Rasele de porci tot mai căutate de români pentru masa de Crăciun. Prețul cu care se vinde carnea lor la poarta țăranilor
Mulți românii preferă să cumpere carne de porc pentru sărbători din micile gospodării. Animalele, din rase cu grăsime puțină și carne multă, sunt crescute fără furaje.
Calitatea este, prin urmare, asigurată.Prețurile pornesc anul acesta de la 13 lei în viu.
Într-o localitate din Alba, un gospodar a sacrificat un porc de peste 500 de kg, crescut doi ani cu hrană sănătoasă, precum boabele de porumb. Cinci oameni au fost necesari să scoată porcul din coteț, iar de la fermă a fost transportat cu tractorul. Exemplarul - un metis din rasele Marele Alb și Landras - a trecut proba cântarului.
Prietenii celui care l-a crescut au dat o mână de ajutor. „Ca și greutate, poți să îl compari cu un vițel; este un vițel mai mare. E ce trebuie, pot să spun”, explică unul dintre ei.
Fermierul are zeci de porci din rase de carne, căutați de clienți. Sunt arvuniți din timp, pentru ca aceștia să fie siguri că aleg cel mai frumos exemplar.
Ioan Romulus Miclea, fermier: „Cine își cumpără, își cumpără un porc; nu se adună doi inși să cumpere un porc. Pentru familie, eu pot să îl tai. Să aibă peste 150-170 de kilograme. Mai am vreo 20, dar vreo 50 am dat”.
Preparatele sunt lăsate la fum, pentru o savoare aparte. Să fie numai bune pentru masa de Crăciun.
La câteva case depărtare, un alt gospodar a crescut trei porci din aceeași rasă.
Nicolae Hada, localnic: „E al meu, îl țin pentru familie, și doi sunt de vânzare, și sunt arvuniți. Sunt Marele Alb și cu Landras. Au mai multă carne. În jur de 15-16-17 lei, pe aici se învârte prețul. Sunt crescuți natural, numai cu furaje produse de mine. Carnea e gustoasă, e fragedă”.
Anul acesta, Ignatul va fi pe 20 decembrie.