Americanii reinventeaza siguranta pe masini. In curand torpedoul ne va salva viata in cazul unui accident. VIDEO

Dată publicare: 23-06-2014 17:09
Dată actualizare: 26-06-2014 06:58


torpedou Ford airbag

Noul sistem inventat de americani va fi montat pentru prima data pe modelul Mustang 2015

Producatorii de masini au evoluat in ultimele decenii de la un airbag pentru sofer la 8 sau chiar 10 amplasate peste tot in masina si gandite pentru orice parte a corpului. De la ABS si ESP s-a ajuns la sisteme care opresc masina inaintea soferului pana la anumite viteze atunci cand conducatorul e cu ochii in alta parte. Sunt alerte la depasirea marcajelor, camere si radare care-ti semnalizeaza semnele de circulatie si totul pare ca merge inevitabil spre masinile autonome, deja in teste importante in SUA. Suedezii si olandezii construiesc autostrazi inteligente, nemtii si americani studiaza soselele autoportante.

Pana una-alta traim in 2014 si siguranta actuala conteaza cel mai mult. Daca auzim numai de Volvo ca inventeaza lucruri, acum e randul americanilor sa le-o ia inainte cu o redescoperire a airbag-ului. Noul tip este dintr-un material mai rezistent dar mai protectiv pentru componentele anatomice. Si nu mai iese din bord, ci din torpedou, dintr-un compartiment special.

Din testele Ford rezulta ca timpul de raspuns e mai bun, traiectoria airbag-ului spre zonele protejate e mai rapida si are un grad de precizie aproape perfect. Noile airbag-uri, care vor fi pe Mustang 2015, sunt mai usoare cu 65% si mai mici cu 75% iar asta inseamna mai mult loc pentru pasagerul din dreapta. O componenta importanta a tehnologiei este o perna care se umfla in zona genunchiului pentru protectie. Mai usor de inteles este pe video-ul de mai sus, incepand de la secunda 43.

De cand au inceput sa lucreze la noua tehnologie, cei de la Ford au inregistrat 15 patente, asa ca va mai trece timp pana ceilalti producatori concurenti vor putea instala aceasta tehnologie pe masinile lor.

Dan Alexandru Banu / editor www.incont.ro

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO