Soseaua inteligenta care se adapteaza la trafic. Exista deja intr-o tara europeana
Un designer olandez a conceput autostrada viitorului, o sosea inteligenta –si economica - care interactioneaza cu soferii
“Soseaua inteligenta” nu e doar un proiect ramas pe planseta, ci este in curs de constructie in Olanda, tara de une provine si creatorul ei. Jurnalistii care au testat portiunea de jumatate de kilometru construita pana acum spun ca li s-a parut ca ar conduce “printr-un basm”. “Un basm hi-tech”, spune designerul Daan Roosegaarde, caruia i-a venit ideea cu doi ani in urma, cand si-a dat seama ca se cheltuiesc sume enorme pe constructia si intretinerea autostrazilor, dar acestea nu sunt mult mai avansate decat in urma cu un veac.
“Mi-am imaginat aceasta sosea a viitorului unde tehnologia iese din ecranul calculatorului si devine o parte din noi”, spune inventatorul, intervievat de Wired. Proiectul sau a luat premiul pentru “Cel mai bun concept de viitor” iar in a doua jumatate a anului trecut, o companie din Olanda a inceput sa il si puna in practica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce inseamna “sosea inteligenta”? Potrivit lui Daan Rosegaarde, “in loc sa ne focalizam pe imbunatatirea masinilor, incercam sa inovam experienta condusului. Scopul este sa facem drumuri care sunt rentabile si interactive folosind iluminare interactiva, energia inteligenta si semne de circulatie care se adapteaza la diferite situatii din trafic”.
Benzile de rulare ale autostrazii proiectata de designerul olandez sunt tratate cu o vopsea fotosensibila care face inutile alte forme de iluminare. Ea se incarca ziua de la soare iar noaptea poate lumina timp de 10 ore. Un alt tip de marcaj inventat de Roosegarde este cel cu “Vopsea Dinamica”, care devine vizibila doar in anumite condii meteo – de pilda, cand temperatura scade sub o anumita valoare sau cand se formeaza polei, caz in care pe sosea se vede clar un model cu cristale de gheata. De asemenea, in parapeti ar putea fi incorporati senzori care sa indice viteza vantului.
Proiectul lui Roosegaarde a fost primit cu entuziasm in intreaga lume, din Statele Unite pana in Japonia. Ideea a fost laudata si de regele si regina Olandei iar daca se va bucura de succes pe scurtul segment de autostrada unde este testata in prezent, ar putea fi extinsa la nivel national.
Credeti ca vom avea vreodata astfel de sosele si in Romania?