Roman, condamnat la 3 ani de inchisoare pentru fraudarea statului irlandez. A primit 280.000 de euro in 16 ani


Ultimul update: Luni 13 Februarie 2017 07:20
Data publicarii: Vineri 10 Februarie 2017 19:23
Categorie: Stiri actuale

Un roman, in varsta de 44 de ani, a fost condamnat de Curtea Penala, din Wexford, la 3 ani de inchisoare, dupa ce a fraudat serviciile sociale irlandeze, cu peste 280.000 de euro.

In fata judecatorilor, barbatul a pledat vinovat si a recunoscut ca in ultimii 16 ani s-a folosit de doua identitati pentru a primi in mod ilegal ajutoare sociale, inclusiv pentru chirie. Acum, a ajuns dupa gratii.

Adrian Vaduva a ajuns in Irlanda in 1999, cu o identitate falsa. A primit azil, dar si ajutoare sociale. Apoi, dupa ce in 2008 Romania a fost primita in Uniunea Europeana, individul a inceput sa solicite ajutoare sociale si pe numele lui adevarat.

In acest fel, romanul a primit de la Serviciile Sociale irlandeze peste 160.000 de euro pe numele fals, Eduard Preda si alte 120.000 de euro pe cel adevarat, Adrian Vaduva."

Ca sa fie credibil in fata autoritatilor, romanul a inchiriat doua apartamente - unul pe numele lui adevarat, iar celalalt folosindu-se de identitatea falsa.

Pentru acesta din urma platea o chirie de 400 de euro dar il tinea gol. Politistii irlandezi spun ca afacerea era oricum rentabila pentru ca ajutorul de chirie pe care il primea era de o mie de euro.

Frauda pusa la cale de roman a fost descoperita dupa ce Departamentul de Protectie Sociala din Irlanda a introdus un program de recunoastere faciala, iar toti beneficiarii de asistenta sociala au fost chemati pentru a fi fotografiati.

Damine Tiernan, corespondent RTE Irlanda: "Politistul Kevin Hefferman a spus instantei ca in 2015, Eduard Preda a fost chemat pentru a fi fotografiat de Departamentul de Protectie Sociala. Vara trecuta, a fost adus si Adrian Vaduva. Folosind un program de recunoastere faciala s-a descoperit ca cei doi oameni sunt aceeasi persoana."

La perchezitiile facute la locuintele romanului, politistii irlandezi au gasit actele false de identifate folosite de acesta. Peste 280.000 mii de euro incasase romanul de la statul irlandez.

In fata judecatorilor, romanul a spus ca o mare parte din banii pe care i-a primit a trimis-o in Romania, mamei sale si celor trei copii. Ulterior, a inceput sa planga, si a afirmat ca restul sumelor le-a folosit pentru a trai.

Frauda comisa de roman este considerata cea mai mare din istoria serviciilor sociale irlandeze. De altfel de la introducerea programului de recunoastere faciala, acum doi ani, au fost demascate peste 150 de cazuri de frauda.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO