Greșelile în hidratare afectează cele mai importante organe. Când și cum trebuie să bem apă
Nu am băut apa toată ziua! E posibilă această situație atât în perioadele încărcate, cât și iarna. Compenzez cu 2 litri băuți dintr-o dată. Vorbim despre comportamente, care afectează atât rinichii, cât și ficatul.
De fapt, greșelile în hidratatare afectează toate organele vitale – inima, plămânii, ficatul și rinichii. Explicam.
Peste 60% din greutate. Înseamnă apa. De ce atât de mult? Ne explică un expert în sisteme de dializă:
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: „Toate reacțiile care au loc în organismul nostrum au lor exclusiv în apă, inclusiv respirația. Fiecare schimb de celule din organism se face exclusiv în prezența apei”.
Plămânii au nevoie ca de.... apă. De apă! Respirăm cu ajutorul unei molecule din sânge numită hemoglobină. Are în interior un atom de fier. Atomul de fier fixează molecula de oxigen. Se formeză oxi hemoglobina, solubilă în apă. Nu bem apă?
Scăderea nivelui de lichid din plămân face ca această substanță să nu mai fie solubilă, deci nu mai avem oxigen.
Eritrocitele. Le găsiți în analiza numită hemo-leucogramă. Ele transporta oxihemoglobina. Valorile anormale pot arăta probleme de respirație.
Ficatul
Dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase: „Acest organ face parte din sistemul imunitar, pentru că ficatul e un organ complex și are printre altele are funcția imună”.
2.000 de reacții diferite știe să execute ficatul. Intră în digestie, în activitatea sistemului imunitar. Nu beți apa suficientă? Ureea, acidul uric și creatinina. Sunt reziduuri care apar după sinteza proteinelor. Ficatul le produce. În lipsa apei, le acumulați. În ficat. Apoi lovesc rinichii.
Sodiu și potasiu. Fiecare celulă, de-o parte și de alta a membranei, conține aceste două elemente. Fară apă o zi întreagă? Inima depinde de concentrația acestor săruri.
Deshidratarea scade tensiunea. Pentru că scade volumul sângelui. Deshidratarea, culmea, poate crește tensiunea. Rinichii reabsorb apa. Aceasta nu trece în urină. Apar concentrații mari din hormonul numit vasopresină. Strânge vasele de sânge. Așa creste tensiunea. Cea mai mare suferință o au hipertensivii. Ce este hipertensiunea?
Dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: „Presiunea mare care pleacă de la inimă prin artere se repercută prin rinichi e mai mare. Este sensul gravitațional. Rinichiul este supus unei presiuni mai mari și îmbătrânește mai precoce, apare un grad de scleroză, care se leagă de hipertensiune și începe să scârțâie, apropo de funcționalitate”.
Toate lanțurile biologice au nevoie de apă. Băută constant, însă.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Fcultatea de Chimie Aplicată: „Ar trebui să bem 1-2 pahare de apă pe oră, dar în mod constant. E o diferență foarte mare în a consuma 2 litri de apă pe la finaul zilei și a consuma constant apă. Consum o cantitate mare la finalul zilei, că atunci mi-am amintit. Supraosolicit rinichii. Organismul nu poate să elimine în urină ceea ce a acumulat în 24 de ore”.
Un pahar pe oră. Inclusiv iarna, când e ușor să uitați de apă. E tot ce vă cer propriile celule, inclusiv inima.
Sursa: Pro TV
Etichete: inima, apa, doctor de bine, plamani, ficat,
Dată publicare:
20-02-2022 10:14