Ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când nu bem apă. Explicații la „Doctor de bine”
Am uitat să beau apă. De ce nu ajung la deshidratare extremă rapid? Pentru că organismul are rute prin care știe să se protejeze.
Le înțelegem dacă aflăm cine controlează hidratarea și cât de mult le revine hormonilor din treabă.
Se numește hipofiză. Este o formațiune din creier, produce hormonul antidiuretic. Fără apă? Acest hormon blochează eliminarea apei din organism.
Glandele suprarenale, alt hormon, aldosteronul, reține apa în organism. Dacă nu bem apă, vedem în rinichi o uzină de hormoni.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Organul cheie este rinichiul și la nivelul lui acționează și hormonul antidiuretic și aldosteronul la nivel renal, o fabrică unde intervin hormoni”.
35 de ml x greutatea în kilograme este necesarul de apă zilnic. Se bea constant, nu mult dintr-o dată pentru că suferă rinichii. În afară de apă, hidratarea mai înseamnă supe ori ciorbe de legume sau carne cu legume și atât.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Ele participă la hidratare. De ce? Pentru că am multă apă în care am aport de vitamine, minerale, proteine de origine vegetală sau animală, adică bine”.
Sucurile naturale de fructe, băuturile răcoritoare, cafeaua, alcoolul nu participă la hidratare.
Dar ce se întâmplă dacă uit să beau apă?
Într-o zi cu multe de făcut e posibil. Semnul clinic pe care îl văd toți medicii implică pielea și e ușor să îl determinați.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Cuvântul cheie este ehilibru între apă, sare, clor și potasiu. Să am o tensiune bună, o funcție renală bună și cel mai simplu când iau pliul cutanat să revină, dacă rămâne așa e cel mai simplu semn al hidratării”.
Se numește pliu leneș. Pliul cutanat fie rămâne, fie își revine foarte greu, asta dacă ați uitat să beți apă. Apa se bea la senzația de sete.