VEZI Subiectele și baremele la română de la Evaluare Națională 2024: Caracterizare de personaj la punctul 2

×
Codul embed a fost copiat

Prima probă a examenului de Evaluare Națională 2024 are loc astăzi. Elevii claselor a VIII-a susțin proba la limba și literatura română. 

UPDATE:

Descarcă aici subiectele la Limba română de la Evaluare Națională 2024 

Descarcă aici baremele de corectare la Limba română de la Evaluare 2024 

UPDATE: S-a încheiat examenul la Limba română. la ora 11:00, ultimii elevi au părăsit sălile de examen. 

Subiectele de la Limba română vor fi rezolvate live de la ora 12:00 de profesoara Cristina Gavrilița de la Centrul Educațional Unirea. Rezolvarea subiectelor va putea fi urmărită pe stirileprotv.ro. 

Baremele de corectare vor fi publicate pe edu.ro după ora 15:00. 

Citește și
Trump, primul interviu după tentativa de asasinat: „Agenții m-au lovit atât de tare încât mi-au căzut pantofii. Ar trebui să fiu mort”

UPDATE: 

 

Subiecte romana evaluare 2024

Subiecte romana evaluare 2024

Subiecte romana evaluare 2024

Subiecte romana evaluare 2024

Subiecte romana evaluare 2024

Subiecte romana evaluare 2024

Subiecte romana evaluare 2024

UPDATE: Potrivit informațiilor apărute în mediul online, elevii care sunt în examen, au primit la subiectul II, caracterizarea de personaj din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță.

Informația a apărut pe grupurile de părinți de pe rețelele de socializare și nu a putut fi confirmată oficial de Știrile PRO TV.

Elevii nu au voie să iasă din sala de examen înainte de ora 10:00, chiar dacă au terminat de rezolvat subiectele. 

De asemenea, candidații nu au voie să ia broșurile cu subiecte cu ei la ieșirea din sala de examen. 

UPDATE: A început proba scrisă la limba română. Elevii au la dispoziție două ore să rezolve subiectele pe care le-au primit. 

Subiectele de la limba română vor fi publicate pe stirileprotv.ro imediat ce vor fi făcute publice. 

De la ora 12:00, subiectele la limba română vor fi rezolvate live pe stirileprotv.ro de profesorii de la Centrul Educațional Unirea

UPDATE: Elevii au intrat în sălile de examen și așteaptă să primească subiectele. Proba la limba română începe la ora 09:00. 

---

Evaluarea Națională 2024 se va desfășura în perioada 25-28 iunie 2024, conform calendarului oficial publicat în Monitorul Oficial. Prima probă, cea la Limba și literatura română, va avea loc marți, 25 iunie. Următoarea probă, la Matematică, se va desfășura joi, 27 iunie, iar ultima probă, cea la Limba maternă, este programată pentru vineri, 28 iunie.

Elevii vor avea la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele la fiecare probă. Accesul candidaților în săli va fi permis în intervalul orar 8:00-8:30, iar probele scrise vor începe la ora 9:00.

Rezultatele inițiale, înainte de contestații, vor fi afișate pe 3 iulie 2024, până la ora 14:00. Candidații care doresc să depună contestații vor putea face acest lucru pe 3 iulie, între orele 16:00-19:00, și pe 4 iulie, între orele 8:00-12:00. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 9 iulie 2024.

Desfășurarea examenului de Limba și literatura română

Evaluarea Națională din 2024 reprezintă un moment important în parcursul educațional al elevilor de clasa a VIII-a din România. Acest examen este esențial pentru admiterea în învățământul liceal și pentru evaluarea cunoștințelor acumulate pe parcursul gimnaziului.

Examenul de Limba și literatura română începe la ora 09:00 și durează două ore. Conform regulamentului de organizare a Evaluării Naționale 2023, elevii trebuie să fie prezenți în sala de examen la ora 08:30. La ora 09:00, subiectele sunt distribuite, iar elevii au la dispoziție 120 de minute pentru a le rezolva. Subiectele vor fi publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educației, edu.ro, după încheierea probei și după ce toți elevii au ieșit din sălile de examen.

Regulamentul de desfășurare al probei la Limba și literatura română este foarte strict pentru a asigura corectitudinea și integritatea examenului. Elevii trebuie să fie prezenți în sala de examen la ora 08:30, iar subiectele sunt distribuite la ora 09:00. Aceștia au la dispoziție 120 de minute pentru a rezolva subiectele, dar pot preda lucrările după cel puțin o oră de la începerea examenului.

Sălile de examen sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video pentru a preveni orice tentativă de fraudă. Comunicarea între elevi, copierea sau transmiterea de materiale care ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor sunt strict interzise. De asemenea, elevii nu au voie să schimbe între ei lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii pot folosi doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră. Orice abatere de la aceste reguli, indiferent de circumstanțe, va duce la eliminarea candidatului din examen. Aceasta se aplică indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de elevi, de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Programa la Limba Română la Evaluare Națională 2024

Programa pentru proba de Limba și literatura română la Evaluarea Națională 2024 este concepută pentru a evalua o gamă largă de competențe ale elevilor, cum ar fi evaluarea capacității de a identifica informații importante din texte literare și nonliterare, înțelegerea ideilor principale și secundare, precum și recunoașterea diferitelor tipuri de texte (epic, liric, dramatic).

În plus, programa pune accent pe competențele gramaticale ale elevilor. Aceștia trebuie să fie capabili să recunoască enunțuri asertive, exclamative, imperative, să identifice propozițiile simple și dezvoltate și să identifice părțile de vorbire (predicat, substantiv, adjectiv, numeral etc.).

Structura subiectelor la Limba română

Subiectele pentru proba de Limba și literatura română sunt structurate în două mari secțiuni.

Subiectul I constă în itemi obiectivi și semiobiectivi de tip întrebare structurată. Acestea evaluează competențele de lectură și competențele interculturale ale elevilor. În cadrul acestui subiect, se pune accentul pe înțelegerea și interpretarea textelor literare și nonliterare, precum și pe identificarea figurilor de stil și a mijloacelor artistice utilizate în aceste texte. De asemenea, competențele lingvistice, cum ar fi gramatica, ortografia și punctuația, sunt evaluate în cadrul acestui subiect.

Subiectul al II-lea este un item subiectiv de tip eseu structurat. Acesta evaluează abilitățile de scriere ale elevilor. Ei trebuie să redacteze un eseu despre un text literar sau să scrie o compunere creativă. Scopul acestui subiect este să analizeze capacitatea elevilor de a interpreta și de a-și exprima propriile idei în legătură cu textul literar sau de a crea un text original.

Pentru a veni în sprijinul elevilor, Ministerul Educației a publicat mai multe modele de subiecte pentru examenul de Evaluare Națională. Aceste modele sunt disponibile pe site-ul oficial al ministerului și sunt concepute pentru a familiariza elevii cu structura și tipologia subiectelor pe care le vor întâlni în cadrul examenului. Aceste modele de subiecte sunt extrem de utile pentru pregătirea elevilor, oferindu-le ocazia de a exersa și de a se acomoda cu cerințele examenului.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Situație îngrijorătoare: Peste jumătate dintre elevii din 6 județe nu au intrat în Evaluare Națională 2024 sau au luat sub 5
Situație îngrijorătoare: Peste jumătate dintre elevii din 6 județe nu au intrat în Evaluare Națională 2024 sau au luat sub 5

În șase județe din țară, peste jumătate dintre cei care au intrat la școală în urmă cu 9 ani, nu au luat medii pe 5 sau nici măcar nu au ajuns în faza în care să susțină Evaluarea Națională 2024.

A început etapa de înscriere la liceu. Când va avea loc repartizarea computerizată
A început etapa de înscriere la liceu. Când va avea loc repartizarea computerizată

Absolvenţii claselor a VIII-a care au trecut de Evaluarea Naţională se pot înscrie, începând de joi, la licee, repartizarea computerizată urmând să aibă loc pe data de 24 iulie.

Situație delicată. Peste 80% dintre notele contestate la Evaluarea Națională au fost schimbate față de cele inițiale
Situație delicată. Peste 80% dintre notele contestate la Evaluarea Națională au fost schimbate față de cele inițiale

Peste 24.000 de note au fost schimbate după contestații la Evaluarea Națională. Rezultatele finale au fost publicate miercuri, 9 iulie, și au fost disponibile atât pe site-ul oficial evaluare.edu.ro, cât și la avizierele centrelor de examinare din țară.

Recomandări
Din cauza temperaturilor extreme, fântânile au secat în 239 de localități din România. Cele mai afectate județe
Din cauza temperaturilor extreme, fântânile au secat în 239 de localități din România. Cele mai afectate județe

Fără ploi suficiente și cu temperaturi care pârjolesc pământul, România începe să se usuce. Sunt locuri în care râurile au dispărut complet ori și-au micșorat debitul.

Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone
Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone

Canicula creează probleme și în sistemul energetic. Unele zone din țară au fost afectate de pene de curent sau fluctuații din cauza consumului mare care a suprasolicitat rețeaua.

Analiști: Tentativa de asasinat a lui Donald Trump i-ar putea aduce o victorie zdrobitoare la alegerile din noiembrie
Analiști: Tentativa de asasinat a lui Donald Trump i-ar putea aduce o victorie zdrobitoare la alegerile din noiembrie

Imaginea lui Trump cu fața însângerată și pumnul în aer, îndemnând la luptă, a intrat deja în istorie și va defini actuala campanie prezidențială. Asta spun analiștii și jurnaliștii, indiferent de simpatiile lor politice.