Ce înseamnă hidratare corectă. Apa se clasează abia pe locul 10 într-un top al băuturilor hidratante, potrivit unui studiu
Știm cu toții că apa e vitală, de ea depinde sănătatea și buna funcționare a corpului.
Ce înseamnă o hidratare corectă? Nu contează cât de multe lichide consumăm sau eliminăm, importantă este cantitatea care rămâne în organism. Suntem cu atât mai bine hidratați, cu cât corpul nostru conține mai multă apă. Atunci de ce merge lumea la drenaj limfatic și se îndoapă cu diuretice și laxative ca să scape de retenția de lichide? Obiectivul nu e să fii infiltrat cu apă asemenea unui burete, apa trebuie să stea în celule, nu să umfle picioarele, mâinile și burtica.
Ce putem face pentru o hidratare corectă? Trebuie să înțelegem și să respectăm funcționarea propriului corp, există mecanisme hormonale responsabile de reglarea echilibrului hidric. Chiar dacă bem mai mult, excesul de apă va fi eliminat prin rinichi, crește diureza cu alte cuvinte.
Organismul are tendința să mențină un nivel de referință impus genetic. Gradul de hidratare nu poate fi influențat radical de faptele și obiceiurile noastre.
Și retenția de lichide trebuie definită corect. Există retenția de lichide temporară, determinată de un consum în exces de sare, făinoase sau alcool. Dispare de la sine în 24-48 de ore.
Apoi există edemul clasic din boli, precum diabet, hipertensiune, insuficiență renală hepatică și cardiacă. Aici e nevoie de tratament medicamentos. Atenție, nu confundați celulita cu retenția de lichide. Celulita e un proces inflamator localizat la nivelul celulelor adipoase din piele. Nu ține de retenția de lichide, ci mai degrabă de o circulație defectuoasă, deci masajul și drenajul limfatic funcționează.
Nu în ultimul rând, contează ce lichide bem. Multă vreme s-a crezut că apa este cea mai bună soluție pentru hidratare. Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Saint Andrews din Scoția a arătat că apa se clasează abia pe locul 10 într-un top al băuturilor hidratante.
Concluzia a fost surprinzătoare: organismul păstrează și beneficiază de cea mai mare cantitate de apă atunci când bem lapte! Există și o explicație: ca să rămână în corp apa are nevoie de un strop de sodiu, un strop de glucoză și alte câteva minerale importante în schimburile de lichide dintre celule. Ori laptele conține 87% apă și toate aceste minerale esențiale pentru sănătatea și echilibrul organismului.
Toată lumea știe că băuturile pentru sportivi, care compensează eficient lichidele pierdute în urma efortului fizic, conțin glucoză și minerale. Deci nu e de mirare că laptele a bătut apa, ceaiul și sucul de fructe la capitolul hidratare. Conținutul de lactoză, proteine, grăsimi și minerale permite retenția apei la nivel celular, reduce producția de urină și menține un nivel de hidratare optim pe o perioadă mai lungă de timp.
E adevărat, avem nevoie zilnic de 1-2 l de apă. Apa hidratează rapid, însă cercetările de ultima oră arată că băuturile care conțin un procent mic de glucide, grăsimi sau proteine hidratează mai bine. Probabil că natura știa asta din moment ce a pus apă în toate alimentele, de la fructe și legume la carne brânză și ouă, ca să ne hidratăm și atunci când mâncăm!