Ne topim de câteva zile, dar urmează alte trei zile de arșită extremă. Ce să consumăm pentru hidratare
72 de ore de arşiţă extremă vor urma pentru zeci de județe din vestul și sudul țării. Vineri, au fost peste 35 de grade în cele mai multe zone, dar în Timişoara şi în alte 5 oraşe din vest temperatura resimţita a trecut de 40 de grade.
Serviciile de ambulanţă au primit mii de apeluri de la oameni doborâți de căldură, iar în întreaga țară au fost instalate sute de puncte de prim ajutor. Meteorologii spun că sâmbătă şi duminică va fi şi mai cald, în spacial în sudul ţării.
La Timișoara, meteorologii au numărat deja 5 zile consecutive cu temperaturi de peste 30 de grade. 38 erau la amiază, la umbră. La soare, aerul frigea, iar o femeie a leşinat în timp ce se afla la cumpărături. Un echipaj medical i-a acordat primul ajutor chiar în parcare. Apelurile au curs toată ziua.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Carmen Dehelean, director medical SAJ Timiș: „Ne descurcăm și noi un pic mai greuț, pentru că și noi lucrăm sub stres, la temperaturi crescute, acordăm asistență atât în domicilii, cât și pe stradă. în unele domicilii temperatura este foarte crescută. Am constatat că totuși persoanele mai în vârstă au reținut recomandările, nu prea mai ies pe stradă. Persoanele care sunt bolnavi cronici să-și ia medicația, să bea multe lichide, să nu se consume în perioada asta alcool, cafea”.
Și centrele de prim ajutor deschise de DSP în 4 puncte aglomerate din oraş au preluat pacienţi.
Cei care au fost nevoiţi să iasă din case s-au refugiat pe unde au putut la umbră. La cișmele a fost coadă.
În Bucureşti autorităţile au înfiinţat 20 de puncte de prim ajutor pentru caniculă. Sunt amplasate la intrarea în parcuri, la metrou, în pieţe sau instituţii publice. Oamenii pot primi gratuit apa şi ajutor medical.
Cornelia Nichita, asistent medical: "Vin pentru că li se face rău, cer un pahar cu apă şi le măsurăm şi tensiunea să vedem cum sunt. Am avut pacienţi în special bătrâni cu lipotimie, stări de greaţă şi vărsături şi cu tensiuni mari sau mici”.
Persoanele în vârstă şi copiii sunt cei mai vulnerabili dacă stau prea mult timp în caniculă. Primul semn că starea de sănătate se alterează este senzaţia de sete spun medicii.
Citește și Cum te protejezi de caniculă. Recomandările ISU
Ecaterina Dumitrica, asistent medical: "Ameţeli, o stare de apatie, o cădere de energie. L-am stabilizat, am stat de vorbă, i-am liniştit, le-am dat un păhărel cu apă rece, i-am întins în pat şi i-am dirijat apoi către farmacie să-şi ia ceva de hidratare? (Reporter: Ce anume?) Nişte săruri de hidratare”.
Până sâmbătă seara, aproape toată România este sub avertizare de arșiță extremă. Temperaturi mai apropiate de normalul lunii sunt doar în zona de nord est a ţării.
Duminică, meteorologii spun că aerul tropical va cuprinde doar sudul României, dar în restul țării s-ar putea să apară vijeliile. Nici pe termen lung veștile nu sunt foarte bune. Va fi foarte cald și vor cădea ploi puține o lună de zile, conform directorului ANM.