Procesiune istorică. Cât a costat încoronarea Regelui Charles al III-lea. Monarhul și-a propus să fie „rentabilă”
De la Westminster cuplul regal s-a întors în urale la palatul Buckingham într-o procesiune amplă căreia nici măcar ploaia necontenită nu i-a știrbit din grandoare.
Punctul culminat a fost acela în care Regele şi Regina au ieșit în balcon pentru a-i saluta pe oamenii entuziaști.
Alături de cuplul regal au apărut moştenitorul tronului, prinţul William și familia lui, fratele şi sora suveranului, Edward şi Anne, precum şi membri ai familiei Camillei.
Nu și prințul Harry care imediat după ceremonie a plecat în Statele Unite cu un zbor comercial.
Traseul încoronării
Cu străzile Londrei ticsite este greu de intuit că, potrivit sondajelor, majoritatea britanicilor s-au declarat mai preocupați de inflaţie decât de acest nou, dar deja, vârstnic rege, de 74 de ani.
Cuplul regal a plecat de la Abaţia Westminster în trăsura Gold State, fabricată în 1762 şi decorată cu aur, care îi transportă pe suveranii britanici la marile evenimente. A fost utilizată la fiecare încoronare începând din 1831.
În 1953, Elisabeta a II-a a parcurs drumul și la dus și la întors cu această caleașcă și a dezvăluit că experienţa a fost „îngrozitoare" din cauza lipsei de confort. Trăsura cântăreşte patru tone, are aproape patru metri în înălţime și șapte în lungime. Este nevoie de opt cai pentru a putea fi urnită.
Cuplul regal a fost urmat, într-o altă trăsură, de prințul de Walles și de familia acestuia.
Suita s-a îndreptat către Parliament Square, a parcurs bulevardul Whitehall, a trecut prin Trafalgar Square şi pe sub Admiralty Arch, înainte de a defila pe bulevardul The Mall și apoi să ajungă la destinație - Palatul Buckingham. Procesiunea a urmat aceeași rută de la venire, dar la o scară mult mai amplă.
Detalii inedite despre încoronare
În fruntea procesiunii de încoronare a fost plasată crucea galeză de argint, un alt simbol al puterii spirituale a regelui. Conţine fragmente ce ar proveni, potrivit Vaticanului, din crucea pe care a fost răstignit Isus şi care au fost oferite de Papa Francisc pentru a marca încoronarea lui Charles al III-lea.
Ambele fragmente au forma unor cruci - una de un centimetru, iar cealaltă de cinci milimetri - şi sunt montate în crucea din argint de dimensiuni mai mari, în spatele unui cristal de culoare roz.
Cu ocazia încoronării a putut fi admirată cea mai amplă operaţiune ceremonială militară din ultimii 70 de ani - 6.000 de bărbaţi şi femei din forţele militare britanice au participat la acest eveniment istoric.
Marinari, soldaţi şi aviatori din întregul Regat Unit şi din Commonwealth, precum și fanfare, i-au însoţit pe regele Charles şi pe regina Camilla. Aproape 400 de militari din state Commonwealth au luat de asemenea parte.
Însă, comparativ cu cei 29.000 de membri ai forţelor armate prezenţi în 1953, procesiunea de astăzi a fost mai puţîn impunătoare.
S-a întins doar pe 2,3 kilometri. Elisabeta a II-a a avut nevoie de două ore pentru a străbate ruta, doar parada cavaleriei britanice a ținut 45 de minute. De această dată totul a fost redus la 33 de minute.
La întoarcerea la Buckingham Palace, Majestăţile Lor au fost intâmpinate cu onoruri de Forţele Armate ale Regatului Unit şi Commonwealth-ului. Au urmat trei ovaţii din partea reprezentanţilor serviciului reunit.
Momentul salutului de la balconul regal
După un scurt răgaz - de odihnă, Regele şi Regina consoartă, însoţiţi de numeroși membri ai familiei regale, dar și de rudele apropiate ale Camillei, au apărut în balconul Palatului sub ploaia întețită.
Pentru prințul Harry nu s-a găsit totuși loc. De altfel, se pare că acesta a și plecat spre California imediat după ceremonia încoronării.
În pofida vremi, momentul a fost marcat și de salutul forțelor aeriene, care l-a entuziasmat grozav pe Louis, mezinul prințului William. Puștiul a furat iar toate privirile.
Regele și Regina au ieșit încă o dată în balcon și i-au salutat pe cei care au răbdat frigul și ploaia ca să le fie alături.
Spre deosebire de nunțile regale, ceremoniile de încoronare sunt plătite din bani publici. Nici Downing Street, nici Palatul Buckingham n-au vorbit despre costuri, dar jurnaliștii au speculat o sumă cuprinsă între 50 și 100 de milioane de lire sterline, aceasta din urmă fiind aproape dublă față de costul încoronării Reginei Elisabeta (de 56 de milioane, în banii de azi).
Regele şi-ar fi exprimat totuși dorinţa ca sărbătoarea lui să fie considerată „rentabilă", având în vedere că aceasta are loc într-o perioadă în care mulți dintre supușii săi se confruntă cu lipsuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: Camilla Regina Consoartă, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, incoronare regele Charles al III-lea,
Dată publicare:
06-05-2023 19:24