub pretextul ca unii dintre politisti le furnizeaza reporterilor informatii despre anchete aflate in desfasurare.
Numele DGIPI este legat si de disparitia lui Omar Haysam. In iulie 2006, la o luna de la fuga omului de afaceri sirian, Ardelean si-a prezentat demisia. A plecat insa din functie abia dupa un an, cand a fost inlocuit cu Petre Albu.
Ardelean s-a reintors la unitatea pe care a format-o in iarna anului trecut, dar a ramas iar fara functie, dupa cateva zile. A demisionat dupa ce numirea sa a provocat caderea lui Gabriel Oprea de la conducerea ministerului.
In cele din urma a fost urcat in rang Cornel Serban, cel retinut marti noapte. A stat la comanda unitatii timp de zece zile. Miercuri, si-a dat si el demisia, iar ca intermar a fost deja numit chestorul Gelu Drajneanu, consilier al ministrului de interne.
Seful Internelor, Dan Nica a fost miercuri la Directia de Informatii si Protectie Interna si l-a demis pe seful de la Autoprotectie, care nu a stiut si nu l-a informat ca seful lui, Cornel Serban, este monitorizat de DNA, fiind suspectat de fapte de coruptie. Nica l-a numit astfel in functie pe Serban, avand in fata un dosar curat.
Miercuri seara, premierul a semnat decizia de eliberare a lui Cornel Serban, la cerere, din functia de director general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna.